Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Xiaomi Hub 3 + czujnik ruchu - opóźnienia w komunikatach

Milkfish
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam Xiaomi Hub 3, czujkę ruchu aqara, aplikacja zmodowana. Problem polega na tym, że przechodząc przed czujnikiem ruchu o 12.30, wykrywa ruch o 12.30, ale powiadomienie z aplikacji na telefon otrzymuję o 12.38. Podobnie z czujnikiem otwarcia drzwi - opóźnienie dostarczenia powiadomienia to czasami 5 sekund, innym razem 8 minut. Prośba o podpowiedź gdzie szukać problemu.
Xiaomi Hub 3 - moc sygnału wifi 54%
Czujniki oddalone są od bramki: pierwszy 5 metrów, drugi 8m.

Edited by Milkfish

Tak jak @piteron napisał powiadomienia w MiHome to czysta loteria, na jednej wersji apki działały OK z małą zwłoką, na następnej wersji nie dochodziły wcale (ani na wifi ani na LTE), duże znaczenie ma to jaki masz telefon - z mojego doświadczenia na samsungach powiadomienia dochodzą szybko, na xiaomi z bardzo dużym opóźnieniem ale nie jest to reguła u wszystkich (częstym problemem są ostre mechanizmy oszczędzania energii w nowych smartfonach które powodują "uśpienie" niektórych procesów). Postaraj się dla aplikacji MiHome wyłączyć wszystkie oszczędzania baterii, ustawić priorytetowe powiadomienia, omijanie trybów wyciszenia etc. Problemem jest droga od bramki (chmury) -> aplikacja (telefon). Sygnały między urządzeniami a bramką to milisekundy.

• Like 1

Rozumiem. Dzięki wielkie za informacje. Faktycznie na samsungu mam włączoną jakąś optymalizację zużycia baterii dla Mi-Home. Myślałem, że na tym tel. jest to rozwiązane tylko przez: nie uśpienie, uśpienie i głębokie uśpienie wybranych aplikacji. Wyłączyłem to i potestuję.

Edited by Milkfish