Luc Posted June 18, 2021 Share Posted June 18, 2021 Witam. Mam problem z gniazdkiem mi smart plug zigbee (zncz04lm). Wczoraj chciałem sobie zrobić taką scenę: jeśli wchodzę do domu (czujnik ruchu) I jeśli gniazdko mi smart plug jest wyłączone to powinno się włączyć. I coś namieszałem bo gniazdko teraz cały czas jest włączone ? jak chcę wyłączyć to ono się automatycznie włącza. Próbowałem resetować gniazdko, usunąłem urządzenie i dodałem do bramki zigbee ponownie i ciągle to samo. Pousuwałem wszystko co zrobiłem tzn. sceny itp. Ale dalej to samo. Jak wyłączam w programie gniazdko to ono cyknie, że niby się wyłączyło i z powrotem się włącza. I tak w kółko. Jak chcę wyłączyć ręcznie na przycisku to dzieje się to samo, tylko cyka i nie wyłącza się. Nie da się wyłączyć gniazdka. Jak usunę urządzenie to normalnie mogę wyłączyć ręcznie gniazdko. Czy jest możliwość, że w programie sceny dalej są aktywne mimo usunięcia ich?? poniżej screen z dziennika Dotychczas gniazdko działało bez problemu, aż do wczoraj ? co można z tym zrobić? Wyłączyłem gniazdko z prądu i czekałem cały dzień z nadzieją, że może to coś pomoże, ale niestety nie pomogło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 18, 2021 Developer Share Posted June 18, 2021 jesli to scena lan widmo to mozesz przywrocic huba do ustawien fabrycznych (10x klik). usunie to wszystkie urzadzenia, sceny, ustawienia, itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luc Posted June 18, 2021 Author Share Posted June 18, 2021 Ok. Zadziałało Dzięki. A jeśli możecie/możesz podpowiedzieć jak zrobić taką scenę żeby włączało gniazdko po wykryciu ruchu o ile te gniazdko jest wyłączone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted June 18, 2021 Share Posted June 18, 2021 Takie opcje automatyzacji sa w modzie dla gniazdka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luc Posted June 18, 2021 Author Share Posted June 18, 2021 35 minut temu, piteron napisał: Takie opcje automatyzacji sa w modzie dla gniazdka No ja też mam moda. Utworzyłem coś takiego Tylko, że to działa cały czas jak jest ruch. A chodzi mi najpierw o sprawdzenie czy wtyczka jest włączona, jeśli nie jest włączona i następuje odczyt z czujnika ruchu to włącza gniazdko. Jeśli wtyczka jest włączona to nie sprawdza i nawet jak pojawi się ruch to nie wykonuje sceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 18, 2021 Developer Share Posted June 18, 2021 chyba nie ma roznicy i tak jesli w akcji masz tylko gniazdko, czy wlacza zawsze na ruch, czy tylko jak masz gniazdko wylaczone (jesli bedzie wlaczone i wysle wlaczenie to nic nie zmieni). jak chcesz sie bawic to mozesz dac 2 warunki, jesli gniazdko wylaczone i ruch to wlacz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts