Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Mi Home a brak prądu

tomiq75
 Share

Recommended Posts

• 2 months later...

mam pytanie za 100 punktów. Jak dokładnie działa gateway ?

czy jest tak że reguły są zapisane w aplikacji i jeśli dajmy na to mamy czujnik który steruje światłem to obieg informacji wygląda następująco.

1. czujnik wysyła komendę do gateway 

2. gateway łączy się z wifi i sprawdza w necie (aplikacji na telefonie) czy jest reguła na bazie czujnika

3. gateway wysyła komendę do żarówki aby się wałczyła

?

pytam ponieważ bez wifi komendy oparte o czujnik ruchu i żarówkę nie działają 

• 7 months later...

U mnie raczej wszystko zawsze automatycznie wraca do życia.
Kamerka czasami nieco dłużej ew czujka temp
XIAOMI TEMPERATURE AND HUMIDITY SENSOR 
dość często nie wiedzieć czemu przerywa połączenie.
Ale generalnie to wszystko śmiga bez zarzutu.
Często zdarza mi się też pstrykać normalnym zasilaniem do lamp.
Nie ma jednak żadnego problemu. Po prostu uruchamiam zasilanie ponownie.
Potem wchodzę w apkę a po chwili wszystkie działają ponownie w MiHome.
W sumie dłuższych awarii nie miałem ale myślę że byłoby do ogarnięcia.
Jedynie trzeba się koniecznie przestawić na serwer: Mailand China.
Bo tylko tam są wszystkie urządzenia jakie Xiomi dodaje pod MiHome.
Na Europe / USA itd --- w zasadzie nie ma nic co można kupić na GB.

• 4 months later...

Ostatnio coś grzebałem przy gniazdku w domu i wysadziłem bezpiecznik główny w domu. Po włączeniu zasilania praktycznie wszystkie lampy zaczęły świecić. Też tak macie? Można jakoś zrobić by po zaniku i przywróceniu zasilania były domyślnie zgaszone? 

• 2 weeks later...

Aaaa czyli to jest stan po całkowitym padnięciu zasilania? Kombinowałem z tym jako domyślne światło po włączeniu w normach warunkach i nie działało prawidłowo. Założyłem jednak, że to błąd oprogramowania i "kiedyś poprawią".

U mnie właśnie dzisiaj po wyłączeniu prądu znów szwankuje oświetlenie nocne. Mimo ustawionych godzin 23-6 (następnego dnia) lampka zapala się w ciągu dnia. Już nie mam pojęcia jak to ustawić. A tyle czasu było dobrze. Nie wiem czy to strefa czasowa czy serwery zmienić z chin na coś innego ?

• 10 months later...
W dniu 21.02.2018 o 15:34, Lector napisał:

Sceny są cloud i lan. Lan działa bez internetu, cloud wymaga internetu.

Jak wejdziesz do sceny kliknij w prawym górnym rogu trzy kropki i tam jest informacja jaki typ.

Witam.

Jestem przed zakupem i dylematem czy zainwestować w xiaomi czy dołożyć i kupić zipatile lub fibaro.

Jak wygląda sytuacja działania w LAN. W sytuacji kiedy pada internet (w obecnych czasach niemalże niemożliwe ale ... Mam internet po wifi a w okolicy jeden dostawca i czasem przerywa internet) czy zaprogramowane sceny, np otwarcie drzwi zapala żarówkę nad drzwiami a 2 krotne kliknięcie wyłącznika gasi światła w całym mieszkaniu. przymierzałem się do sprzętu Sonoff-a lub Tuya, ale te sprzęty działają w chmurze - bez netu działa wszystko z telefonu i ręcznie, ale sceny warunkowe między urządzeniami przestają działać.  Na zipato czy fibaro to działa, ale szukam czegoś tańszego.

będę wdzięczny za informacje i odpowiedź.

Krzysiek

Dobrze się zastanów, xiaomi nie jest idealne, są duże kłopoty ze sterowaniem scenami z apki więc jeśli nastawiasz się że wszystko jest stabilne to niestety tak nie jest. (nie wiem jak jest z innymi firmami). U mnie np ostatnio "zgubiło" wszystkie urządzenia więc miałem zabawę (dopiero usunięcie jednego sterownika i dodanie go nan nowo "wyzwoliło" to że reszta już pojawiła się normalnie). Jedno jest w miarę pewne: jeśli sceny chodzą na Lanie to nawet jak apka szwankuje i wyświetla głupoty to generalnie system działa.