Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Amazfit Stratos: 2 problemy z użytkowaniem

TomLask
 Share

Recommended Posts

cześć Wszystkim,

użytkuję od kilku dni zegarek i wsytąpiły dwa problemy, z którymi nie mogę sobie poradzić:

1. zegarek gubi połaczenie z telefonem.

- objawy:    nie przychodzą powiadomienia ani o połączeniu ani sms,    w trakcie synchronizacji wyrzuca błąd tzn. rozpoczyna ją, ale nie kończy z powodzeniem (synchonizacja niektórych danych nie powidła się)

wchodząc na "test powiadomień", żadna z funkcji nie działa

jednoznaczne objawy, ze zegarek samoczynnie rozłacza komunikację z telefonem

uwagi:      w aplikacji na telefonie cały czas widnieje status:     zegarek połączony

we wszystkich miejscach nadana jest zgoda na połączenie Stratos z telefonu i telefonu ze Stratosem

wyłaczenie i włączenie bluetootha nic nie zmienia

jedyne co pomogło, to rozparowanie zegarka, przywrócenie ustawień fabrycznych i spraowanie przez kod QR     (bardzo uciążliwe i wymaga dużo czasu) POMOGŁO NA KRÓTKO !!! zegarek   po tym ponownie sam się rozłaczył od telefonu

2. problem z zapisem aktywności sportowej

- podczas ostatniego treningu (bieg) używałem zegarka. Wszystko było dobrze, pomiar ciągły itd.

W pewnym momencie zadzonił telefon, pokazało się powiadomienie na zegarku, a następnie wyświetlił się komunikact (nie dosłownie) Aktwyność Sporty została zatrzymana"

Taki komunikat wyświetlał się, aż do momentu wciśnięcia środkowego przycisku. Po naciśnięciu pojawiła się głowna tarcza.

Aktywność zniknęła bez zapisania. Nie mogłem jej już odnaleźć. Chciałem wystartować nową, ale od razu zegarek sam mi ją zatrzymyał i pokazywał ten sam komunikat.

Czy mam coś właczonego w zegarku lub aplikacji, że połaczenie przychodzące rozłącza mi Aktywność ? CZy znacie ten problem ?

Z góry dziękję za pomoc w obu sprawach !

Edited by TomLask

Tak myślałem, że Huawei. Ta marka ma problemy z funkcją usypiania telefonu (chyba, że w Twoim modelu możesz ustawić usypianie na "nie usypiaj" u mnie w P9lite jest max 10 minut maksymalnie). A jeśli nie to niestety, nic nie wskórasz, jedyne co możesz zrobić to program do podtrzymywania aktywności telefonu + program do zamrażania ekranu z wyciemnieniem. Bateria przy tych ustawieniach to 1 dzień - więc kicha ale wtedy działa wszystko.

Godzinę temu, marbedo napisał:

Tak myślałem, że Huawei. Ta marka ma problemy z funkcją usypiania telefonu (chyba, że w Twoim modelu możesz ustawić usypianie na "nie usypiaj" u mnie w P9lite jest max 10 minut maksymalnie). A jeśli nie to niestety, nic nie wskórasz, jedyne co możesz zrobić to program do podtrzymywania aktywności telefonu + program do zamrażania ekranu z wyciemnieniem. Bateria przy tych ustawieniach to 1 dzień - więc kicha ale wtedy działa wszystko.

a gdzie w ustawieniach można podejrzeć tą funkcję "uspiania telefonu" ?

jak ona się nazywa w menu ustawień ?

a czy ma ktoś pomysł, na ten drugi problem ?

2. problem z zapisem aktywności sportowej

- podczas ostatniego treningu (bieg) używałem zegarka. Wszystko było dobrze, pomiar ciągły itd.

W pewnym momencie zadzonił telefon, pokazało się powiadomienie na zegarku, a następnie wyświetlił się komunikact (nie dosłownie) Aktwyność Sporty została zatrzymana"

Taki komunikat wyświetlał się, aż do momentu wciśnięcia środkowego przycisku. Po naciśnięciu pojawiła się głowna tarcza.

Aktywność zniknęła bez zapisania. Nie mogłem jej już odnaleźć. Chciałem wystartować nową, ale od razu zegarek sam mi ją zatrzymyał i pokazywał ten sam komunikat.

Czy mam coś właczonego w zegarku lub aplikacji, że połaczenie przychodzące rozłącza mi Aktywność ? CZy znacie ten problem ?

5 godzin temu, TomLask napisał:

a gdzie w ustawieniach można podejrzeć tą funkcję "uspiania telefonu" ?

jak ona się nazywa w menu ustawień ?

Ustawienia - wyświetlacz - uśpij po. Jeśli tam nie będzie opcji nigdy, to jeszcze zerknij w opcje programistyczne.

W dniu 5.07.2018 o 20:30, Kaudii napisał:

Tak to ta wersja 

niestety ostatnie dwa treningi to powtórka:

- zegarek zamyka samoczynnie trening, nie zapisując go. komunikat ten sam "Sporty została zatrzymana"

- zegarek nadal nie widzi app-ki. Jedyne co pomaga to rozparaowanie, przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowne sparowanie. To jednak tylko połaczenie na krótki okres

Mam pytanie:

czy można przywrócić oryginalne oprogramowanie na zegarek ?

• Developer

Ale jakie treningi  ja używam apki sporty do jazdy na rowerze, nigdy nie mam peoblemu z zamknięciem jej, wszystko zapusuje, a zegarek mam 24h na dobę sparowany i nie ma z tym problemów. 

Proszę o więcej szczegółów jeśli mam coś z tym zaradzić.

A oprogramowanie oryginalne można przywrócić 

ja używam do "biegania".

po kolei:

1. sparowanie

zegarek samoczynie się rozłącza z telefonem. Pomimo, że w app-ce na telefonie zawsze widnieje "połaczony".

Po rozłączeniu nie ma żadnych powiadomień przychodzących na telefon. Wszytskie uprawnienia są właczone.

Gry "rozparuję telefon z zegarkiem", a w zegarku dam "przywróc ustawienia fabryczne", zegarek się zeresetuje i właczy do maski QR-Code. Wtedy paruje ponownie urządzenia. przez jakiś czas jest dobrze (kilka godzin) i później znowu samoczynnie następuje rozłaczenie.

2. Sporty

rozboczynam bieg. Właczam 'bieg" zegarek w trakcie treningu pokazuje wszystkie parametry. Nagle, nic nie robiąć przy zegarku" pojawia się komunikat " niestety sporty została zatrzymana". W tym momencie ekran pozostaje na tym widoku. Przyciśnięcie przycisku górnego powoduje, że zegarek wraca na ekran głowny, a bieg nie jest widoczny w historii czyli nie został zapisany. Każdorazowe, ponowne uruchomienie biegu kończy się na tym, że zegarek od razu wyświetla komunikat " niestety sporty została zatrzymana " i już nie chce ruszyć.

Pomaga tylko reset, jak  w przypadku problemów opisanych w pkt. 1.

• Developer

Jaki telefon masz może to z nim jest problem,  ja na swoim mi5 nie mam z tym problemów,  mam cały czas powiadomienia. A z tym biegiem to sprawdzę, chociaż na codzień nie biegam, tylko powiedz mi po jakim czasie od rozpoczęcia biegu to się pojawia.  A dwa może sprawdź na języku En lub Es czy problem występuje. 

Oraz prośba do innych użytkowników czy ktoś też ma takie problemy

• Developer

Poszedlam pobiegać, by to sprawdzić to o czym piszesz, u mnie nic się pojawlo,  bieg zajął mi 40 min, dystans nie istotny, bo na codzień nie biegam, ale przez cały czas treningu zegarek sparowany z telefonem, powiadomienia o sms-ch i dostarczonych emailach,  się pojawiają,  o połączeniu telefonicznym też, trening wyłączyłem osobiście, dane zostały poprawnie zapisane. Więc nie jestem w stanie na chwilę obecną potwierdzić twoich problemów. 

Telefon, tak jak pisalem huawei p20 lite

Kiedy to sie dzieje? Nie ma reguly. Wczoraj chyba po okolo 20 minutach od startu. Wczesniej nie pamietam, ale gdzies na 6tym kilometrze, wiec tez gdzie 25-30 minut.

Robilem juz telefonie cos, co sugerpwal jeden z kolegkw, mianowicie wylaczylem funkcje "uśpienia telefonu" i poza tym, ze żarło baterie, to nic sie nie zmienilo. Polaczenie uciekalo.

Jezyk na inny?

A teraz nie mam tylko polskiego?

PL 2.3.4.0.....

• Developer

W ustawieniach wspólnych masz 6 języków.

Ale nie wiem czemu na Huawei -ach są problemy z utrzymaniem parowania, z powiadomieniami,  zgłaszane wielokrotnie na różnych forach. Ale poobserwuję to jeszcze, pobiegam i zobaczę czy to się objawi. Ale jeżdżę na rowerze sporo czasami nawet po 50 km jednorazowo i nigdy problem z aplikacją sporty się nie objawił. 

W dniu 8.07.2018 o 17:57, Kaudii napisał:

W ustawieniach wspólnych masz 6 języków.

Ale nie wiem czemu na Huawei -ach są problemy z utrzymaniem parowania, z powiadomieniami,  zgłaszane wielokrotnie na różnych forach. Ale poobserwuję to jeszcze, pobiegam i zobaczę czy to się objawi. Ale jeżdżę na rowerze sporo czasami nawet po 50 km jednorazowo i nigdy problem z aplikacją sporty się nie objawił. 

Problem z utrzymaniem parowania na razie rozwiązany....  odkurzyłem mojego Xiaomi Mi5 i zainstalowałem wszystko od nowa.....od rana ani razu się nie rozparowały.

Ale problem z samoczynnym kończeniem aktywnośic nadal występuje. Nie mogę zrobić żadnego "sportu"/treningu z tym zegarkiem.

a co do ustawień 6 języków, to ja mam tylko POLSKI. Nie mam 6ciu do wyboru.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...