Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Ładowarka do Amazfit stratos 2

Pitwar36
 Share

Recommended Posts

2 godziny temu, Lector napisał:

Tak, ale ładowarki nie mają żadnych zabezpieczeń i zapewne to jest problem.

Też tak ładowałem Pace, jak był na chodzie :P

Poczekaj, bo czegoś nie rozumiem, a jakie zabezpieczenie ma port usb ?? Co to za różnica skąd do stacji ładującej dopływa prąd ? 

• Administrator

Port USB w kompie ma chyba max 0,5A a ładowarka jak pisałeś im nowszy telefon tym więcej.

A stacja do ładowania nie ma ogranicznika, więc pewnie (też tego nie jestem w 100% pewien) dochodzi do zbyt dużego obciążenia mocą styków i się plastik zaczyna topić od ciepła. Przyczyną może być też zbyt małe pole styku (zegarek nie pokrywa w 100% pola podstawki - złe spasowanie) i się grzeje od mocy.

W dniu 25.12.2018 o 15:16, Lector napisał:

Tak, ale ładowarki nie mają żadnych zabezpieczeń i zapewne to jest problem.

Też tak ładowałem Pace, jak był na chodzie :P

Tak trochę nie masz pojęcia jak odbywa się ładowanie urządzeń przez USB. Nowe ładowarki QC4 mogę dać powyżej 20W mocy ale tylko gdy po drugiej stronie jest urządzenie które jest w stanie wynegocjować taką moc. Bo to urządzenie negocjuje z ładowarką. Stacja ładująca do stratosa to nie jest żadna ładowarka tylko kabel USB z odpowiednim złączem. Nic więcej.
To jakim prądem będzie ładowany Stratos zależy od tego ile zażąda od ładowarki (czyli tego gdzie wtyka się wtyczkę USB A.)
Mam w domu miernik na USB który podłącza się między ładowarką i kablem (stacją). Stratos pobiera 5V i 0.3A, niezależnie gdzie się go podłączy. O ile tylko ładowarka jest w stanie dać te 5V i 0.3A. Jak ładowarka jest w stanie dać więcej to i tak da tylko 0.3A bo tyle wymaga Stratos.
W przypadku badziewnych/uszkodzonych ładowarek może się zdarzyć że pomimo wynegocjowania 0.3A na zegarek pójdzie więcej i to może spowodować jego uszkodzenie. Ale to nie wina kabla a ładowarki. Wiec bezpieczniej ładować z dobrej ładowarki lub z komputera.
Ale stacja ładująca do stratosa to tylko kabel z odpowiednimi końcówkami. 

• Like 1