Allel Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 (edited) Cześć, W czasie rozmowy z innym posiadaczem Xiaomi Rice Cooker IH - Piteronem przyszło mi na myśl, że byłoby fajnie się podzielić przepisami które da się zrobić w naszej okrojonej europejskiej wersji interfejsu ryżowaru ( Chińczykom bardzo zazdroszczę czegoś prawie jak Thermomix). 1. Ryż z kokosem i mleczkiem kokosowym (chyba z kuchni jamajskiej) Cytat Poniższe składniki wrzucamy do miski i gotujemy jak ryż (nie szybki): - 2 miarki ryżu - 3 łyżeczki cukru - 2 miarki mleczka kokosowego (400ml) - 1 miarka płatków kokosowych - odrobina soli - woda aby uzupełnić miarę na 2 miarki 2. Szarlotka jogurtowa Cytat Składniki: - 115g cukru - 2 duże jabłka - 75ml jogurtu - 50g masła - 1 jajko - 1 białko jajka - 130g mąki tortowej lub 450tki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - (opcjonalnie) odrobina startej skórki z cytryny Do podsmażania jabłek: - 1 lub 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka cukru Kroki: 1) Smażymy jabłka z pokrojone w plastry na patelni z cukrem i cynamonem wcześniej roztopionym z odrobiną masła 2) Roztapiamy masło i łączymy z resztą składników w misce 3) Część jabłek układamy na dnie wysmarowanej masłem miski, resztę dorzucamy do składników do miski. 4) Zalewamy masą z jabłkami ułożone jabłka w misce. 5) Odpalamy cykl Cake / Ciasto 1szy raz, gdy się skończy czekamy chwile i odpalamy ponownie. za: https://www.youtube.com/watch?v=f4uotX0nfpU 3. Owsianko-ryżyk congee z bananem Cytat Składniki: - pół miarki ryżu - pół miarki płatków owsianych z dodatkami (lub bez wtedy swoje dorzucamy ) - 1 banan - łyżeczka cukru - odrobina olejku waniliowego lub 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego - woda Kroki: 1) Banana kroimy i wrzucamy wszystko do miski 2) Dolewamy wody tyle aby było wg. miarki w misce do gęstego congee 3) Gotujemy 2h w trybie congee. 4. Congee ryżowe z bananem Cytat Składniki: - miarka ryżu - 2 banany - odrobina olejku waniliowego lub 1/2 łyżeczki cukru - 3 łyżeczki cukru - cynamon jak ktoś lubi - woda Kroki: 1) Banana kroimy i wrzucamy wszystko do miski 2) Dolewamy wody tyle aby było wg. miarki w misce do gęstego congee 3) Gotujemy 2h w trybie congee Edited May 6, 2021 by Allel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 Pomysł przedni. Ja co prawda oddam przywileje pisania w tymże temacie Żonie bo sam zaraz coś bym namieszał? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Allel Posted May 23, 2021 Author Share Posted May 23, 2021 (edited) Do poprzednich eksperymentów mogę dodać i polecić: 5. Ciasto marchewkowe Cytat Składniki: - 2 kubki mąki (~ 600g ) - 2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kubki poszatkowanej marchewki - 3 jajka - 1 kubek brązowego cukru - 3/4 kubka oleju - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 1/4 kubka jogurtu Kroki: 1) Wymieszać składniki 2) „Piec” 2x 1h cykl Cake (Tort) Efekt: Edited May 24, 2021 by Allel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts