tomiq75 Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 Witam. Mam pytanie jak u Was zachowuje się mi home (gateway etc..) po dłuższym zaniku prądu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axon Posted December 1, 2017 Share Posted December 1, 2017 Wstaje bez problemu, ale czasami niektóre urządzenia wifi potrzebują trochą czasu by nie były jako offline.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 mam pytanie za 100 punktów. Jak dokładnie działa gateway ? czy jest tak że reguły są zapisane w aplikacji i jeśli dajmy na to mamy czujnik który steruje światłem to obieg informacji wygląda następująco. 1. czujnik wysyła komendę do gateway 2. gateway łączy się z wifi i sprawdza w necie (aplikacji na telefonie) czy jest reguła na bazie czujnika 3. gateway wysyła komendę do żarówki aby się wałczyła ? pytam ponieważ bez wifi komendy oparte o czujnik ruchu i żarówkę nie działają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 21, 2018 Administrator Share Posted February 21, 2018 Sceny są cloud i lan. Lan działa bez internetu, cloud wymaga internetu. Jak wejdziesz do sceny kliknij w prawym górnym rogu trzy kropki i tam jest informacja jaki typ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 22, 2018 Share Posted February 22, 2018 dzieki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdiGryfinoPL Posted October 3, 2018 Share Posted October 3, 2018 U mnie raczej wszystko zawsze automatycznie wraca do życia. Kamerka czasami nieco dłużej ew czujka temp XIAOMI TEMPERATURE AND HUMIDITY SENSOR dość często nie wiedzieć czemu przerywa połączenie. Ale generalnie to wszystko śmiga bez zarzutu. Często zdarza mi się też pstrykać normalnym zasilaniem do lamp. Nie ma jednak żadnego problemu. Po prostu uruchamiam zasilanie ponownie. Potem wchodzę w apkę a po chwili wszystkie działają ponownie w MiHome. W sumie dłuższych awarii nie miałem ale myślę że byłoby do ogarnięcia. Jedynie trzeba się koniecznie przestawić na serwer: Mailand China. Bo tylko tam są wszystkie urządzenia jakie Xiomi dodaje pod MiHome. Na Europe / USA itd --- w zasadzie nie ma nic co można kupić na GB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micbud Posted February 19, 2019 Share Posted February 19, 2019 Ostatnio coś grzebałem przy gniazdku w domu i wysadziłem bezpiecznik główny w domu. Po włączeniu zasilania praktycznie wszystkie lampy zaczęły świecić. Też tak macie? Można jakoś zrobić by po zaniku i przywróceniu zasilania były domyślnie zgaszone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted March 4, 2019 Author Share Posted March 4, 2019 Tak. W. Ustawieniach lampy jest default state. Można ustawić sobie jaki ma być stan po powrocie zasilania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micbud Posted March 5, 2019 Share Posted March 5, 2019 Aaaa czyli to jest stan po całkowitym padnięciu zasilania? Kombinowałem z tym jako domyślne światło po włączeniu w normach warunkach i nie działało prawidłowo. Założyłem jednak, że to błąd oprogramowania i "kiedyś poprawią". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajqju Posted March 10, 2019 Share Posted March 10, 2019 U mnie właśnie dzisiaj po wyłączeniu prądu znów szwankuje oświetlenie nocne. Mimo ustawionych godzin 23-6 (następnego dnia) lampka zapala się w ciągu dnia. Już nie mam pojęcia jak to ustawić. A tyle czasu było dobrze. Nie wiem czy to strefa czasowa czy serwery zmienić z chin na coś innego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bojak Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 W dniu 21.02.2018 o 15:34, Lector napisał: Sceny są cloud i lan. Lan działa bez internetu, cloud wymaga internetu. Jak wejdziesz do sceny kliknij w prawym górnym rogu trzy kropki i tam jest informacja jaki typ. Witam. Jestem przed zakupem i dylematem czy zainwestować w xiaomi czy dołożyć i kupić zipatile lub fibaro. Jak wygląda sytuacja działania w LAN. W sytuacji kiedy pada internet (w obecnych czasach niemalże niemożliwe ale ... Mam internet po wifi a w okolicy jeden dostawca i czasem przerywa internet) czy zaprogramowane sceny, np otwarcie drzwi zapala żarówkę nad drzwiami a 2 krotne kliknięcie wyłącznika gasi światła w całym mieszkaniu. przymierzałem się do sprzętu Sonoff-a lub Tuya, ale te sprzęty działają w chmurze - bez netu działa wszystko z telefonu i ręcznie, ale sceny warunkowe między urządzeniami przestają działać. Na zipato czy fibaro to działa, ale szukam czegoś tańszego. będę wdzięczny za informacje i odpowiedź. Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
outsider Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 Dobrze się zastanów, xiaomi nie jest idealne, są duże kłopoty ze sterowaniem scenami z apki więc jeśli nastawiasz się że wszystko jest stabilne to niestety tak nie jest. (nie wiem jak jest z innymi firmami). U mnie np ostatnio "zgubiło" wszystkie urządzenia więc miałem zabawę (dopiero usunięcie jednego sterownika i dodanie go nan nowo "wyzwoliło" to że reszta już pojawiła się normalnie). Jedno jest w miarę pewne: jeśli sceny chodzą na Lanie to nawet jak apka szwankuje i wyświetla głupoty to generalnie system działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts