Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

[ROZWIĄZANIE] Nie mogę sparować z Mainland China

the4anoni
 Share

Recommended Posts

Witam,

Ja właśnie zakupiłem czajnik będąc w Chinach (czyli ma wtyczkę chińską....przede wszystkim to cena mnie skusiła, bo tutaj ten czajnik kosztuje 199CNY (czyli coś ok 110PLN - dokładnie pobrało z konta 106,86PLN), wtyczka to nie problem bo przerobię, ale to całe MiHome, bardzo szybko rozłącza mi ten czajnik. Na serwer Chiński nie mogę w ogóle się zalogować, więc wybrałem "Inny" i się łączy (próbowałem również z Europejskim i Indyjskim - rejon azjatycki i też loguje), ale czy to normalne że tak praktycznie co każde uruchomienie aplikacji trzeba nawiązywać połączenie ponownie? I drugie pytanie, jak to sparować z zegarkiem Amazfit Stratos 2. Na zegarku niby mam tą aplikację, ale nie wiem jak to ze sobą połączyć. Zegarek (aplikacja Amazfit) i MiHome są zalogowane na to samo konto, a pomimo to na zegarku nawet nie uruchamia mi się ta aplikacja.... zanim zalogowałem czajnik, to miałem na zegarku komunikat że mogę dodać urządzenia do MiHome i nimi zarządzać (coś w ten deseń, nie pamiętam już dokładnie jaki był ten komunikat), a po dodaniu czajnika do MiHome, już na zegarku nawet nie pojawia się ten komunikat (nic się nie pojawia). Ma ktoś może pomysł na to? Nie jest to  coś co muszę mieć, bo czajnik za te pieniądze i tak jest "mega", bez tej aplikacji (tyle, że taki sam bez modułu komunikacyjnego kosztował 89 CNY czyli coś ok 50 PLN). Jakby dało się coś z tym zrobić to już w ogóle było by prze.... ;)

• 1 month later...
  • Developer
W dniu 17.01.2019 o 15:12, the4anoni napisał:

Witam

MAm problem z czajnikiem xiaomi w wersji europejskiej.

Mogę go sparować z każdym serwerem ,tylko nie chińskim.

Zna ktoś rozwiązanie / mail do supportu mijia ?

jesli dalej masz problem z podpieciem czajnika eu pod mainland china to uzyj tej apki:

https://github.com/Dima73/MiHome-mod/raw/master/MiHome_5.4.57_beta_zhimi_air_purifier_smart_kettle_yeelink_ru.apk

• Thanks 1

@rezmus TO DZIAŁA :)

Żeby to zainstalować najpierw trzeba usunąć oryginalną aplikację.

Potem gdy już czajnik sparujemy, i wrócimy się na oryginalną aplikację aplikacja nie połączy się z czajnikiem (wersja apki oryginalnej: 5.5.0). Rozwiązanie: pozostanie na tej wersji aplikacji.

Innymi słowy:

Czekamy na bardziej permanentne rozwiązanie jak zmiana adresu MAC czajnika. Wtedy nie powinno być problemu z oficjalną apką ;)

Edited by the4anoni

• Developer

MAC nie ma znaczenia. liczy sie model urzadzenia, a te sa rozne dla wersji CN (yunmi.kettle.v1) i EU (yunmi.kettle.v2) . przy logowaniu aplikacja sciaga sobie configi dla danego regionu, ktore urzadzenia mozesz podpiac. poniewaz mialem purifier 2s CN i EU, a chcialem ich uzywac na 1 regionie to zrobilem tego moda apk. wzialem liste urzadzen z rynku chinskiego i dodalem do niej modele, ktorych nie ma na CN, wrzucilem w apke i zablokowalem pobieranie z serwera. na xiaomi nie licz, oni wlasnie ida w regionalizacje sprzedazy i coraz wiecej urzadzen bedzie mozna podpiac tylko do regionu, na ktorym jest sprzedawane.

ewentualnie mozna by wrzucic firmware wersji CN do EU, ale nie mam urzadzen na bluetooth xiaomi, wiec nie mam na czym testowac.

• Like 1

@rezmus 

Rozumiem, że nie chce Ci się zaangażować ale dla wielu z nas to jedyne rozwiązanie :-) jakbyś stworzył jakiś mały faq skąd pobrałeś tą liste urządzeń z ch i jak podmieniłeś w aplikacji byłoby dla nas jakaś alternatywą dla podzespołów które nie działają w różnych regionach :-)

Mnie osobiście interesowała by wersja EU z listą z CH, gateway niestety mam EU i nie widzi go na mainland china :-)

Edited by surveyor

zrobiłem jak napisałeś, wykrywa gateway na CN, przechodzi konfiguracja i w ostatnim kroku (screen) nie może pobrać informacji z gateway ???? po czasie dodało ją ale nie da się do niej wejść poziomu aplikacji ????

2019-03-19 14.14.24.jpg

A nie dałoby się dodać te listy do EU ?

Edited by surveyor

• Developer

w mojej apce jest 1 lista urzadzen do wszystkich regionow, ale z podpinaniem pod nie-CN moze byc czasem problem, bo na serwerach nie-CN brakuje pluginow do czesci urzadzen, ktore sa tylko na CN i wtedy trzeba robic dodatkowe modyfikacje. jakbys chcial sie kiedys pobawic to mozesz podpiac ta bramke na chwile pod moje konto i zobacze, dlaczego sie nie laduje na CN.

• Lector changed the title to [ROZWIĄZANIE] Nie mogę sparować z Mainland China
  • Lector pinned this topic
  • Lector unpinned this topic