Milkfish Posted August 18, 2021 Share Posted August 18, 2021 (edited) Witam serdecznie Mam Xiaomi Hub 3, czujkę ruchu aqara, aplikacja zmodowana. Problem polega na tym, że przechodząc przed czujnikiem ruchu o 12.30, wykrywa ruch o 12.30, ale powiadomienie z aplikacji na telefon otrzymuję o 12.38. Podobnie z czujnikiem otwarcia drzwi - opóźnienie dostarczenia powiadomienia to czasami 5 sekund, innym razem 8 minut. Prośba o podpowiedź gdzie szukać problemu. Xiaomi Hub 3 - moc sygnału wifi 54% Czujniki oddalone są od bramki: pierwszy 5 metrów, drugi 8m. Edited August 18, 2021 by Milkfish Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted August 18, 2021 Share Posted August 18, 2021 Powiadomienia w MH to loteria U Ciebie ze zwłoką ale dochodzą. Sa przypadki że powiadomień nie ma wcale. Jak do tej pory nie ma jednoznacznego rozwiązania 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milkfish Posted August 18, 2021 Author Share Posted August 18, 2021 Problem występuje na drodze Hub - telefon czy czujka-Hub? Chodzi mi po prostu o to, czy np. alarm w Hubie też może mieć 8 minutowego laga po tym jak czujka wykryje ruch? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grippen Posted August 18, 2021 Share Posted August 18, 2021 Tak jak @piteron napisał powiadomienia w MiHome to czysta loteria, na jednej wersji apki działały OK z małą zwłoką, na następnej wersji nie dochodziły wcale (ani na wifi ani na LTE), duże znaczenie ma to jaki masz telefon - z mojego doświadczenia na samsungach powiadomienia dochodzą szybko, na xiaomi z bardzo dużym opóźnieniem ale nie jest to reguła u wszystkich (częstym problemem są ostre mechanizmy oszczędzania energii w nowych smartfonach które powodują "uśpienie" niektórych procesów). Postaraj się dla aplikacji MiHome wyłączyć wszystkie oszczędzania baterii, ustawić priorytetowe powiadomienia, omijanie trybów wyciszenia etc. Problemem jest droga od bramki (chmury) -> aplikacja (telefon). Sygnały między urządzeniami a bramką to milisekundy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milkfish Posted August 18, 2021 Author Share Posted August 18, 2021 (edited) Rozumiem. Dzięki wielkie za informacje. Faktycznie na samsungu mam włączoną jakąś optymalizację zużycia baterii dla Mi-Home. Myślałem, że na tym tel. jest to rozwiązane tylko przez: nie uśpienie, uśpienie i głębokie uśpienie wybranych aplikacji. Wyłączyłem to i potestuję. Edited August 18, 2021 by Milkfish Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milkfish Posted August 19, 2021 Author Share Posted August 19, 2021 Wyłączyłem tą funkcję i dodałem widoczność apki nad innymi - wszystko wróciło do normy. Powiadomienia przychodzą od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now