AdiGryfinoPL Posted September 25, 2018 Share Posted September 25, 2018 Witam. Ja z zapytaniem: Czy istnieje jakaś zewnętrzna syrena alarmowa dla smart systemu Mi Home ? Chodzi mi o to by nie była to bramka a sama syrena, którą można byłoby dodatkowo ustawić. Ostatnio Fibaro wypuściło takie urządzenie jako zupełnie osobny i dodatkowy sprzęt. Chciałbym coś takiego tylko pod Mi Home: 1. Nie Gateway lecz samą dodatkową syrenę alarmową 2. Dioda świetlna najlepiej RGB LED + sygnał dźwiękowy. 3. Komunikacja przez ZigBee/Wi-Fi. 4, Ewentualnie Bluetooth --- bo wiadomo, że bardziej oszczędny ale przez to mniejszy zasięg. Istnieje coś co można byłoby podpiąć w ten sposób do Mi Home ? Oczywiście coś co będzie wyglądać jak poważna syrena alarmowa a nie np lampka czy głośnik z lampką led. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted September 26, 2018 Administrator Share Posted September 26, 2018 Z tego co wiem to nie ma. PS Wszystkie urządzenia pokazuje jak na dłoni przy dodawaniu nowego sprzętu. Ale jest na to rozwiązania. Kupujesz pierwszą lepszą syrenę alarmową 230V i łączyć przez gniazdko WiFi lub Zigbee Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdiGryfinoPL Posted September 26, 2018 Author Share Posted September 26, 2018 Znalazłem coś takiego: https://en.robbshop.nl/everspring-sirene Jest dość fajnie wyszczególnione w opisie z jakimi bramkami współpracuje. Ciekaw jestem czy MiHome wykryłby to w jakiś sposób jako zew urządzenie. Ewentualnie tak jak napisałeś zrobić to po gniazdku ZigBee / Wi-Fi. Chociaż tak nie do końca o to mi chodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted September 26, 2018 Administrator Share Posted September 26, 2018 Jeżeli nie ma ze współpracuje z Xiaomi, to nie licz na to ze wykryje. Chybae za ożywać zewnętrznej aplikacji (serwera) typu Domoticz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdiGryfinoPL Posted October 5, 2018 Author Share Posted October 5, 2018 Trochę lipa że nie ma żadnej zew syreny dla MiHome Fajna byłaby też czujka ruchu ale z głośnikiem do którego można wgrać własne melodyjki. Czyli mieć jakby ulepszoną wersję tradycyjnego "gwizdka odwiedzin" jaki często mamy w sklepach. Mam natomiast pytania: 1 # Czy dodatkowy Xiomi Gateway - moglibyśmy zastosować jako syrenę alarmową ? 2 # Czy też Gateway służyć nam musi jedynie jako centralka - w sensie nowy Home ? Dzięki z góry za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts