XioMi Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Cześć. Zastanawiam się nad zakupem oczyszczacza powietrza Xiaomi Mi Air Purifier Pro H oraz dwóch nawilżaczy powietrza Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier. Niestety w sieci znajduję sprzeczne informacje nt. automatyzacji tych urządzeń. Napisałem również maila do Xiaomi i dostałem ładny opis, nie odpowiadający jednoznacznie na moje pytanie. Moje pytanie brzmi, czy wersje które kupiłbym na allegro w oficjalnym sklepie Xiaomi posiadają możliwość bardziej zaawansowanej automatzacji, czy nie. Linki do allegro - oficjalny skel XiaomiXiaomi Mi Smart Antibacterial HumidifierXiaomi Mi Air Purifier Pro H Dodatkowo podpytam jakie macie zdanie nt. oczyszczacza Air Purifier 3H - zastanawam się czy nie wziąć dwa takie, zamiast jednego dużego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grippen Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 Ja mam wersję 3H i polecam, działa fajnie, cicho. Nie wiem jaką przewagę poza mocniejszym wentylatorem ma wersja Pro H nad zwykłym 3H... wolałbym napewno 2 delikatnie słabsze urządzenia w dwóch różnych miejscach pracujące na min obrotach niż jedno duże w centrum mieszkania pracujące ciągle jak odrzutowiec... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Allel Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 (edited) Nie polecam nawilżaczy generujących mgiełkę - źle wpływają na górne drogi oddechowe, wiem coś o tym bo jak się zaczął sezon grzewczy to włączyłem staruszka i po tygodniu doszły mi problemy z zatokami (wnętrze wysterylizowane uprzednio…). Lepiej trochę dołożyć i kupić nawilżacz ewaporacyjny. Co do pytania o automatyzację… oczyszczaczy nie ma sensu wyłączać na noc, w trybie auto niech sobie działają. Tryb nocny tylko gdyby hałasował bardzo. Co do nawilżaczy - jak zależy Ci na ciszy to faktycznie wyłączanie przy danym poziomie wilgotności ma sens, czy to z BLE zegarka czy z ich własnego czujnika. Gdy cisza nie jest priorytetem to można ustawić poziom działania na najniższy (dla ewaporacyjnego) lub ustawić z aplikacji docelową wilgotność (u mnie 50 lub 60%) . Edited June 1, 2021 by Allel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted June 2, 2021 Share Posted June 2, 2021 W dniu 31.05.2021 o 21:43, XioMi napisał: Cześć. Zastanawiam się nad zakupem oczyszczacza powietrza Xiaomi Mi Air Purifier Pro H oraz dwóch nawilżaczy powietrza Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier. Niestety w sieci znajduję sprzeczne informacje nt. automatyzacji tych urządzeń. Napisałem również maila do Xiaomi i dostałem ładny opis, nie odpowiadający jednoznacznie na moje pytanie. Moje pytanie brzmi, czy wersje które kupiłbym na allegro w oficjalnym sklepie Xiaomi posiadają możliwość bardziej zaawansowanej automatzacji, czy nie. Linki do allegro - oficjalny skel XiaomiXiaomi Mi Smart Antibacterial HumidifierXiaomi Mi Air Purifier Pro H Dodatkowo podpytam jakie macie zdanie nt. oczyszczacza Air Purifier 3H - zastanawam się czy nie wziąć dwa takie, zamiast jednego dużego. Mam zarówno 3H jak i Pro H. Nie wiem, co masz dokładnie na myśli mówiąc o "bardziej zaawansowanej automatyzacji". U mnie praca oczyszczaczy jest automatyzowana odczytami z dodatkowego monitora jakości powietrza, a poziomy pracy wentylatora są ustawione dokładnie tak, jak chciałem, ale na modowanej aplikacji i dzięki pomocy @rezmus. Z pewnością więc się da osiągnąć oczekiwane rezultaty, ale trzeba pokombinować. Wybór urządzenia powinien być dostosowany do pomieszczenia - jeśli duża, otwarta przestrzeń, to pro H, bo jest najwydajniejszy i najszybciej zrobi, co trzeba. Jeśli więcej niż jedno pomieszczenie, to lepiej 2 sztuki 3H lub mniejszych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts