Administrator Lector Posted November 8, 2017 Administrator Share Posted November 8, 2017 Moje sceny - nie wszystkie może komuś się przydarzą, są na moim kanale YT.https://www.youtube.com/channel/UC15AWWn...trLmtnu8mA Jeżeli ktoś ma jakiś problem, na pewno postaram się pomóc. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted November 19, 2017 Author Administrator Share Posted November 19, 2017 Jak dodać ulubiony kolor przy żarówkach Yeelight RGB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GiGi Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 @Lectorwydaje się być najodpowiedniejszą osobą ze swoim obcykaniem Mi Home. Czy można skonfigurować bramkę w ten sposób że gdy wracam do domu wykryje ona urządzenie z BT które się pojawiło i np włączy te urządzenia które chce? Np żarówkę, kostkę i listwę? Ewentualnie zamiast przez BT to nawet WiFi a tu z kolei jak ustawić w telefonie żeby WiFi włączało się w danej lokalizacji tyko że bez wsparcia GPS a na podstawie GSM. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 12, 2017 Author Administrator Share Posted December 12, 2017 Kiedyś w Mi Home było jak telefon połączy się z wifi, teraz tego nie widzę. Za to te urządzenia robią pomost między mi home a urządzeniami bluetooth. Kto wie może też wykrywa obecność telefonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLIFord Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 Hej @Lector to ja mam prośbę o pomoc w stworzeniu sceny... Przyciskiem (1) uruchamiam czujnik ruchu (2) który po wykryciu ruchu, błyska światłem gateway'a (3) ... Kolejny klik przyciskiem (1) wyłącza cała scenę. Założenie proste, niania do pokoju bobo, gdy się wierci w salonie baza informuje mnie dyskretnie światłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 14, 2017 Author Administrator Share Posted December 14, 2017 @KLIFord Mruganie jest do zrobienia, ale zapala na 1 sekundę i gasi co 1 sekundę. Jaki masz klawisz - przycisk - okrągły? Chcesz aby pojedynczym kliknięciem uruchamiał scenę i pojedynczym wyłączał, czy wyłączenie może się odbywać przez podwójne kliknięcie lub przytrzymanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLIFord Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 @Lector mruganie jest łatwe do wykonania ;-) (Sensor ruchu - Włącz światło - Wyłącz Światło) ale właśnie jak to zrobić jeszcze aby uruchamiać i wyłączać te scenę przyciskiem. Przycisk okrągły, ilość klików obojętne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 14, 2017 Author Administrator Share Posted December 14, 2017 Dodaj scenę włącz czujnik: wybierz klawisz, ustaw jeden klik w akcji wybierz turn on/off a scene (druga opcja od góry fioletowa ikona) wybierz scenę mruganie (czyli tą co czujnik uruchamia mruganie) Turn on zapisz Dodaj scenę wyłącz czujnik: wybierz klawisz, ustaw dwa kliki (do wyboru masz jeszcze przytrzymanie) w akcji wybierz turn on/off a scene (druga opcja od góry fioletowa ikona) wybierz scenę mruganie (czyli tą co czujnik uruchamia mruganie) Turn off zapisz I teraz jak dasz dwa razy klik, to scena mruganie nie będzie działać, jak klikniesz aktywuje scenę mruganie. Można to zrobić aby włączało i wyłączało na przykład jednym klikiem, ale bez podglądu w telefonie nie będziesz wiedział czy aktywowałeś i dezaktywowałeś. Fakt można dodać dźwięk przy aktywacji i inny przy dezaktywacji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLIFord Posted December 14, 2017 Share Posted December 14, 2017 @Lector kochany jesteś [-: A ja szukałem, tj chciałem wykonać to w jednej scenie... i po co jak wystarczyło to w taki sposób. Jutro po testuję. Dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 15, 2017 Author Administrator Share Posted December 15, 2017 I jak tam mryganie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLIFord Posted December 16, 2017 Share Posted December 16, 2017 A dziękuję działa ;-) Nie miałem zbytnio okazji testować za wiele bo młody chory i śpi głównie z nami cały czas, ale na drzemce w ciągu dnia testy pozytywne. Dziękuję ;-) Jedyne co muszę jeszcze doprecyzować to odległość czujnika od samego łóżeczka i zakres samego obszaru czujnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tygrys951 Posted December 17, 2017 Share Posted December 17, 2017 W dniu 12.12.2017 o 17:11, Lector napisał: Kiedyś w Mi Home było jak telefon połączy się z wifi, teraz tego nie widzę. Za to te urządzenia robią pomost między mi home a urządzeniami bluetooth. Kto wie może też wykrywa obecność telefonu. Czy ta kamerka to jest model xiaomi mijia 1080p Ip camera. Czy ten pomost umożliwia dodawanie automatyki do urządzeń bluetooth Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 17, 2017 Author Administrator Share Posted December 17, 2017 Kamera: https://www.gearbest.com/ip-cameras/pp_978606.html Lampka: https://www.gearbest.com/smart-lighting/pp_1032313.html Nie mam tych urządzeń, ale z tego co wiem to robi pomost dla automatyki. Między innym dla tego termometru: https://www.gearbest.com/robot-vacuum-accessories/pp_1306883.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Pytanie do experta @Lector Jaki czas ustawić w mi Home aby np od 22 do 8 nie uruchamial scen. Nasz czas czy 7 godzin do przodu (chiński)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted December 21, 2017 Developer Share Posted December 21, 2017 Z tego co mi wiadomo to na pewno nie nasz tylko chiński, ale nie jestem expertem w tej kwestii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 21, 2017 Author Administrator Share Posted December 21, 2017 Ja zawsze na pokrętłach daje polski, później powyżej pokazuje chiński. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axon Posted December 29, 2017 Share Posted December 29, 2017 Głupie pytanie, jak w nowym mi Home dodać scenę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 29, 2017 Author Administrator Share Posted December 29, 2017 W aplikacji Mi Home u dołu zakładka Automation po przejściu masz plusa u góry po prawej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted January 23, 2018 Share Posted January 23, 2018 @Lector czy istnieje możliwość ustawienia ulubionych kolorów w gateway podobnie jak w żarówce? potrzebne mi do scen związanych z temperaturą na zewnątrz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted January 23, 2018 Author Administrator Share Posted January 23, 2018 Niestety nie ma takiej możliwości. Nawet nie można na nim ustawić aby dla danej opcji był czerwony, a dla innej zielony. Można zmieniać kolor, który idzie w jakieś kolejności. Więc jeżeli miałbyś kilka scen, które będą szły zawsze w tej samej kolejności to można by zmieniać tak długo kolor aż uzyskasz żądany dla danej sceny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rutek024 Posted February 9, 2018 Share Posted February 9, 2018 Witam, Posiadam tą lampę która robi również za BLE gateway Niestety nie można za jej pomocą robić scen żeby wykryła czy jakaś opaska mi band jest w mieszkaniu. (to by było fajne aby automatycznie uzbrajać alarm bo na samych czujnikach ruchu to słabo bo jak ktoś zrobi sobie drzemkę to się może potem szybko obudzić ) Posiadam również xiaomi sherlock m1, który łączy się przez bluetooth i niby ta lampa widzi to urządzenie i pokazuje status czy jest online to nic więcej nie potrafi zrobić. Np. nie potrafi już otworzyć tego zamka za pomocą BLE gateway. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesiek Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 Pytanie trochę z innej beczki. Czy można poukładać/uporządkować sceny według własnej kolejności ? Trochę mi się to wszystko rozjechało i przy większej ilości trudno jest (na szybko) coś znaleźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted March 3, 2018 Author Administrator Share Posted March 3, 2018 Masz możliwość filtrowania po lokalizacjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alban7314 Posted March 16, 2018 Share Posted March 16, 2018 @Lector Mam pytanie czy w mi home w głównym panelu można zrobić by wyświetlało temperaturę z czujnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted March 16, 2018 Author Administrator Share Posted March 16, 2018 Jeżeli chodzi o ten zielony na górze, to nie. Chyba tylko chińskie lokalizację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts