Ulung Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 Które czujniki ruchu polecicie do zmodowanej apki? Chciałbym to połączyć z przełącznikami światła Aqara E1: jeśli nie ma ruchu przez jakiś czas, to odetnij zasilanie w przełączniku. Na allegro widzę czujniki Aqary (https://allegro.pl/oferta/aqara-czujnik-ruchu-zigbee-xiaomi-mi-home-homekit-10097538168), Xiaomi (https://allegro.pl/oferta/xiaomi-czujnik-ruchu-zigbee-10926236521) oraz Qingping(https://allegro.pl/oferta/qingping-czujnik-ruchu-i-swiatla-xiaomi-mi-home-10997873420). Ale może być też z Alliexpress czy innego zagranicznego serwisu. Byle by działało Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted October 20, 2021 Share Posted October 20, 2021 Qingping ma interwały czasowe wykrywania ruchu ale jest na bluetooth. Aqara to Zigbee 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 21, 2021 Author Share Posted October 21, 2021 Wzialem jeden Aqary i jeden Qingping - zobaczę, jak się sprawdzają Plus dwa przełączniki E1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted October 22, 2021 Share Posted October 22, 2021 Ja w kilku miejscach zastąpiłem Aqare Qingpingiem. Dużo lepiej się sprawuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 25, 2021 Author Share Posted October 25, 2021 Szybciej łapie ruch? Ma większy zasięg? Aqara ma chyba jakiś dodatkowy czujnik podczerwieni czy coś? Oba czujniki leżą i czekają, aż skończę testować przełączniki Aqary Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted October 26, 2021 Share Posted October 26, 2021 Wykrywa ruch wolniej od Zigbee, zasięg ma mniejszy bo to bluetooth ale ma jedną i to najwieksza przewagę nad pozostałymi. Można ustawić interwał wykrywania ruchu od 5 do 60 sek. Czyli np co 5 sek sprawdza czy jest ruch. W pozostałych jest to ustawione na sztywno czyli 60sek. Jakie to ma zalety nie trzeba chyba tłumaczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 28, 2021 Author Share Posted October 28, 2021 Przetestowałem oba czujniki. Zrobięjak Ty - wymieszam Qingping i Aqarę. W Qingping akurat bardziej mi się podoba to, że ma krótszy czas rozpoznawania bezruchu - 1 min. Aqara najkrótszy czas dla bezruchu ma 2 min. I faktycznie możliwość ustawiania interwału w Qingpingu może się na którymś etapie przydać Fajnie działają z przełącznikami E1. Ustawiłem wyłączenie zasilania na przełączniku po 1 minucie braku ruch - działa jak marzenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted November 6, 2021 Author Share Posted November 6, 2021 Dorzucę jeszcze info: Qingping jest czulszy od Aqary. Ustawiłem na Qingpingu taki sam interwał jak ma Aqara i postawiłem obok siebie, żeby sprawdzić wykrywanie ruchu w warunkach pracy przed kompem, czyli przy dość ograniczonych ruchach. Qingping wykrywał ruch co minutę, a Aqara miała dziury nawet przez 3-4 minuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 (edited) 5 godzin temu, Ulung napisał: Dorzucę jeszcze info: Qingping jest czulszy od Aqary. Ustawiłem na Qingpingu taki sam interwał jak ma Aqara i postawiłem obok siebie, żeby sprawdzić wykrywanie ruchu w warunkach pracy przed kompem, czyli przy dość ograniczonych ruchach. Qingping wykrywał ruch co minutę, a Aqara miała dziury nawet przez 3-4 minuty. Niech mnie @rezmus poprawi jeśli pisze bzdury,ale gdzieś czytałem ze nawet kąt wykrywania Qingpinga to 120 stopni przy 90 Aqary i MI.Niby jest to PIR ale teraz pytanie czy ultradźwiękowy czy mikrofalowy U mnie osobiście Qingping lepiej działa, jedyną wadą jest ciut dłuższy czas reakcji,ale to pewnie wina komunikacji bluetooth. Poza tym same zalety Edited November 6, 2021 by piteron Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamkaSkanka Posted January 4, 2022 Share Posted January 4, 2022 (edited) Namówiliscie mnie na ten czujknik Qingping Panowie może kierownik @rezmus zrobił by nam plik . json by interwał nateżenia swiatła był o 5 a nie o 10 Troche te 10 za duzo jak dla mnie za dużo . Mam tez Czujnik światła Xiaomi Mi Light ale ten czujnik bardzo zaniża lux w porównaniu do Aqara sesor motion Rezmus zdradz jak sie wyciaga ten plik json ? Edited January 4, 2022 by KamkaSkanka Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 4, 2022 Share Posted January 4, 2022 Bo ogólnie czujnik Aqary w pomiarze światła jest bardzo taki sobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamkaSkanka Posted January 4, 2022 Share Posted January 4, 2022 ale w kiedy w pomieszczeniu nie jest całkowita ciemnosc gdy pada cos swiatła na czujnik to zapewne nie jest zero a Xiaomi Mi Light juz pokazuje 0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
j13mk.pl Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 7 godzin temu, piteron napisał: Bo ogólnie czujnik Aqary w pomiarze światła jest bardzo taki sobie Zamieniłem czujniki Aqara właśnie na te od Qingping, bo było kiepsko z odczytami natężenia światła.. Niestety Qingping też pozostawia wiele do życzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 Ja na swoje czujniki światła nie narzekam. Pracują dużo lepiej od tych wbudowanych w czujniki ruchu czy otwarcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamkaSkanka Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 (edited) Jak zrobić by wpadało 2iecej światła do czujnika . Najlepiej by ściągnąć tą biała obudowę ale to nie wchodzi w grę . Czujnik mam rozebrany na pod tym mlecznym plastikiem jest biała folia chyba ma za zadanie by wpadało więcej światła ale u mnie jakby odklejona więc mam ja całkowicie ściągniętą . Nawet już była próba włozenia tam srebrzystej folii ale chyba nic nie zmienia Edited January 5, 2022 by KamkaSkanka Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamkaSkanka Posted January 5, 2022 Share Posted January 5, 2022 3 godziny temu, piteron napisał: Ja na swoje czujniki światła nie narzekam. Pracują dużo lepiej od tych wbudowanych w czujniki ruchu czy otwarcia Ale Piter widać że światło musi padać prosto na czujnik wtedy coś tam mierzy. Ale jak już jest światło w tle to już jest problem Jak masz czujnik to przywies go pod jakimś halogenem który świeci w dół a czujnik wisi koło niego . Światło które oświetla cały pokój a czujnik ma jest za halogenem będzie odrazy pokazywał mało lux A ja mam właśnie światło punkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
j13mk.pl Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 15 godzin temu, KamkaSkanka napisał: Jak zrobić by wpadało 2iecej światła do czujnika . Najlepiej by ściągnąć tą biała obudowę ale to nie wchodzi w grę . Czujniki ruchu wyposażone są w soczewki fresnela, ten biały plastik pomaga czujnikowi ruchu w detekcji, ale jednocześnie ogranicza ilość światła docierającego do czujnika natężenia światła... Chyba, że czujniki Aqara/Qingping mają PIR ultradźwiękowy lub inny (nigdy tego nie sprawdzałem). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 6, 2022 Developer Share Posted January 6, 2022 /vevs/automations/ + uprawnienia apki do pamieci. warunki z ~tylda. cgllc.motion.cgpr1.json 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamkaSkanka Posted January 6, 2022 Share Posted January 6, 2022 (edited) Dzieki Rezmus ? @j13mk.pl Poniżej zdjęcie Czujnik światła Xiaomi Mi Light I widzę ze są dwa oznaczenia tych czujników GZCGQ01LM - taki mam i YTC4043GL Pewnie jedne z nich rzucone na chiny a wy które posiadacie ? Edited January 9, 2022 by KamkaSkanka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardy2 Posted January 27, 2022 Share Posted January 27, 2022 (edited) Czujnik Qingping CGPR1 i zmodowana apka zaktualizowana przez automatyczny update 7.1.703.4475 Nie działają mi żadne sceny oparte wyłącznie o jasność zgłaszaną przez ten czujnik (bramka v3). Odczyty natężenia światła przez apkę chodzą ok. Natomiast sceny oparte o wykrywanie ruchu z tego czujnika działają. Co może być przyczyną? Dodam, że za każdym razem przy edycji sceny dla tego czujnika pojawia się pytanie o potwierdzenie czy przeczytałem instrukcję automatyzacji Edited January 27, 2022 by ardy2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now