krisr77 Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 (edited) Panowie i Panie W przypływie chwili zakupiłem wczoraj taki oto odkurzaczyk Ogólnie wrażenia pozytywne (wcześniej używałem Ilife A4s), odkurza nieźle, mapę zrobił poprawnie, bateria wystarcza wbrew pozorom na 70m2 (w trybie silent bez mopowania) zjadło jakieś 25 % baterii odkurzając w sumie 42m2 Trochę głośny nawet w trybie silent (szczególnie tak jakby ze szczotki tej zgarniajacej). Ale nie o to chce zapytać. Odpaliłem dziś na testy mopowanie i bez względu na ustawienia nie mopuje po środku tego mopa (jest tam suchy). Przyjrzałem sie zbiornikowi 2w1 i o ile w samym odkurzaczu sa 4 dziurki to w samym zbiorniku tylko po lewej i prawej stronie , wiec nic dziwnego ze nie moczy mopa po środku. Czy to normalne ? To jakiś feature taki? , w wersjach v2 i v3 zbiornik ma 4 "dystrybutory" wody ?? ps. da sie dokupić zbiorniki do tego z wersji v2 (osobno na wodę i i osobno na kurz). Pasować chyba będą ale czy odkurzacz i oprogramowanie je rozpozna i prawidłowo wykorzysta ? Edited March 10, 2021 by krisr77 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miboy Posted March 11, 2021 Share Posted March 11, 2021 Trochę dziwne że nie działa u mnie wcześniej raz tylko się zawiesił i nie mopował. Zrób mu reset fabryczny i jeszcze raz dodaj do apki. Odnośnie pojemnika. Właśnie rozmawiałem z Viomi Official Store i potwierdzili że będzie działał z Viomi. Ten model https://pl.aliexpress.com/item/4001042888956.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisr77 Posted March 11, 2021 Author Share Posted March 11, 2021 trochę sie nie zrozumieliśmy chyba. mopowanie działa jako takie, tylko ze nie moczy tej szmatki po środku i przez to jest trochę bez sensu. dzisiaj poradziłem sobie tak ze wstępnie zmoczyłem ta szmatę w całości i później już było lepiej. co do zbiornika to bardziej mi chodziło o water tank, bo ze ten duży na kurz będzie działać to wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted March 11, 2021 Share Posted March 11, 2021 3 godziny temu, krisr77 napisał: trochę sie nie zrozumieliśmy chyba. mopowanie działa jako takie, tylko ze nie moczy tej szmatki po środku i przez to jest trochę bez sensu. dzisiaj poradziłem sobie tak ze wstępnie zmoczyłem ta szmatę w całości i później już było lepiej. co do zbiornika to bardziej mi chodziło o water tank, bo ze ten duży na kurz będzie działać to wiem. ja mam wprawdzie inny model, ale zasada moczenia mopa jest chyba taka sama. Zawsze zaczynam od zmoczenia go pod kranem. Dodatkowa korzyść jest taka, że na dłużej wystarcza wody w zbiorniczku, który wielki nie jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miboy Posted March 12, 2021 Share Posted March 12, 2021 17 godzin temu, krisr77 napisał: trochę sie nie zrozumieliśmy chyba. mopowanie działa jako takie, tylko ze nie moczy tej szmatki po środku i przez to jest trochę bez sensu. dzisiaj poradziłem sobie tak ze wstępnie zmoczyłem ta szmatę w całości i później już było lepiej. co do zbiornika to bardziej mi chodziło o water tank, bo ze ten duży na kurz będzie działać to wiem. U mnie zawsze moczyło tak samo przez co szmatka była cała mokra. A u ciebie przy mopowanie jest mniejsza powierzchnia gdy pracuje robot czy jest na całą szerokość mopa? Odnośnie pojemnika to działa z SE. Dziś mi potwierdzono. http://pl.aliexpress.com/item/4000772396077.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisr77 Posted March 12, 2021 Author Share Posted March 12, 2021 5 minut temu, CiekawyŚwiata napisał: Tak mopa się moczy przed założeniem :] Tak, woda leci tylko z 2 rurek niezależnie który pojemnik masz. Nie widzę sensu zakupu i używania pojemnika tylko na wodę, wydłużya on tylko cały proces mopowania podłogi, bo i tak musisz przed tym zawsze odkurzyć, a mop przy dużej powierzchni sam się nie umyje lub nie wymieni. Są też pojemniki na allegro, drożej ale masz w 2 dni u siebie. A widzisz tego nie wiedziałem (chyba nawet niema tego w instrukcji napisane, choć przejrzałem ja pobieżnie). Masz racje w takim wypadku zakup dodatkowych pojemników mija sie z celem. Jeszcze jedna sprawa po skończonym mopowaniu żeby usunąć mopa trzeba odpiąć odkurzacz od stacji dokującej bo wpina sie go od strony złącza lądującego. Prawie za każdym razem jak to zrobię to odkurzacz sie włącza i chce wracać do stacji i musze go stopować z przycisku. trochę to irytujące I jeszcze jedno pytanko mam Zrobiłem mapę całego mieszkania, podzieliłem na pokoje wg mojego uznania i jest ok. Z tym ze nie zrobił mapy łazienki i ubikacji z ze względu na to ze drzwi otwierają sie na zewnątrz. raz puściłem go tam ręcznie ale z dusza na ramieniu zeby mi nie wywaliło poprzedniej mapy. na szczęście nie zapisał ale boje sie to robić zeby nie sobie nie skomplikować życia. Da sie te 2 pomieszczenia jakoś dodać do bieżącej mapy żeby robot wiedział gdzie sa te pomieszczenia ? bo skan z tymi pomieszczeniami otwartymi odpada bo drzwi nie otworzą sie na oścież Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miboy Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 10 godzin temu, CiekawyŚwiata napisał: Tak mopa się moczy przed założeniem :] Tak, woda leci tylko z 2 rurek niezależnie który pojemnik masz. To zależy od użytkownika, ja od 3 lat nigdy nie nawilżałem szmatki. Wszystkie opcje wylewki wody ustawiałem w app. W Viomi SE tak jak piszesz woda leci z dwóch dziurek na tackę, która posiada 6 otworów, więc rozkłada się równomiernie. Z ciekawostek to w moim Viomi S9 są trzy dziurki i trzy otwory w tacce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisr77 Posted March 15, 2021 Author Share Posted March 15, 2021 udało sie dodać mapę z łazienka i wc. otworzyłem drzwi do tych pomieszczeń do polowy (tak żeby odkurzacz mógł przejechać przez korytarz ale i wjechać do tych pomieszczeń). co prawda na mapie te drzwi sie narysowały ale jak puszczam sprzątanie tylko korytarza i drzwi sa zamknięte to sie adaptuje i pomija te drzwi na mapie. ważne ze teraz wie gdzie sa te łazienki i jak puszcze sprzątanie tylko tam z otwartymi drzwiami to znajduje drogę. trochę to pogmatwane ale jakoś działa Btw. udało sie komuś dodać ten odkurzacz do home assitanta ? zainstalowałem modowaną apke mi home wyciągnąłem token ( w sumie 2 - jeden z regionu CN drugi z europejskiego). dodałem customowy plugin do HAAS z tego linku "https://github.com/marotoweb/home-assistant-vacuum-viomise" skonfigurowałem i za chiny ludowe nie chce sie podłączyćyc, w logach jest error "Device ViomiSe unavailable or token incorrect: Unable to discover the device " tak jakby jakis firewall czy cos macie jakie tricki przydatne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick79 Posted March 16, 2021 Share Posted March 16, 2021 W dniu 13.03.2021 o 09:23, CiekawyŚwiata napisał: Ten auto powrót do stacji po odsunięciu to nie jeden głupkowaty pomysł Viomi niestety, według ich ma to zapobiegać przypadkowemu odsunięciu przez dzieci i zwierzęta. Co do pominiętego pomieszczenia. To istnieją 2 metody na dodanie go. Jedna to iż robot sam sobie zaktualizuje mapę podczas normalnego czyszczenia jeżeli drzwi będą otwarte (niestety nie zawsze się to sprawdza), a druga metoda to wykonanie nowej mapy całości z otwartymi wszystkimi drzwiami. Ręcznego rysowania pokoju na mapie nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisr77 Posted March 17, 2021 Author Share Posted March 17, 2021 udało sie dodać do Home Assitanta ten odkurzacz, ale dopiero jak dodałem integracje z poziomu HACS. jak ręcznie kopiowałem pliki to nie szło nie wiem co było chyba kwestia uprawnień. anyway na razie to sztuka dla sztuki bo możliwości mniejsze niz a apki, ale może z czasem sie to zmieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raaalf Posted August 19, 2021 Share Posted August 19, 2021 Witam, Jaka jest najnowsza wersja firmware dla viomi se? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts