Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Czujniki ruchu

Ulung
 Share

Recommended Posts

Które czujniki ruchu polecicie do zmodowanej apki?

Chciałbym to połączyć z przełącznikami światła Aqara E1: jeśli nie ma ruchu przez jakiś czas, to odetnij zasilanie w przełączniku.

Na allegro widzę czujniki Aqary (https://allegro.pl/oferta/aqara-czujnik-ruchu-zigbee-xiaomi-mi-home-homekit-10097538168), Xiaomi (https://allegro.pl/oferta/xiaomi-czujnik-ruchu-zigbee-10926236521) oraz Qingping(https://allegro.pl/oferta/qingping-czujnik-ruchu-i-swiatla-xiaomi-mi-home-10997873420). Ale może być też z Alliexpress czy innego zagranicznego serwisu. Byle by działało ;)

Wykrywa ruch wolniej od Zigbee, zasięg ma mniejszy bo to bluetooth ale ma jedną i to najwieksza przewagę nad pozostałymi. Można ustawić interwał wykrywania ruchu od 5 do 60 sek. Czyli np co 5 sek sprawdza czy jest ruch. W pozostałych jest to ustawione na sztywno czyli 60sek. Jakie to ma zalety nie trzeba chyba tłumaczyć

Screenshot_2021-10-26-13-14-33-348_com.xiaomi.smarthome.jpg

Przetestowałem oba czujniki. Zrobięjak Ty - wymieszam Qingping i Aqarę. W Qingping akurat bardziej mi się podoba to, że ma krótszy czas rozpoznawania bezruchu - 1 min. Aqara najkrótszy czas dla bezruchu ma 2 min. I faktycznie możliwość ustawiania interwału w Qingpingu może się na którymś etapie przydać :)

Fajnie działają z przełącznikami E1. Ustawiłem wyłączenie zasilania na przełączniku po 1 minucie braku ruch - działa jak marzenie :)

• 2 weeks later...

Dorzucę jeszcze info: Qingping jest czulszy od Aqary. Ustawiłem na Qingpingu taki sam interwał jak ma Aqara i postawiłem obok siebie, żeby sprawdzić wykrywanie ruchu w warunkach pracy przed kompem, czyli przy dość ograniczonych ruchach. Qingping wykrywał ruch co minutę, a Aqara miała dziury nawet przez 3-4 minuty.

5 godzin temu, Ulung napisał:

Dorzucę jeszcze info: Qingping jest czulszy od Aqary. Ustawiłem na Qingpingu taki sam interwał jak ma Aqara i postawiłem obok siebie, żeby sprawdzić wykrywanie ruchu w warunkach pracy przed kompem, czyli przy dość ograniczonych ruchach. Qingping wykrywał ruch co minutę, a Aqara miała dziury nawet przez 3-4 minuty.

Niech mnie @rezmus poprawi jeśli pisze bzdury,ale gdzieś czytałem ze nawet kąt wykrywania Qingpinga to 120 stopni przy 90 Aqary i MI.Niby jest to PIR ale teraz pytanie czy ultradźwiękowy czy mikrofalowy 

U mnie osobiście Qingping lepiej działa, jedyną wadą jest ciut dłuższy czas reakcji,ale to pewnie wina komunikacji bluetooth. Poza tym same zalety

Edited by piteron

• 1 month later...

Namówiliscie mnie  na  ten czujknik   Qingping
Panowie   może   kierownik  @rezmus  zrobił by nam  plik  . json by interwał nateżenia swiatła był o 5 a nie   o    10
  Troche te  10 za duzo jak dla mnie  za dużo .

Mam tez   Czujnik światła Xiaomi Mi Light ale  ten czujnik bardzo zaniża lux  w porównaniu do Aqara sesor motion

Rezmus  zdradz jak sie wyciaga  ten plik json ?

Edited by KamkaSkanka

7 godzin temu, piteron napisał:

Bo ogólnie czujnik Aqary w pomiarze światła jest bardzo taki sobie

Zamieniłem czujniki Aqara właśnie na te od Qingping, bo było kiepsko z odczytami natężenia światła.. Niestety Qingping też pozostawia wiele do życzenia. 

Jak  zrobić by wpadało 2iecej światła do czujnika .

Najlepiej by ściągnąć tą biała obudowę ale to nie wchodzi w grę .

Czujnik mam rozebrany na pod tym  mlecznym plastikiem jest biała folia chyba ma za zadanie by wpadało więcej światła ale u mnie jakby odklejona więc mam ja całkowicie ściągniętą .

Nawet już była próba włozenia tam srebrzystej folii ale chyba nic nie zmienia

Edited by KamkaSkanka

3 godziny temu, piteron napisał:

Ja na swoje czujniki światła nie narzekam. Pracują dużo lepiej od tych wbudowanych w czujniki ruchu czy otwarcia

Ale Piter widać że światło musi padać prosto na czujnik wtedy coś tam mierzy.

Ale jak już jest światło w tle to już jest problem

Jak masz czujnik to  przywies go pod jakimś halogenem który świeci w dół  a czujnik  wisi  koło niego .

Światło  które  oświetla cały pokój  a czujnik ma  jest za halogenem  będzie  odrazy pokazywał mało lux

A ja mam właśnie światło punkowe. 

15 godzin temu, KamkaSkanka napisał:

Jak  zrobić by wpadało 2iecej światła do czujnika .

Najlepiej by ściągnąć tą biała obudowę ale to nie wchodzi w grę .

Czujniki ruchu wyposażone są w soczewki fresnela, ten biały plastik pomaga czujnikowi ruchu w detekcji, ale jednocześnie ogranicza ilość światła docierającego do czujnika natężenia światła... Chyba, że czujniki Aqara/Qingping mają PIR ultradźwiękowy lub inny (nigdy tego nie sprawdzałem).

• 3 weeks later...

Czujnik Qingping CGPR1 i zmodowana apka zaktualizowana przez automatyczny update 7.1.703.4475

Nie działają mi żadne sceny oparte wyłącznie o jasność zgłaszaną przez ten czujnik (bramka v3). Odczyty natężenia światła przez apkę chodzą ok.

Natomiast sceny oparte o wykrywanie ruchu z tego czujnika działają.

Co może być przyczyną?

Dodam, że za każdym razem przy edycji sceny dla tego czujnika pojawia się pytanie o potwierdzenie czy przeczytałem instrukcję automatyzacji

Edited by ardy2

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...