adamk99 Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 Witam ! Mam pytanie, jeżeli wymienię router na nowy (być może taki sam model) i ustawię w nim taki sam identyfikator SSID , tryb zabezpieczeń oraz hasło, to w Mi Hom powinny mi pozostać wszystkie zainstalowane urządzenia Xiaomi ? Myślę, że nie muszę wszystkiego odinstalowywać i instalować na nowo. W obecnym routerze mam spalone wyjście ethernet a dla większego zasięgu chcę ustawić aces point. Proszę kolegów o odpowiedz i ewentualne uwagi. Myślę, że po winno to działać na każdym routerze przy spełnieniu warunków o których pisałem, nie mam jednak doświadczenia w tym zakresie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 18, 2019 Developer Share Posted April 18, 2019 powinno dzialac. moze byc jeszcze potrzeba zmiany mac na wifi, bo takie info tez jest zapisane w chmurze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 Zmiany mac routera? To może byc problem ???? W informacji o sieci urządzen widzę adres mac ale urządzeń każdy inny. Jak mozna ten mac zmienić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 18, 2019 Developer Share Posted April 18, 2019 mac na interfejsie wlan, nie na wan. pewnie nie kazdy router pozwala to zmienic. wymien router i zobacz, moze bedzie dzialac bez tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
the4anoni Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 2 godziny temu, adamk99 napisał: Witam ! Mam pytanie, jeżeli wymienię router na nowy (być może taki sam model) i ustawię w nim taki sam identyfikator SSID , tryb zabezpieczeń oraz hasło, to w Mi Hom powinny mi pozostać wszystkie zainstalowane urządzenia Xiaomi ? Myślę, że nie muszę wszystkiego odinstalowywać i instalować na nowo. W obecnym routerze mam spalone wyjście ethernet a dla większego zasięgu chcę ustawić aces point. Proszę kolegów o odpowiedz i ewentualne uwagi. Myślę, że po winno to działać na każdym routerze przy spełnieniu warunków o których pisałem, nie mam jednak doświadczenia w tym zakresie. Napisz co to za router. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 Haawei B529 ta kostka z T-Mobile. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
the4anoni Posted April 18, 2019 Share Posted April 18, 2019 (edited) No to może być problem ze zmianą adresu MAC. Nie chodzi o zmienianie adresu MAC urządzeń podpiętych do Mi Home, bądź urządzeń podpiętych do sieci, a o zmianę adresu mac WiFi Routera. Jedyne rozwiązanie to odpięcie urządzeń, dla pewności zresetowanie do fabrycznych każdego z nich i potem podpinanie po kolei do nowego wifi. Przed odpięciem zaktualizował bym Firmware na każdym urządzeniu. Potem odpinasz je przez Cytat Wchodzisz do urządzenia 3 kropki w prawym górnym rogu General settings User Agreement and Privacy Policy Withdraw authorization Yes Niektóre przypadki trzeba jeszcze po tym w ekranie głównym przytrzymać urządzenie i usunąć z listy. Tak dla każdego urządzenia podpiętego pod wifi. Edited April 18, 2019 by the4anoni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 (edited) No to kupa roboty by mnie czekała. Może jednak da się bez zmiany adresu MAC? Czyli musiałbym cofać zezwolenie do każdego urządzenia. Inaczej: pierwsze usunąć wszystkie użądzenia podpiete pod bramki ZiGbe. Pożniej cofać zezwolenia do bramek i pozostałych wifi. Edited April 18, 2019 by adamk99 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 18, 2019 Developer Share Posted April 18, 2019 nic nie odpinaj, po prostu ustaw takie samo ssid/haslo. jesli nie zadziala to zawsze mozesz fizycznie zresetowac ustawienia na kazdym urzadzeniu, a sensorow od bramki nie musisz w ogole odpinac, tylko bramke przepiac ewentualnie jak nie zadziala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 No cóż dzięki panowie za pomoc. Spróbuje tak zrobić. Tylko jak robić fizyczny reset przy żarówkach Light i Agara? Czy póżniej zadziałają. Czytałem o róznych problemach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 18, 2019 Developer Share Posted April 18, 2019 (edited) w kazdym jest jakis sposob, w mihome jak wybierasz z listy powinno ci pokazac jak zresetowac, ewentualnie poszukaj info na necie. yeelight ktory mam resetuje sie przez 5x wlaczenie i wylaczenie co 1s okolo, inne nie wiem. Edited April 18, 2019 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 Masz rację, faktycznie jakoś to tak działa. Jeszcze raz dziękuję !!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 18, 2019 Developer Share Posted April 18, 2019 mozesz przetestowac, czy ci zadziala. zrob sobie na telefonie hotspot i nadaj mu ssid/haslo jak na routerze, a router wylacz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 O widzisz ! Na to bym nie wpadł. Jest jakiś sposób aby wypróbować. Tylko mam dużo urządzeń a nie wiem, ile w hotspocie może zadziałać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 18, 2019 Developer Share Posted April 18, 2019 licz tylko te, ktore podlaczaja sie po wifi (czyli bez sensorow), mozesz czesc wlaczyc, sprawdzic czy sie loguja i dzialaja, potem wylaczyc i sprawdzic inne. pewnie z 10 pojdzie na raz, ale to juz chyba zalezy od producenta telefonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted April 18, 2019 Author Share Posted April 18, 2019 (edited) Tak czy tak będę wiedział, czy bez adresu MAC jest to możliwe. Dzięki @rezmus. Jeżeli część się zaloguje to raczej pozostałe piwinny też. Edited April 18, 2019 by adamk99 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamk99 Posted May 6, 2019 Author Share Posted May 6, 2019 Dodam tylko, że wystarczy zmienić identyfikator SSID , hasło i sposób szyfrowania. Działa bez MAC. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts