Finch Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 Godzina 19:00, po ciężkiej pracy usiadłem do kompa, otworzyłem browara i zacząłem delektować się piatkiem. Córka w kuchni zaczęła robić robić popcorn, pięknie go przypaliła i załączył sie pisk z czujnika dymu plus bramka zaczęła wyć (V2 EU) Normalnie nie zwróciłbym na to uwagi, ale ruszył mnie fakt, że nie dostałem żadnego powiadomienia o alarmie na telefon(y). W iOS bramka całkowicie zniknęła z listy urządzeń; w Androidzie w modowanej apce dalej jest i pomimo tego, że jest automatyzacja włączona na wysyłanie powiadomienia to nic się nie dzieje. Pierwsza myśl - usunę urządzenie z listy i sparuje ponownie z bramką. Bez efektu. Z ciężkim sercem podjąłem decyzję o resecie bramki (i późniejszym parowaniu 30 urządzeń). To samo Wygląda na to, że "Majfrendy" popsuły powiadomienia z elementu, który jest jest dla mnie jednym z czterech kluczowych w tym ekosystemie (poza czujnikiem otwarcia drzwi, czujnikami zalania i kamerami). Czy ktoś ewentualnie mógłby zrobić test detektora i zobaczyć czy te powiadomienia wychodzą? W logach mam, że sensor test był robiony, ale nie powiadomień z tych akcji nie ma. Przy okazji odkryłem, że popsuli też plugin mi smart switch na iOS - chociaż to jest mała pierdółka w porównaniu do problemu powyżej. Pozdrawiam wszystkich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 7, 2021 Developer Share Posted May 7, 2021 masz zrobiona automatyzacje osobna dodatkowo typu jesli alarm na smoke detector wyslij powiadomienie? ogolnie ostatnio powiadomienia laguja nawet na eu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 (edited) Nie laguja tylko ich po prostu nie ma. Na 100 % od marca tego roku alarm jest tylko lokalnie powiadomień na telefon brakuje. Oczywiście dając w opcjach powiadomienie na urządzenie takowe przychodzi,ale wcześniej było powiadomienie z samego czujnika nie z automatyzacji. I nie piszę tu o teście tylko o zdarzeniu wywołanym dymem Edited May 7, 2021 by piteron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 7, 2021 Developer Share Posted May 7, 2021 to push w chmurze jak dostaje event smoke. moze usuneli skoro smoke nie ma oficjalnie na eu, dlatego wazne rzeczy typu leak/smoke/gas warto dublowac przez zrobionie osobnej automatyzacji z powiadomieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 Tak też zrobiłem. Ale coraz bardziej mnie to już zaczyna irytować. Ciągłe psucie czegoś, usuwanie ,regiony, kombinacja ehhhh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Finch Posted May 7, 2021 Author Share Posted May 7, 2021 Jest osobno automatyzacja, ba, kombinowałem nawet z jej usunięciem i zrobieniem dwóch takich samych - no joy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 Jutro mogę sprawdzić teraz już nie będę robił z zamieszania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 7, 2021 Developer Share Posted May 7, 2021 21 minut temu, Finch napisał: Jest osobno automatyzacja, ba, kombinowałem nawet z jej usunięciem i zrobieniem dwóch takich samych - no joy. pokaz scene. lan, czy cloud? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 @rezmus u mnie detektor spięty jest z aqhm01,wszystkie sceny z niego sa cloud. Pewnie to nic nie zmieni ale gdyby go podpiąć pod aeu01 lub mgl03 to coś by to zmieniło na plus w postaci generowania scen lokalnych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 8, 2021 Developer Share Posted May 8, 2021 nie wiem, to zalezy jak producent ustawil np na starych hubach kostka jest lan, a nowe tylko cloud. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Finch Posted May 8, 2021 Author Share Posted May 8, 2021 (edited) Scena zwykła - jak w załączniku. Running Mode: Cloud Edited May 8, 2021 by Finch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 8, 2021 Developer Share Posted May 8, 2021 jesli smoke to cokolwiek np zapal swiatlo na hubie i zaznacz przed zapisem results notification (lub pozniej wlacz w ustawieniach sceny). powinna byc lan. zobacz, czy dziala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts