Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Żarówki ikea tradfri+xiaomi gateway-podłączenie konfiguracja i test

Buldoggg
 Share

Recommended Posts

Witam w filmie przedstawiam konfiguracje,podłączenie żarówek gu10 tradfri do xiaomi gateway

Ps:na innych filmach odkurzacz xiaomi,kamera xiaomi,czujniki,sensory,żarówki xiaomi jak również i inne produkty smart jak amazon alexa,sonoff,broadlink itp

link do mojego filmu o żarówkach ikea tradfri i podłączenie do xiaomi gateway

zapraszam na moje inne filmy o odkurzaczach xiaomi,kamerach,czujnikach,żarówkach,sensorach,sonoff,broadlink,amazon alexa

w razie pytań pisać tu lub YT

Edited by Buldoggg
zapomniałem o czymś napisać
  • Like 1

• 3 weeks later...

Najtańsze żarówki E27 1000lm Ikea niestety nie działają ale 950lm i 980lm już tak. W scenach są bardzo okrojone, nie ma opcji toggle on/off a więc do włączenia/wyłącznenia potrzeba "dwóch przycisków". Nie ma opcji ściemniania/rozjaśniania w połączeniu np z cube. Poza tym ok.

11 godzin temu, micbud napisał:

Najtańsze żarówki E27 1000lm Ikea niestety nie działają ale 950lm i 980lm już tak. W scenach są bardzo okrojone, nie ma opcji toggle on/off a więc do włączenia/wyłącznenia potrzeba "dwóch przycisków". Nie ma opcji ściemniania/rozjaśniania w połączeniu np z cube. Poza tym ok.

działają ci żarówki e27 ikea tradfri ? które modele dokładnie ci działają ? 950lm i 980lm tak ? masz jakieś inne żarówki ikei ? np e14 ? 

podaj najlepiej linki do tych żarówek z ikei które ci działają 

Tak, 950 i 980 działają, 1000 - ta za 49.99 niestety nie działa. E14 mam dwie okrągłe, też działają.

Ta 980 jest już wycofana i zastępuje ją jakąś inną ale nie miałem z nią do czynienia.

https://m2.ikea.com/pl/pl/p/tradfri-zarowka-led-e14-400-lumenow-bezprzewodowy-przyciemniany-biale-spektrum-opalowa-biel-70318284/

https://m2.ikea.com/pl/pl/p/tradfri-zarowka-led-e27-950-lumen-bezprzewodowy-przyciemniany-biale-spektrum-przezroczysta-00318268/

No niestety drogi, mało opcji i moim zdaniem nie warto. Gdybym ich nie miał wcześniej to kupiłbym Xiaomi czy inne powiązane.

Wczoraj E14, które mam nad łóżkiem zaczęły buczeć, no chyba, że wcześniej ich nie słyszałem. Na dniach pojadę do Ikea reklamować.

• Developer

ta zarowka 1000 lumenow teoretycznie powinna byc obslugiwana przez gateway, w kazdym razie jest w listingu plugina. na liscie sa takie zarowki:

ikea.light.led1536g5
ikea.light.led1537r6
ikea.light.led1545g12
ikea.light.led1546g12
ikea.light.led1623g12
ikea.light.led1649c5
ikea.light.led1650r5

Teoretycznie tak, dlatego je kupiłem... No ale oddałem a raczej wymieniłem na 950 bo niestety nie działały. Czytałem też w necie i to nie tylko problem u mnie. One są już wycofane a na ich miejsce wchodzą jakieś nowe 1000. Może te zadziałają.

No i jeszcze jedna sprawa, może oczywista a może nie. Żarówki działają tylko z systemem Xiaomi lub tylko ze ściemniaczami Ikea. Nie da się ich sparować by działały z jednym i drugim jednocześnie. Szkoda...

• 3 months later...

Hej kupiłem żarówki tradfri e14 spectrum i gu10 warm white, niestety od razu podczas próby podłączenia pokazuje mi komunikat ze nie widzi bramki Zigbee. Oczywiście Getaway xiaomi mija posiadam. Korzystam z apki modowanej polecanej na tym forum. Ktoś coś?

• Developer

czyli ta z chinska wtyczka? podepnij bramke na china i zobacz, czy ci pojdzie z ta zarowka, bo nie kazde urzadzenie zadziala od razu po zmianie regionu, a czesc nie bedzie pewnie dzialac nigdy.

Edited by rezmus

• Developer

musze cie zmartwic. sprzedawacy ta bramke nazywaja czesto tak samo (gateway 2), ale bramka eu, ktora kupiles (lumi.gateway.mieu01) to nie to samo to bramka cn (lumi.gateway.v3). w zasadzie to zupelnie inny sprzet i firmware. zarowki ikea obsluguje tylko firmware w bramce chinskiej.

czesto nazwy biznesowe sa mylace dla wielu urzadzen. szkoda, ze producencie nie drukuja na stickerach prawdziwych modeli uzywanych w ekosystemie xiaomi.