Cobi78 Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Mam termometr Mi Monitor 2 (ten mały kwadratowy). Jak ustawiam scenę by po osiągnięciu zadanej temperatury włączył gniazdo Mi Smart Power Plug to zero reakcji. Jak ustawiam inne zależności (nie z termometra) by włączyć gniazdo to działa ok. Czy ten termometr nie nadaje się do sterowania urządzeniami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 nadaje się, tylko pytanie czy masz bramkę ble? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobi78 Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 Tak. Mam bramę. Zaobserwowałem że zadziałało po pewnym czasie. Ileś minut musi być w tym przypadku poniżej zadanej temperatury? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 (edited) w automatyzacjach opartych o jakiś warunek wartościowy, musi nastąpić tzw. przejście przez tą wartość, czyli jeśli ustawisz przykładowo - włącz powyżej 20C i w momencie tworzenie sceny jest powyżej 20C to warunek jest spełniony i nic się nie wykona, ale jeśli tylko spadnie poniżej 20C, a następnie wzroście to automatyzacja się wykona, reszta to analogia Edited March 23, 2021 by KristofX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobi78 Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 Dokładnie tak to rozumuję. Ale... Przechodzi przez zadaną wartość temperatury i nic się nie dzieje. Zadziało się dopiero po kilku minutach od przekroczenia zadanej temperatury. Raczkuję w tych urządzeniach i nim pójdę dalej to muszę się ich nauczyć i je poznać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 23, 2021 Developer Share Posted March 23, 2021 ble wysyla dane o temperaturze co ~10 minut. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobi78 Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 6 minut temu, rezmus napisał: ble wysyla dane o temperaturze co ~10 minut. I wszystko jasne. Ale mam jeszcze jedno pytanie, jeśli jest tak że musi być przekroczona temperatura by wywołać zdarzenie, to jeśli dołożę czujnik otwarcia okna, który ma wyłączyć gniazdo sterowane (mam podłączony do niego grzejnik) w trakcie gdy była niska temperatura i grzejnik grzał. To po zamknięciu okna grzejnik sam już się nie włączy, bo nie ma przekroczenia zadanej temperatury (tkwimy w niej), zgadza się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 26 minut temu, rezmus napisał: ble wysyla dane o temperaturze co ~10 minut. przyjmuję do wiadomości, że tak to działa jednak od kiedy mam termostat th123w współpracujący z czujnikiem ble cgllc.sensor_ht.g1, który nim steruje mogę powiedzieć, że odczyty idą online, nie ma żadnych opóźnień w uruchamianiu automatyzacji, osiągniecie zdefiniowanych progów min i max w dwóch osobnych automatyzacjach działa natychmiast po ich osiągnięciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 30 minut temu, Cobi78 napisał: I wszystko jasne. Ale mam jeszcze jedno pytanie, jeśli jest tak że musi być przekroczona temperatura by wywołać zdarzenie, to jeśli dołożę czujnik otwarcia okna, który ma wyłączyć gniazdo sterowane (mam podłączony do niego grzejnik) w trakcie gdy była niska temperatura i grzejnik grzał. To po zamknięciu okna grzejnik sam już się nie włączy, bo nie ma przekroczenia zadanej temperatury (tkwimy w niej), zgadza się? możesz to różnie poustawiać, czujnik otwarcia może wyłączać/włączać gniazdko bezpośrednio, może włączać/wyłączać scenę/sceny z progami, możesz ustawić jedno i drugie i powiązać zależnościami, jest naprawdę sporo możliwości, aby osiągnąć założony efekt, ale nie przeskoczysz przejścia przez próg dla zdefiniowanej wartości 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobi78 Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 4 minuty temu, KristofX napisał: możesz to różnie poustawiać, czujnik otwarcia może wyłączać/włączać gniazdko bezpośrednio, może włączać/wyłączać scenę/sceny z progami, możesz ustawić jedno i drugie i powiązać zależnościami, jest naprawdę sporo możliwości, aby osiągnąć założony efekt, ale nie przeskoczysz przejścia przez próg dla zdefiniowanej wartości No to jest słaby punkt całego systemu, a szkoda. No nic, bawię się dalej i dzięki wielkie za cierpliwą pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 23, 2021 Developer Share Posted March 23, 2021 generalnie kazda bramka ble wysyla odczyty niezaleznie, wiec jak masz ich wiecej dane do chmury beda szly czesciej. rozne sensory rozglaszaja swoje dane z rozna czestotliwoscia. sa takie, ktore robia to co 10m (maly kwadratowy), a inne co kilkanascie sekund (okragle). waskim gardlem jest bramka ble, ktora pobiera z chmury instrukcje jak czesto dany parametr ma byc wyslany do chmury (time/delta) i na podstawie tego przekazuje. nic nie stoi na przeszkodzie, zeby lokalne automatyzacje robic szybciej jak tylko dojda dane, ktore spelniaja warunek. nie sprawdzalem ostatnich fw 0115/0160, ale moze tak to zrobili. oni wciaz tam zmieniaja te firmware, ostatnio widzialem w mijia_automation jakies nowe komendy miIO.sub/unsub. mozliwe, ze zrobili/zrobia cos takiego, ze bramka bedzie swiadoma potrzebnej w automatyzacji wartosci i jak dostanie takie dane po ble to przesle od razu bez czekania. wczesniej na pewno tak to nie dzialalo i trzeba bylo odczekac swoje. najlatwiej sprawdzic na zrootowanym hubie co i kiedy leci. ten sensor ble z termostatem to masz powiazany przez automatyzacje tylko? w xiaomi aircondition zrobili cos takiego, ze mozna je sparowac z sensorami ble temp/hum przez menu w pluginie i sterowanie jest lokalne bez chmury. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 (edited) 13 minut temu, Cobi78 napisał: No to jest słaby punkt całego systemu, a szkoda. No nic, bawię się dalej i dzięki wielkie za cierpliwą pomoc to nie wina systemu, a logiki, jeśli warunek jest spełniony, to jest spełniony i dopiero jego zmiana na niespełniony i ponownie spełniony może wywołać zdefiniowaną reakcję Edited March 23, 2021 by KristofX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 23, 2021 Developer Share Posted March 23, 2021 jaki masz fw w mgl03? w changelog od 0160 jest "Refined the details of local automation features" mozliwe, ze cos tam poprawili w lokalnej automatyzacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 (edited) 8 minut temu, rezmus napisał: jaki masz fw w mgl03? w changelog od 0160 jest "Refined the details of local automation features" mozliwe, ze cos tam poprawili w lokalnej automatyzacji. teraz 0160, ale na 0115 też tak to działało, wcześniej nie powiem bo jeszcze nie miałem termostatu powiązanie tylko przez automatyzację Edited March 23, 2021 by KristofX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobi78 Posted March 23, 2021 Author Share Posted March 23, 2021 13 minut temu, KristofX napisał: to nie wina systemu, a logiki, jeśli warunek jest spełniony, to jest spełniony i dopiero jego zmiana na niespełniony i ponownie spełniony może wywołać zdefiniowaną reakcję Powinien kontrolować czy warunek jest cały czas spełniony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 2 minuty temu, Cobi78 napisał: Powinien kontrolować czy warunek jest cały czas spełniony w mojej ocenie to zabiłoby chmurę, a system stałby się niewydolny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 24, 2021 Developer Share Posted March 24, 2021 sprawdzilem na 0115 i rzeczywiscie scena automatyzacji ble w specyficznych warunkach moze wykonac sie szybciej/czesciej, niz co ~10m. do tego musi byc spelnione kilka warunkow: - hub mgl03 - inne bramki ble nie zadzialaja - scena lan - sensor ble, ktory czesto wysyla dane - niektore robia to kilkanascie razy na minute, inne raz na minute lub raz na ~10m https://github.com/custom-components/ble_monitor jak beda mial chwile sprawdze na hubie ze starym firmware. wydaje mi sie, ze jak testowalem rok temu to automatyzacja dzialala normalnie co ~10m, ale byc moze testowalem z sensorem, ktory rzadko przesyla dane. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 dzięki, właśnie mój przypadek spełnia wszystkie te warunki, a czujnik ble z tego co wyczytałem wysyła dane co 3s ciekawy temat, @rezmusmoże wrzucisz to do głównego wątku? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 (edited) Godzinę temu, KristofX napisał: dzięki, właśnie mój przypadek spełnia wszystkie te warunki, a czujnik ble z tego co wyczytałem wysyła dane co 3s ciekawy temat, @rezmusmoże wrzucisz to do głównego wątku? Temat jak Najbardziej warty zainteresowania i sprawdzenia. Jest tylko jedno ale,jak przy sporej ilosci bramek wymusić tryb Lan dla scen. Wszystkie moje sceny czujniki-nawilżacze sa niestety cloud. Tryb forced Lan dla mgl03 też nic nie daje Edited March 24, 2021 by piteron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobi78 Posted March 24, 2021 Author Share Posted March 24, 2021 1 godzinę temu, rezmus napisał: sprawdzilem na 0115 i rzeczywiscie scena automatyzacji ble w specyficznych warunkach moze wykonac sie szybciej/czesciej, niz co ~10m. do tego musi byc spelnione kilka warunkow: - hub mgl03 - inne bramki ble nie zadzialaja - scena lan - sensor ble, ktory czesto wysyla dane - niektore robia to kilkanascie razy na minute, inne raz na minute lub raz na ~10m https://github.com/custom-components/ble_monitor jak beda mial chwile sprawdze na hubie ze starym firmware. wydaje mi sie, ze jak testowalem rok temu to automatyzacja dzialala normalnie co ~10m, ale byc moze testowalem z sensorem, ktory rzadko przesyla dane. Czyli do sterowania wybrałem najgorszą opcję Trzeba dokupić okrągły. Wartościowy link. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 wiemy, że o tym decyduje chmura, ale ja zauważyłem pewną zależność, jeśli mgl03 jest aktywna na koncie to każda nowo tworzona automatyzacja spełniająca warunki lan, będzie lan i po zapisaniu nie można jej ruszać, jeśli usunę mgl03 z konta celem przepięcia na cn wszystkie automatyzacje oparte na niej stają się cloud, a na pewno te z ble, gdyż wtedy rolę mgl03 przejmuje inna bramka nie obsługująca ble lan, powrót z mgl03 na konto nic nie zmienia, edycja automatyzacji również, niestety aby ponownie były lan, trzeba je usunąć i zrobić od nowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cobi78 Posted March 24, 2021 Author Share Posted March 24, 2021 10 godzin temu, KristofX napisał: w mojej ocenie to zabiłoby chmurę, a system stałby się niewydolny Całkiem możliwe. Jednak jeśli coś ma być SMART to powinien reagować na stany bieżące a nie tylko na zmiany, tak uważam. Zdemontowałem czujnik otwarcia okna bo w tym momencie straciło to sens. Po zamknięciu go grzejnik i tak mi się już sam nie załączy gdy był poniżej zadanej wartości A tworzenie scen kilkunastu scen uwzględniających kilka temperatur mija się chyba z celem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 (edited) nie chodzi o tworzenie dodatkowych scen z temperaturą, ale z czujnikiem otwarcia, przecież możesz ustawić otwarcie wyłącz gniazdko, zamknięcie włącz gniazdko, a dalej już będzie sterować scena z temperaturą, przecież wtedy gdy używasz grzejnika temperatura po otwarciu okna na pewno spadnie, zamykasz okno, grzejnik się włącza i grzeje do osiągnięcia zadanej i się wyłączy Edited March 24, 2021 by KristofX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 16 minut temu, KristofX napisał: wiemy, że o tym decyduje chmura, ale ja zauważyłem pewną zależność, jeśli mgl03 jest aktywna na koncie to każda nowo tworzona automatyzacja spełniająca warunki lan, będzie lan i po zapisaniu nie można jej ruszać, jeśli usunę mgl03 z konta celem przepięcia na cn wszystkie automatyzacje oparte na niej stają się cloud, a na pewno te z ble, gdyż wtedy rolę mgl03 przejmuje inna bramka nie obsługująca ble lan, powrót z mgl03 na konto nic nie zmienia, edycja automatyzacji również, niestety aby ponownie były lan, trzeba je usunąć i zrobić od nowa Właśnie usunąłem sceny i zrobiłem od nowa, jednakże efekt żaden. Sceny robią sie cloud Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 z tymi czujnikami też robi mi się cloud, ale z czujnikiem qingping e-ink jest lan, sprawdź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts