daniel_t Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 (edited) Jest to instrukcja jak poprawnie przygotować się do modowania zegarka oraz jak wykonać samą czynność na dwa sposoby. Instrukcja jest mojego autorstwa z linkami do innych forów. Instrukcja będzie na Windowsa (nie testowana przeze mnie) oraz macOS i linux -> tam praktycznie jest tak samo - przetestowana przeze mnie. NIE BIORĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA BŁĘDY, UCEGLENIA, NIEPOWODZENIA. Poradnik ma służyć dla użytkowników, którzy męczą modów swoimi pytaniami, na które odpowiedź padała wielokrotnie. Poradnik DOTYCZY AMAZFIT !!!!!!STRATOS!!!!!!! Z odpowiednią modyfikacją także, pierwszej wersji. I. Przygotowanie komputerów do komunikacji z zegarkiem Z podanego linku należy ściągnąć paczkę adb i fastboot i zainstalować na swoim komputerze. Instrukcja po angielsku, łopatologicznie. II. Odblokowanie bootloadera macOS, linux, windows CMD -> 1. Po odpaleniu terminala / konsoli / cmd wchodzimy w folder gdzie jest adb (np. cd Desktop/adb/ ) i następnie sprawdzamy komendą adb devices czy zegarek jest widoczny dla komputera List of devices attached xxxxxxxxxx device Jeżeli tak - idziemy dalej. Jeżeli nie, już coś zepsuliście więc odpuście temat. 2. restartujemy zegarek do trybu bootloadera: adb shell reboot bootloader 3. kontrolnie fastboot devices i wynik 12345123456789 fastboot następnie sprawdzamy stan blokady: fastboot getvar unlocked wynik będzie zapewne negatywny 4. wyciągamy potrzebne informacje do odblokowania bootloadera czyli fastboot getvar all nas interesują dwie pozycje: version-bootloader oraz serialno. Dodatkowo musimy znać wersję systemu(np. z aplikacji na telefon). 5. Wchodzimy na stronę https://unlockamazfit.com i wypełniamy karty w formularzu. 6. po uzyskaniu kodu przechodzimy do terminala / konsoli /cmd fastboot oem unlock xxxxxxKodOtrzymanyOdAmazfitUnlockxxxxxx pewnie powie, że ok, ale dla pewności fastboot getvar unlocked wynik -> yes restartujemy zegarek fastboot reboot Tak wygląda odblokowanie bootloadera w konsoli / cmd. Metody programami nie tłumaczę, bo jest banalnie prosta, dodatkowo nie mam windowsa, więc nie chcę czegoś niedopowiedzieć. III. Wgrywanie softu od Kaudii -> odpowiednio podziękuj autorowi Po odblokowaniu bootloadera ROZPARUJ ZEGAREK Z TELEFONEM!! a następnie postępuj zgodnie z instrukcją Kaudii'ego - Kaudii - instalacja krok po kroku IV. Wgrywanie romów z xda oraz innych, a paczkach zip. Instrukcja na podstawie romu z xda, w którym uczestniczył @Kaudii 1. Ściągnij odpowiedni rom z dowlonego forum, rozpakuj do GŁÓWNEGO KATALOGU GDZIE JEST ADB -> będą to 4 pliki. recovery, md5, update, start_update 2. ROZPARUJ ZEGAREK Z TELEFONEM 3. Konsola / terminal / cmd -> wchodzimy do katalogu gdzie jest adb i sprawdzamy czy urządzenie jest widoczne: adb devices 4. Jeżeli tak kolejno 4 komendy, które spowodują wysłanie plików instalacji romu do zegarka adb push update.zip /sdcard/ adb push recovery.img /sdcard/ adb push start_update.sh /sdcard/ adb push md5s.txt /sdcard/ 5. a) W przypadku braku roota - zakładam, że nie macie to ściągamy paczkę z tymczasowym rootem, rozpakowujemy do katalogu gdzie jest adb. Następnie kolejno 4 komendy. Pierwsza i trzecia sprawdza czy zegarek jest widoczny, 2 restartuje zegarek do bootloadera, ostatnia powoduje instalację tymczasowego roota, potrzebnego do wgrania innych romów. 4 komenda spowoduje restart zegarka. Nic nie robimy tylko czekamy aż się uruchomi. adb devices adb shell reboot bootloader fastboot devices fastboot boot STRATOSfied-boot-adb-root.img i otrzymamy taki wynik: fastboot boot STRATOSfied-boot-adb-root.img downloading 'boot.img'... OKAY [ 0.394s] booting... FAILED (status read failed (Too many links)) Wszystko jest w porządku - tak ma być. b) jeżeli ktoś już jakimś cudem ma roota to (ten krok nie dotyczy tych, co wykonali procedurę 5a.) adb root 6. Po restarcie zegarka w konsoli wpisujemy adb shell Jeżeli wszystko jest w porządku to będziemy wiedzieć #. Jeżeli coś poszło nie tak będziemy widzieć $ 7. Ostatnia komenda - powoduje instalację romu cd /sdcard/; sh start_update.sh Pojawi się między innymi coś w stylu # Validating files... # Flashing recovery... # Rebooting into recovery for installation... Instalacja trochę potrwa. Nie ma obaw. Jeżeli zegarek uruchomi się z językiem chińskim, a korzystaliście z tego romu co podałem w tym linku co wyżej to zmieniamy język w następujący sposób adb shell setprop persist.sys.language en adb shell setprop persist.sys.country PL adb reboot Wszystko zostawiamy tak jak jest w powyższym kodzie. Niech nikt nic nie zmienia -> ma być en i PL. Wtedy mamy język polski z całym systemie. Tłumaczenia dokonał nasz forumowy kolega, @Kaudii. Wydaje mi się, że to wszystko. Nie męczcie modów pytaniami. Prościej się nie da. Tylko kopiuj i wklej. Ja wczoraj robiłem taką instalację, wszystko się udało. Wydaje mi się, że nie pominąłem żadnego kroku. Pozdrawiam i powodzenia. Edited July 26, 2018 by daniel_t 6 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldemar77 Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 Świetny poradnik. Dzięki ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kami Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 Świetny poradnik. Może w końcu skończy się ten multum pytań... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted July 26, 2018 Developer Share Posted July 26, 2018 nie sądzę , zawsze się znajdzie ktoś komu nie będzie się chciało cofnąć o kilka stron, bądź poszukać tej informacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubsik Posted July 30, 2018 Share Posted July 30, 2018 Świetna robota prosto i bezbłędnie. Wszystko śmiga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
katmai Posted August 3, 2018 Share Posted August 3, 2018 (edited) Cytat 6. Po restarcie zegarka w konsoli wpisujemy adb shell Jednak w tym punkcie w moim przypadku konsola zwracała $... Pomogło: Po restarcie zegarka: adb root adb shell ...reszta punktów jak w opisie wyżej. Dzięki za poradnik. Wymieniłem wczoraj Oryginalny Chiński ROM na Stratosfied ROM (zależało mi na autopauzie i angielskich komendach głosowych w trakcie treningu). Dodatkowo ROM opiera sie na wersji Dev z Chinskiego forum. Wydawany średnio co tydzień z najnowszymi poprawkami. Sledze forum i tu podziękowania dla Kaudii za jego prace przy spolszczeniu wersji INT ROMu. Jednak prośba aby przyszle ROMy-PL byly oparte o wersje CN DEV (częsciej Updaty). Cytat Chinskie Forum z ROMami: CN ROM Stable: http://bbs.huami.com/thread-19177-1-1.html CN ROM Development: http://bbs.huami.com/thread-19168-1-1.html Chrome daje rade z tłumaczeniem chińskich znaczków Pozdrawiam. Edited August 3, 2018 by katmai Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miodzio-1 Posted August 7, 2018 Share Posted August 7, 2018 Dzięki za sofcik i poradnik - wszystko hula :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted September 13, 2018 Administrator Share Posted September 13, 2018 Zachęcam do korzystania z Toola, jest w nim wszystko 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar16 Posted July 2, 2019 Share Posted July 2, 2019 mam problem już na samym początku isnatalacji. Zegarek amazfit stratos A1619, ROM 2.3.10.5 jest podłączony do komputera. Zainstalowałem Minimal ADB and Fastboot i chciałbym krok po kroku przejść do instalacji PL zgodnie z instrukcją. Już pierwszy krok nie działa, mam LIST OF DEVICES ATTACHED, jak w obrazie. Jestem zielony w temacie, nie wiem co zrobić. Pomożecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted July 2, 2019 Developer Share Posted July 2, 2019 bo minimal adb and fastboot to nie właściwe sterowniki, ta kwestia była poruszana na forum dziesiątki razy, odinstaluj je i zainstaluj prawidłowe, sam osobiście linka podawałem z 10 razy, 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar16 Posted July 2, 2019 Share Posted July 2, 2019 (edited) 1 godzinę temu, Kaudii® napisał: bo minimal adb and fastboot to nie właściwe sterowniki, ta kwestia była poruszana na forum dziesiątki razy, odinstaluj je i zainstaluj prawidłowe, sam osobiście linka podawałem z 10 razy, już wiem wszystko, dziekuję Edited July 2, 2019 by browar16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted July 2, 2019 Developer Share Posted July 2, 2019 trochę za długo jak na moje, jak zegarek jest w fastboot to co miałeś po komendzie fastboot devices ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar16 Posted July 3, 2019 Share Posted July 3, 2019 teraz mam pytanie - skoro nie ma ROMU z PL dla 2.3.10.5 i skoro już mam status unlock to co powinienem zainstalować, żeby mieć wersję polską? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted July 3, 2019 Administrator Share Posted July 3, 2019 Jeżeli jest tak pisze @Kaudii® ze można wgrać tylko przez FASTBOOT. To najpierw wgraj w ten sposób jakiś ROM z zagranicznych for, a później spróbuj nasz. Nasz wymaga, aby zegarek nie był uruchomiony w trybie FASTBOOT podczas uruchomienie instalacji ROMu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar16 Posted July 3, 2019 Share Posted July 3, 2019 (edited) mógłbym prosić o jakiś link? najlepiej do ROMU z zagranicznych for i do ROMU Waszego, odpowiedniego do mojego systemu. Po zrobieniu unlocka mój zegarek przestał łączyć się z telefonem i teraz nie wiem jak ponownie go sparować. Przepraszam, że męczę, ale jestem zielony: - chciałbym wgrać polski soft, ale nie wiem jaki i w jakiej kolejnosci to robić z jakimś zagranicznym wczesniej, jak mi zasugerowano, - czy warto rozwazyc przywrócenie ustawień fabrycznych? jeśli tak, to w jaki sposób? Edited July 3, 2019 by browar16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
browar16 Posted July 4, 2019 Share Posted July 4, 2019 W dniu 3.07.2019 o 11:34, Lector napisał: Jeżeli jest tak pisze @Kaudii® ze można wgrać tylko przez FASTBOOT. To najpierw wgraj w ten sposób jakiś ROM z zagranicznych for, a później spróbuj nasz. Nasz wymaga, aby zegarek nie był uruchomiony w trybie FASTBOOT podczas uruchomienie instalacji ROMu. mógłbym prosić o jakiś link? najlepiej do ROMU z zagranicznych for i do ROMU Waszego, odpowiedniego do mojego systemu. Po zrobieniu unlocka mój zegarek przestał łączyć się z telefonem i teraz nie wiem jak ponownie go sparować. Przepraszam, że męczę, ale jestem zielony: - chciałbym wgrać polski soft, ale nie wiem jaki i w jakiej kolejnosci to robić z jakimś zagranicznym wczesniej, jak mi zasugerowano, - czy warto rozwazyc przywrócenie ustawień fabrycznych? jeśli tak, to w jaki sposób? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted July 4, 2019 Developer Share Posted July 4, 2019 W dniu 2.07.2019 o 21:32, Kaudii® napisał: jak zegarek jest w fastboot to co miałeś po komendzie fastboot devices ? najpierw odpowiedz na moje pytanie, jak mam ci pomóc skoro nie odpowiadasz na moje pytania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kryska93 Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Witam, Zostałam poproszona o wgranie języka polskiego koleżance, w zegarku "amazfit pace", wszystko zgodnie z instrukcją wychodziło jednak po ostatniej komendzie: "cd /sdcard/; sh start_update.sh", pojawiły się odpowiednie komunikaty lecz zegarek cały czas nie chciał się uruchomić ( cały czas było ładowanie "kółeczek"). Całą noc sytuacja się nie zmieniała. Gdy rano przeczytałam raz jeszcze instrukcję, zorientowałam się jak fatalny błąd popełniłam. W kroku 5a, wgrałam plik komendą "fastboot boot STRATOSfied-boot-adb-root.img" zamiast "PACEfied-boot-adb-root.img". Gdy zegarek jest w czasie uruchomienia, jak na załączonym zdjęciu w adb devices go nie widać. Czy macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted August 23, 2019 Developer Share Posted August 23, 2019 uruchom zegarek ręcznie w fastboot zamiast komendą adb shell reboot bootloader potem zrób fastboot boot PACEfied-boot-adb-root.img i sprawdź czy zegarek będzie widoczny w adb po odpaleniu, jeśli tak to wgrywasz ROM od nowa, jak będą problemy to możesz przesłać go do mnie postaram się pomóc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted August 23, 2019 Developer Share Posted August 23, 2019 możesz jeszcze z poziomu fastboot wykonać factory reset komendami fastboot erase cache fastboot erase data potem fastboot reboot i się uruchamia zegarek i zobaczysz czy pomoże czy nie, bo masz tak zwanego bootlopa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kryska93 Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Dziękuje za szybką odpowiedź. Jest widoczny, tylko tym razem zablokowany jest bootloader. Mam jeszcze jedno pytanie, czy pierwotnie otrzymany kod na e-mail do odblokowania zadziała teraz? Czy muszę raz jeszcze wypełniać formularz na stronie " https://unlockamazfit.com " i czekać na drugiego e-maila? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kryska93 Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 (edited) Po dłuższej chwili mogę wyciągnąć kolejne wnioski, zegarek czasami jest widoczny, a po pewnym czasie już nie. Zauważyłam również, że również numer seryjny ma wartość "null". Kod z poprzedniego e-maila dotyczący odblokowania bootloadera nie działa. Edited August 23, 2019 by Kryska93 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kryska93 Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Przepraszam za spam ale chce podać jak najwięcej informacji. Tak jak wspomniałam wcześniej zegarek jest przez chwile, a potem już nie. 1)Gdy na wyświetlaczu mam grafikę z FastBoot, zegarek dalej nie jest widoczny. 2) Po wpisaniu komendy "fastboot getvar all" pojawiają się natomiast takie informację, z numerem seryjnym o wartości "null". 3) po uruchomieniu programu do przywracania poprzedniej wersji, końcowy komunikat jest również załączony na zdjęciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted August 23, 2019 Administrator Share Posted August 23, 2019 https://forum.xda-developers.com/smartwatch/amazfit/guide-restore-null-sn-locked-t3775998 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kryska93 Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 @Kaudii® Niestety ale próbowałam u dwóch różnych źródeł naprawić zegarek i nie poradzili nic. Zaproponowałeś, że mogę wysłać zegarek do Ciebie gdyby problemy dalej się pojawiały. Nie mogę napisać do Ciebie na pw, wiadomości z kontaktem do siebie, jeśli Ty masz taką możliwość proszę o kontakt. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts