Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Xiaomi Mi Smart Home Set Zestaw Czujników ZHTZ02LM + XIAOMI HONEYWELL FIRE ALARM DETECTOR CZUJNIK DYMU

SAID
 Share

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy do zestawu "Xiaomi Mi Smart Home Set Zestaw Czujników ZHTZ02LM" z dystrybucji europejskiej będzie pasował czujnik dymu  "XIAOMI HONEYWELL FIRE ALARM DETECTOR CZUJNIK DYMU" z dystrybucji chińskiej. Program MI-Home mam ustawiony w regionie "inny" i niby tam jest możliwość dodania czujnika dymu ale czy aby napeno one ze sobą będą działać? Nie chciałbym wydawać bez sensu 200 zł za taki czujnik. Czy ktoś już podłączał go do tego zestawu. Dodam, że centralka w tym zestawie to "Mi Smart Gateway 2" może ktoś ma taką centralkę z tym czujnikiem dymu. A swoją drogą ciekawe jak to jest z czujnikiem gazu bo jego to na tych ustawieniach regionalnych to w ogóle nie ma w aplikacji i jak go dodać bo centralka ta w na regionie chińskim nie działa :( . Proszę o pomoc. 

ps.

A może wie ktoś przy okazji gdzie można takie czujniki kupić za złotówki ;) w przyzwoitych cenach.

20190228_100216.jpg

• 2 weeks later...

A jaki masz dokładnie model Mi Smart Gateway 2? Bo mi na Samsungu J7 w Aplikacji MI HOME w ogóle nie znajduje tej centralki z ustawieniami regionalnymi Kontynent Chiny. Natomiast na  i-phone SE dodało ale nie mogłem w ogóle wejść w ustawienia i zarządzać. A na serwerze innych krajów zachodnich np. USA serwer azjatyckim już wszystko działa na Europie też. Dziwne i wkurzające to jest :(

17 godzin temu, adamk99 napisał:

Zamówiłem w Chinach bramkę i też się zastanawiam czy będzie mi działać na serwerze Europejskim do obsługi włączania i wyłączania Air Purifier 2s.

Chińska bramka, podpięta na serwer Europa, działa bez problemu z Air Purifier 2s z europejskiej dystrybucji. Problem zaczyna się dopiero, gdy sprowadza się czujki itp, które w wielu przypadkach są niedostępne na serwerze Europa. Ja ma chińską bramkę, 20 urządzeń na serwerze Kontynent Chiny ale Air Purifier na serwerze Europa na który przełączam się ręcznie. Niestety, to wyklucza oczyszczacz z automatyzacji powiązanej z resztą urządzeń które mam na serwerze Kontynent Chiny.

Bramki z zestawu z pierwszego posta, nie da się podpiąć do serwerów Kontynent Chiny. Albo się nie doda albo nie będzie można jej zainicjować (wejść w nią) - sprawdzone organoleptycznie.

No i to jest słabe, że te urządzenia tak działają bo kupując je nigdy nie możemy być pewni czy zadziałają w tym regionie, w którym potrzebujemy. Producent powinien to zmienić. A nie wiecie czy jest jakiś sposób aby rozpoznać czy dane urządzenie będzie działać w danym regionie. Jakaś lista urządzeń i  numeracja modelów danego urządzenia oraz region w jakim będzie ono działać prawidłowo. No bo w sumie czymś one muszą się różnić wiec mają na pewno inny numer modelu. Czy jest gdzieś taka strona informacyjna?

12 minut temu, SAID napisał:

No i to jest słabe, że te urządzenia tak działają bo kupując je nigdy nie możemy być pewni czy zadziałają w tym regionie, w którym potrzebujemy. Producent powinien to zmienić. A nie wiecie czy jest jakiś sposób aby rozpoznać czy dane urządzenie będzie działać w danym regionie. Jakaś lista urządzeń i  numeracja modelów danego urządzenia oraz region w jakim będzie ono działać prawidłowo. No bo w sumie czymś one muszą się różnić wiec mają na pewno inny numer modelu. Czy jest gdzieś taka strona informacyjna?

Na pewno bramka chińska i europejska ma różne oznaczenie modeli. Miałem europejską i sprzedałem bo ilość sprzętu którą można do niej podłączyć, jest ograniczona. Kupiłem chińską i podłączyłem wszystko co potrzebowałem. Ostał mi się jedynie Air Purifier 2s z europejskiej dystrybucji, który musiałem zostawić na serwerze europejskim. Na dzień dzisiejszy wystrzegałbym się tych gratów z dystrybucji EU i szedł tylko w chińskie urządzenia. Chińskie bramki na pewno są szeroko dostępne na allegro.

Edited by elmagico

Pytam o te pasujące modele bo zauważyłem że w tym regionie co mi obecnie większość rzeczy działa czyli USA (serwer azjatycki) mam możliwość dodania czujnika dymu, ale nie jestem pewien czy do mojej centralki akurat on będzie pasował. A dokładnie jaki powinienem model tego czujnika kupić aby pasował do modelu mojej centralki gateway 2 kupionej w polskiej dystrybucji. A może po prostu każdy będzie pasował nawet chiński tylko chciałbym wiedzieć czy tak jest. Gdzie taką informację można otrzymać. Kupować w ciemno to trochę szkoda bo to ze 200 zł kosztuje. Ale to to jeszcze nic. Co zrobić żeby dodać czujnik gazu jak w tym regionie to go w ogóle nie ma nawet na liście do dodania :( w samej aplikacji ?

12 godzin temu, adamk99 napisał:

jak do bramki chińskiej przypiszę włącznik bezprzewodowy MI (ten okrągły tez z chin) będę mógł na serwerze Europa ustawić włączanie, wyłączanie i zmianę trybów w Air Purifier 2S?

Jeśli wszystkie urządzenia (bramka, oczyszczacz, przycisk) będziesz miał podpięte pod ten sam serwer, to nie widzę przeszkód, nie powinno być problemu. Sprawdź tylko czy na serwerze europejskim, da się dodać ten przycisk, czy jest dostępny na liście urządzeń do dodania. Jedną z głównych różnic między serwerami Europa a Chiny, jest brak kompatybilności urządzeń. Na serwerze chińskim jest np 150 urządzeń, na europejskim 35.

12 godzin temu, adamk99 napisał:

co rozumiesz przez stwierdzenie "Chińska bramka, podpięta na serwer Europa, działa bez problemu z Air Purifier 2s"?

Rozumiem to tak:

Mam europejski oczyszczacz Air Purifier 2s

Mam chińską bramkę, podpiętą na serwer Europa

Mogę bez problemu zainstalować ten oczyszczacz, wejść w jego opcje i nim zarządzać. 

Należy tylko doprecyzować, że automatyzacja w oczyszczaczu z europejskiej dystrybucji jest inna/ograniczona w stosunku do oczyszczacza w wersji chińskiej. Ten europejski jest ograniczony do on of i zmiana trybu, chiński ma jeszcze opcję typu "Jeśli poziom AQI jest powyżej 30, włącz tryb manual/turbo". 

Nie umiem niestety odpowiedzieć na Twoje pytanie, dlaczego nie działa Ci zmiana trybu o zadanej godzinie.Sprawdź czy ustawiłeś w oczyszczaczu strefę czasową, czy te automatyzacje są aktywne przez cały dzień a nie tylko w określonych godzinach itp. Ja korzystam tylko z zaplanowanego On/Off.

12 godzin temu, rezmus napisał:

jesli macie problemy z podpinaniem urzadzen roznych regionow to mozecie pobrac ten mod mi home, wtedy pod mainland china podepniecie kazdy sprzet.

https://github.com/Dima73/MiHome-mod/raw/master/MiHome_5.4.57_beta_zhimi_air_purifier_smart_kettle_yeelink_ru.apk

Gateway v2 eu ktoś sprawdzał czy podepnie się w tej aplikacji z regionem mainland china ?

• Developer

dla ciekawskich:

ten set czujnikow z bramka w wersji eu (nazywana potocznie v2) to sprzetowo/firmware w zasadzie to samo co aqara hub (nazywana v3) z linuxem w srodku. to co sprzedawane jest w chinach jako v2 to zupelnie inny sprzet oparty na marvel mw300. na tym procku robia duzo sprzetow ekosystemu xiaomi np. zarowki yeelight, oczyszczacze, itp. generalnie potoczne nazewnictwo jest tu bardzo mylace ;)

• Like 1