zalexpl Posted November 29, 2018 Share Posted November 29, 2018 Witam, mam pytanie jak działa MI Home w przypadku posiadania 2 bramek w ekosystemie? Właśnie dostałem kamerkę Aqary która również jest centralką i zastanawiam się jak będzie to wyglądało z dodawaniem kolejnych urządzeń. Czy będą one się przypisywać z automatu do pierwszej bramki czy będzie opcja wyboru na którą wybrać, czy może to nie ma znaczenia?? Co w przypadku jak 1 bramka ulegnie uszkodzeniu to urzeczenia z automatu użyją drugiej bramki czy będę musiał ponownie parować wszystkie urządzenia?? Bezpieczniej było by jak by urządzenia automatycznie używały dostępnej bramki bo jak jedna padnie to żeby cały system nadal działał na drugiej. jak to jest ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted November 29, 2018 Administrator Share Posted November 29, 2018 Ja mam dwa Gateway, musiałem poszerzyć sygnał ZigBee. Działa jak z jednym, tylko jak dodaje urządzenia ZigBee lepiej przypisywać do najbliższego, co by sygnał był silniejszy. Dodawanie wygląda tak jak do tej pory, wchodzisz do wybranego Gateway i dodajesz urządzenia. Nie wiem jak to jest w przypadku kamery, bo jej nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert15 Posted December 27, 2018 Share Posted December 27, 2018 (edited) Ja mam dwa gatewaye i kamere aqara zigbee. Generalnie wszystko działa tak jakby osobno ale możesz przypisać sceny żeby połączyć wszystkie urządzenia (np. uzbrajanie alarmu na dwóch gatewayach.) Jeżeli gateway jest off-line to urządzenia dodane do gatewaya są off-line. Można jedynie sparowac dźwięk alarmu z jednego gatewaya na drugi I to generalnie tyle. Edited December 28, 2018 by Robert15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micbud Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 W dniu 27.12.2018 o 21:41, Robert15 napisał: Generalnie wszystko działa tak jakby osobno ale możesz przypisać sceny żeby połączyć wszystkie urządzenia (np. uzbrajanie alarmu na dwóch gatewayach.) Hej, Rozumiem, że mogę w przypadku dwóch lub więcej bramek zapalić światło przypisane do gateway1 przyciskiem przypisanym do gateway2 i inne tego typu kombinacje między urządzeniami przypisanymi do różnych bramek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted January 8, 2019 Administrator Share Posted January 8, 2019 Tak jak najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micbud Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 Mam już drugą bramkę. Wszystko fajnie ale mam jeszcze trzy pytania: 1. Czy można jakoś ustawić by dźwięk z czujników otwarcia okien/drzwi słyszalny był w obu bramkach a nie tylko tej do której jest przypięty? Spięcie bramek przekazuje tylko dźwięk alarmu. 2. Czy można jakoś uzbroić alarm na obu bramkach jednocześnie poza zrobieniem sceny? 3. Ile urządzeń można maksymalnie podpiąć do jednej bramki? Liczą się tylko te widoczne pod daną bramką w zakładce "urządzenia" (nie widzę tam lamp, żarówek i gniazdek)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted January 15, 2019 Administrator Share Posted January 15, 2019 Nie wiem jak to masz zrobione. 1) Ale wystarczy scena gdy drzwi/okno się odtworzy otwórz dźwięk bramka 1, odtwórz dźwięk bramka 2. 2) nie używam alarmu, ale chyba analogicznie jak powyżej scena ręczna lub pod jakiś klawisz. 3) Kiedyś ktoś coś pisał, ale nie pamiętam ile. Jak masz ochotę to było u kolegów z MiUi Polska https://miuipolska.pl/forum/topic/15542-smart-home-od-xiaomi/ ale jest tam już 78 stron A liczą się tylko urządzenia przypisane do bramki, czyli te które działają na ZigBee. Wszystkie na WiFi są sterowane bezpośrednio z chmury Xiaomi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micbud Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 1. No w sumie tak można to rozwiązać, nie pomyślałem o tym. Póki co mam odhaczone z poziomu ustawień samej bramki: doorbell i triggery... 2. Mam to pod klawiszem teraz jako dwa urządzenia ale myślałem, że da się je jakoś sprawować i sterować jako jednym. 3. Czytałem już jakiś czas temu i doszukałem się od 30 do 36 a miałem w sumie 38 na jednej bramce i działało więc się zacząłem zastanawiać. Teraz już wiem, że "lampy" się nie liczą więc ta liczba znacząco mi się zmniejszyła. Dzięki za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert15 Posted January 15, 2019 Share Posted January 15, 2019 1. Możesz podłączyć czujnik do pierwszego gatewaya i wejść w funkcje : linkage alert. Znajduje się ona w alert / more settings. Generalnie gateway przekazuje dźwięk alarmu do wszystkich innych lub do kamery aqara. 2. Musisz scenę napisać do tego. Ja mam do tego utworzony skrót na telefonie więc nie muszę nawet otwierać aplikacji. Możesz również użyć switcha aby uzbroić alarm ale później problem jest z deaktywacja alarmu. Jedynie poprzez telefon. 3. Słyszałem że podobno 32 urządzenia zigbee na jeden gateway. 4. Extra. Mogliby zrobic wsparcie gatewaya na google home I przenieść na jakiś szybszy serwer w Europie. Pozdrowienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micbud Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 1. Tak mam zrobione i alarm działka na obu ale dzwonki z czujników drzwi/okien tylko na tym na którym są podpięte. Zrobię sceny i będzie po kłopocie ale szkoda, że się nie linkują. Przy okazji masz tam też możliwość połączenia z kamerami? Mam 3x dafang ale ich tam nie widzę. Tylko gateway'e. 2. Zrobiłem scenę pod switch alarm toggle on/off i oba urządzenia. Działa jak powinno tylko irytujący jest ten brak możliwości ustawienia opóźnienia alarmu po otwarciu drzwi czy wykryciu ruchu. 4. Net mam póki co LTE i mieszkam na wsi gdzie 2-3Mbs to szczyt możliwości a w połączeniu z tymi wolnymi serwerami to czasem jest tragedia. Szczególnie kamery słabo się łączą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert15 Posted January 16, 2019 Share Posted January 16, 2019 1. Ja mam kamerę dafang. Kamera łączy się poprzez wifi więc nie będziesz jej widział pod gatewayem. Musisz napisać scenę aby coś zrobić z kamerą np wykrycie ruchu powoduje uruchomienie dźwięku na gatewayu I wysłanie powiadomienia na telefon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts