marbedo Posted September 3, 2018 Share Posted September 3, 2018 Nie wytrzymałem rozebrałem, nie dziękujcie (możecie się zebrać dla mnie na nowy heheh) :) Demontaż - w zasadzie sprawa banalna, wystarczy wkład nożyka do tapet (koniecznie nowy ostry). Wkładamy w lukę łączącą korpus ze szkłem i podcinamy dookoła i tyle, zegarek otwarty nie trzeba nic nagrzewać. Pierwsze co rzuca się w oczy to brak jakiekolwiek uszczelki, klej który jest może trochę plastyczny ale byle jak położony więc szczelność to kwestia przypadku. Dlatego niejednemu już zamókł. Druga rzecz co mnie najbardziej interesowało to styki, piny do ładowania i komunikacji. I tutaj zaskoczenie, są inne niż z Pace. Jak widzicie na zdjęciach są to blaszki podgięte do góry w kierunku styków korpusu. Niestety według mnie, jest to beznadziejne rozwiązanie, te blaszki bardzo liche i nierównomiernie podniesione, dodatkowo mała powierzchnia styku. Same piny w korpusie też tak wsadzone a raczej wbite "jak weszło". Tak więc wszelki problemy z łącznością wynikają pewnie z tego ułożenia pinów i blaszek. Dlatego wszelkie dociski dają efekt bo poprawiają styk. Wszyscy co mają problem z ładowaniem i łącznością a pomaga im docisk, wystarczy aby podgięli te blaszki w górę. Niestety, dla mnie już nie ma ratunku. Podpiąłem ładowarkę bezpośrednio do blaszek i nic nie pomogło. Odczepiłem wszystkie taśmy i ponownie je wpiąłem. Nie ma mam już pomysłów, chyba że macie Wy jakąś koncepcję? Jeszcze go nie zaklejam więc jak chcecie coś więcej to mogę zrobić dodatkowe zdjęcia lub coś opisać. 4 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snow.leopard Posted September 3, 2018 Share Posted September 3, 2018 Pytanie czy sama taśma nie jest walnięta... Może dogadaj się jakoś np. z @Kaudii żeby odstąpił Ci ze swojego R.I.P Stratosa tę taśmę na próbę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbedo Posted September 3, 2018 Author Share Posted September 3, 2018 Akurat ta taśma jest jakoś na stałe przymocowana, pewnie dlatego że napięciowa i zasila jeszcze czujnik pomiarowy oraz na niej są blaszki które stykają się z pinami ładowania/komunikacji w korpusie więc muszą być nieruchomo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snow.leopard Posted September 3, 2018 Share Posted September 3, 2018 A sam czujnik nie jest jakoś na klej przyczepiony i wystarczyłoby go podgrzać aby się odkleił razem z tą taśmą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbedo Posted September 3, 2018 Author Share Posted September 3, 2018 Wiesz, pewnie jakoś da się to odczepić choćby tak jak mówisz nagrzewaniem. Gdyby faktycznie jakoś dorwać taśmę z uszkodzonego sprzętu to bym się pobawił. Ale na ten moment zegarek jest sprawny oprócz komunikacji więc nie katuje go więcej. Jedyną zaletą to chyba jest to, że jak będę go sklejał to skleję silikonem do elektroniki, wtedy uzyskam szczelność lepszą niż fabryczną Aaa mikrofon jest na uszczelce gumowej, ale powiem szczerze, że wymaga precyzji przy osadzaniu korpusu bo jak nie ułoży się poprawnie (a może) to przeciek pewny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbedo Posted September 3, 2018 Author Share Posted September 3, 2018 Gość z FB próbował rozebrać.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbedo Posted September 5, 2018 Author Share Posted September 5, 2018 Gdyby ktoś kiedyś miał na zbyciu po uszkodzeniu swojego Stratosa tasiemkę której zdjęcie załączam. Tasiemka jest zamontowana na tej metalowej płytce. Po odpięciu wszystkich tasiemek ściąga się ją bez najmniejszych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
todzi Posted September 7, 2018 Share Posted September 7, 2018 Czy można kupić układ elektroniczny z czujnikiem tętna i kupić kontakty? Nikt nie ma doświadczenia. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mareko Posted September 7, 2018 Share Posted September 7, 2018 czym zamierzasz zakleić, żeby zapewnić IP68? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbedo Posted September 10, 2018 Author Share Posted September 10, 2018 Już pisałem, że IP68 w tym zegarku to loteria. O klejeniu też pisałem ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrzydlaty00 Posted September 16, 2018 Share Posted September 16, 2018 A jak widzisz trwałość i szczelnosc w około przycisków? One tak się ruszają jakby były otoczone jakąś uszczelką. Czy tak jest faktycznie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wipek Posted September 17, 2018 Share Posted September 17, 2018 Masz może jakieś części z koperty zegarka? Zgubiłem gdzieś zaślepkę przy pasku zdjęcie poniżej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moski81 Posted September 19, 2018 Share Posted September 19, 2018 Witam A co z baterią Nikt o niej nie pisze. Jest możliwość wymiany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted September 19, 2018 Administrator Share Posted September 19, 2018 Wymienić można wszystko, tylko gdzie to kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zogaib Posted March 1, 2019 Share Posted March 1, 2019 Udało mi się otworzyć moje podziękowania za wskazówki, dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zogaib Posted March 11, 2019 Share Posted March 11, 2019 mały filmik, który nakręciłem, aby dowiedzieć się, jak otworzyć 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojcio79 Posted April 10, 2019 Share Posted April 10, 2019 Mój kolega kupił w czerwcu 2018 a ja w listopadzie 2018 (od majfrenda ale inne sklepy), i prawie w tym samym czasie nam walnęły. Taka sama awaria, odpadło szkiełko chroniące czujnik tętna. Tak po prostu. Ja tego nie zauważyłem, pot się dostał, nastąpiło chyba jakieś zwarcie i zegarek się wyłączył. Włączyłem ponownie, ale nie działał już czujnik tętna. A po jakimś czasie bateria się zaczęła grzać i trzymała około 1,5 dnia. Zegarki wysłaliśmy na gwarancji do Chin, koszt priorytetem 89zł. I czekamy. Kolegi zegarek został już odebrany (czas podróży jakieś 2 tygodnie), mój czeka na cle w okolicach Shenzen. Gdyby części był dostępne to można by się samemu pobawić, wymiana czujnika tętna + wymiana baterii Teraz bym kupił w PL z gwarancją tutaj. ps Jak wygląda bateria w tym zegarku, bo na zdjęciach nie mogę jej zlokalizować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba123 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Sam szukam tej taśmy z czujnikiem może ma ktoś namiar na stronę lub serwis gdzie to idzie kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts