Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Qingping Temp & RH Monitor (CGG1) - Xiaomi Home zawiesza się przy łączeniu

kluszon
 Share

Recommended Posts

Mam problem na jednym z urządzeń mobilnych aplikacja Xiaomi Home zwiesza się przy próbie otwarcia kafelka termometru Qingping CGG1H e-ink i tak już zostaje. Nie da się podglądnąć wartości z urządzenia. Resetowanie do ustawień fabrycznych nic nie pomaga.

Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Jakieś pomysły jak to naprawić?

Screenshot_20211031-122043_Mi Home.jpg

Screenshot_20211031-122110_Mi Home.jpg

Screenshot_20211031-125715_Mi Home.jpg

Mam wersję z LCD. Też miałem problem z ponownym dodaniem go do MiHome. W trakcie prób ciągle otrzymywałem komunikat o błędzie, zupełnie jakby nie działał bluetooth w termometrze. 

Zainstalowałem apke Qingping i nie było żadnego problemu z dodaniem urządzenia, co więcej od razu wykryło, że jest nowsze oprogramowanie i zrobiło aktualizację. 

Wyłącz wszelkiego rodzaju blokery reklam, one skutecznie potrafią powodować problemy. Mam aplikację AdGuard'a i żadnej z kamer nie przepuścił.

Dodatkowo trzeba w sposób prawidłowy wykonać reset urządzenia. Ja robiłem to źle i dlatego termometr nie chciał współpracować. 

Edited by j13mk.pl
Literówki

W dniu 4.11.2021 o 20:52, Ulung napisał:

Może apkę wyzeruj (domyślma pamięć - wyczyść dane)?

Próbowałem czyszczenie pamięci aplikacji i reinstalacje bez skutecznie...

18 godzin temu, j13mk.pl napisał:

Mam wersję z LCD. Też miałem problem z ponownym dodaniem go do MiHome. W trakcie prób ciągle otrzymywałem komunikat o błędzie, zupełnie jakby nie działał bluetooth w termometrze. 

Zainstalowałem apke Qingping i nie było żadnego problemu z dodaniem urządzenia, co więcej od razu wykryło, że jest nowsze oprogramowanie i zrobiło aktualizację. 

Wyłącz wszelkiego rodzaju blokery reklam, one skutecznie potrafią powodować problemy. Mam aplikację AdGuard'a i żadnej z kamer nie przepuścił.

Dodatkowo trzeba w sposób prawidłowy wykonać reset urządzenia. Ja robiłem to źle i dlatego termometr nie chciał współpracować. 

Co ciekawe u mnie parowanie przechodzi bez problemu, a później urządzenie wyświetla się w aplikacji, ale nie da się "wejść" w nie i podglądnąć szczegółów pomiarów bo zawiesza się cała aplikacja. W aplikacji Qingping urządzenie działa bez problemu też pobrało aktualizację i można normalnie podglądnąć szczegóły pomiarów. Aktualizacja jednak nic nie zmieniła w działaniu z aplikacja Xiaomi Home... Wolałbym mieć dostęp do wszystkich czujników poziomu jednej aplikacji. :/ Wszystko wskazuje na jakiś problem w aplikacji.

Co ciekawe problem występuję na jednym telefonie (Samsung) a na drugim (Xiaomi) wszystko działa bez problemu...

Do mnie dziś przyszedł Qingping Air Monitor Lite i... mam to samo. Ładnie się sparował, ale po wejściu w plugin w zasadzie od razu zawiesza apkę (mod). Pojawia się po chwili monit  systemu, że Xiaomi Home przestało działać i czy ubić, czy czekać. Czekanie ofc nic nie daje;) Po ubiciu wraca do głównej strony z urządzeniami. Natomiast automatyzacje wydają się działać.

Moze @rezmusbędziesz wiedział jak te badziewiaki Qingpinga ożywić? 

• Like 1

• Developer

w qingping air monitor wystarczylo zaakceptowac licencje prywatnosci na telefonie gdzie dzialalo i to rozwiazywalo problem na wszystkich.

pisales, ze na telefonie xiaomi dziala, czyli nie globalny problem apki i skoro nie naprawia to obslugi samsunga to juz sprawa miedzy devami samsunga i xiaomi.

12 minut temu, rezmus napisał:

w qingping air monitor wystarczylo zaakceptowac licencje prywatnosci na telefonie gdzie dzialalo i to rozwiazywalo problem na wszystkich.

pisales, ze na telefonie xiaomi dziala, czyli nie globalny problem apki i skoro nie naprawia to obslugi samsunga to juz sprawa miedzy devami samsunga i xiaomi.

Na obu telefonach mam zaakceptowaną politykę prywatności (przynajmniej tak wynika z zakładki Ustawienia prywatności gdzie mogę jedynie cofnąć zgodę). Na telefonie na którym działa urządzenia są udostępnione z głównego konta Xiaomi na Samsungu. Innych ustawień nie widzę... 

22 minuty temu, kluszon napisał:

Na obu telefonach mam zaakceptowaną politykę prywatności (przynajmniej tak wynika z zakładki Ustawienia prywatności gdzie mogę jedynie cofnąć zgodę). Na telefonie na którym działa urządzenia są udostępnione z głównego konta Xiaomi na Samsungu. Innych ustawień nie widzę... 

U mnie na problematycznym telefonie pytanie o zgodę w ogóle się nie pojawiło. 

Na innych telefonach się pojawiało i po zaakceptowaniu tam, na głównym telefonie zaczynał już plugin działać. Co ciekawe monit się nie pojawił, tylko od razu było zaakceptowane.

W dniu 11.11.2021 o 19:37, rezmus napisał:

zaloguj sie na swoje konto na telefonie xiaomi i zobacz, czy dziala.

Zalogowałem się i okazuje się, że na moim głównym koncie aplikacja się wiesza na obu telefonach przy wejściu w to urządzenie, natomiast na koncie gdzie urządzenie (cały dom) jest udostępniony to działa na obu bez problemu! Czy problem leży gdzieś w ustawieniach głownego konta Xiaomi...

Edited by kluszon