Developer Kaudii® Posted November 8, 2017 Developer Share Posted November 8, 2017 Instalacja Oryginalnego softu China:Wszystkie poniższe czynności wykonujesz na własne ryzyko, a ni ja ani Forum nie ponosimy odpowiedzialności za ich wykorzystanie Pobierz ROM stąd https://mega.nz/#!tNdggR4b!VXmExGqdNixrj...RJP9L-LAXE lub stąd https://mega.nz/#!wY9mEQoI!0ARB0MaK0...HOUquxqFhghg7U Pobierz skrypt stąd https://forum.xda-developers.com/attachm...1485718539 ROM i skrypt wypakowujesz i umieszczasz wszystkie pliki w katalogu adb na PC: C:\adb 1. Uruchamiasz wiersz poleceń jako Administrator i przechodzisz do folderu adb wydając poniższe komendy: C:\Windows\system32>cd.. C:\Windows>cd.. C:\>cd adb C:\adb> 2. Sprawdzamy czy nasze urządzenie jest na liście C:\adb>adb devices List of devices attached b6551f25 device 3. Następnie (komendy kopiujące pliki do pamięci zegarka) adb push boot.img /data/media/0/ adb push system.img.gz /data/media/0/ adb push md5s.txt /data/media/0/ adb push flash_rom.sh /data/media/0/ Aby przejść dalej potrzebny jest root, zakładam, iż większość z was już go posiada mając ROM Custom, jeżeli nie postępujemy wg poradnika znajdującego się na forum XDA https://forum.xda-developers.com/smartwatch/other-smartwatches/tutorial-howto-gain-root-access-via-adb-t3533892 plik do root-a znajduje się tutaj https://app.box.com/s/o8v6h67xdiqmdbpjohcbkatuskzcwi2y 4. Następnie czekają nas komendy które umożliwią nam rozpoczęcie instalacji adb root adb shell cd /data/media/0/ sh flash_rom.sh 5. Jeśli wszystko pójdzie ok, to otrzymasz coś takiego Validating images boot.img.gz: OK system.img.gz: OK Starting to flash now. DO NOT TURN OFF OR REMOVE THE USB CABLE! Press Enter to continue or CTRL-C to stop! Flashing boot.img 2304+0 records in 2304+0 records out 9437184 bytes (9.0MB) copied, 2.075793 seconds, 4.3MB/s Flashing system.img 210944+0 records in 210944+0 records out 864026624 bytes (824.0MB) copied, 107.981352 seconds, 7.6MB/s Finished jeśli tak to reboot W ten sposób otrzymujesz ROM 1.2.5a lub 0.9.50 China W analogiczny sposób można wrócić do Oryginalnego softu US 1.3.0n https://mega.nz/#!xIkC1IQZ!bLLSN9BMv...yUYkatCGKgHeS8 Aby wrócić do oryginalnego ROM'u w wersji US, może zajść potrzeba ponownego wgrania odpowiedniego Recovery. Nie będę się szczegółowo rozpisywał jak to zrobić bo się okaże, że poradnik się rozrośnie dwukrotnie , dlatego też podaję link do filmiku, który dokładnie i szczegółowo to obrazuje. link do youtube, od 4:18 - dokładnie jest wytłumaczone co i jak, w komentarzu do filmu linki do pobrania odpowiednich obrazów Recovery. Zmiana Recovery CN na US Fastboot:W przypadku problemów możemy skorzystać z tego właśnie trybu by naprawić zegarek. 1. Jeżeli zegarek jest widoczny w adb to robimy: adb shell reboot bootloader zegarek uruchomi się w trybie fastboot , można również skorzystać z metody pokazanej na tym filmiku Metoda na wejście w Fastboot 2. Jeżeli faktycznie mamy problemy i zegarek nie bootuje to dalsza część poradnika jest właśnie dla ciebie. Teraz dajemy: fastboot devices fastboot boot Amazfit-mod-recovery.img plik Amazfit-mod-recovery.img znajdziesz tutaj https://drive.google.com/file/d/0B6OTn7Q...V3MDQ/view3. Teraz by móc cieszyć się ze sprawnego zegarka przechodzimy do pierwszej części poradnika o Instalacji Oryginalnego Softu i po pobraniu niezbędnych plików i ich umieszczeniu we właściwym miejscu zaczynamy od punktu 2. i przechodzimy przez następne etapy aż do samego końca. Informacje zwarte w poradnikach są napisana na podstawie własnych doświadczeń jak i zaczerpnięte z Forum XDA . Nie zapomnij zostawić : Lubie to : jeśli użyłeś i jesteś zadowolony, jeśli nie to powiedz co jest nie tak! Postaramy się o te informacje uzupełnić powyższy poradnik. 10 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GiGi Posted November 28, 2017 Share Posted November 28, 2017 (edited) Wszystko działa poprawnie, bardzo dobry poradnik. Trzeba tylko dodać że po wykonaniu instrukcji związanych z wgraniem : Amazfit-mod-recovery.img może pojawić się komunikat brak lub błąd połaczenia. Jest to normalne. Wystarczy wtedy zrobić wszystko co jest związane z wgraniem ROMu bez wyłączania zegarka. Edited November 28, 2017 by GiGi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 (edited) c:\adb>adb devices List of devices attached 0868381b device c:\adb>adb push boot.img /data/media/0/ adb: error: failed to copy 'boot.img' to '/data/media/0/': Permission denied Z czym może być związany powyższy błąd? Chyba to coś ze sterownikami adb, ale normalnie adb reboot i inne działają Edited December 5, 2017 by Gravis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 5, 2017 Administrator Share Posted December 5, 2017 Spróbuj dać przed adb root o ile w folderze z adb masz boot.img Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted December 5, 2017 Share Posted December 5, 2017 (edited) c:\adb>adb shell root@watch:/ # cd /data/media/0/ root@watch:/data/media/0 # sh flash_rom.sh busybox: /system/bin/[: Read-only file system busybox: /system/bin/[[: Read-only file system... A czego to jest przyczyną? niby wszystko poszło... Edited December 5, 2017 by Gravis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GiGi Posted December 7, 2017 Share Posted December 7, 2017 W dniu 5.12.2017 o 18:02, Gravis napisał: c:\adb>adb shell root@watch:/ # cd /data/media/0/ root@watch:/data/media/0 # sh flash_rom.sh busybox: /system/bin/[: Read-only file system busybox: /system/bin/[[: Read-only file system... A czego to jest przyczyną? niby wszystko poszło... A co się dzieje z Twoim zegarkiem że chcesz wrócić? Jeżeli Ci się zapętlił na logo to musisz wejść do fastboot zgodnie z instruckją od punkut 2 i wtedy nie wyłączając zegarka wgrać ROM. 2. Jeżeli faktycznie mamy problemy i zegarek nie bootuje to dalsza część poradnika jest właśnie dla ciebie. Teraz dajemy: fastboot devices fastboot boot Amazfit-mod-recovery.img plik Amazfit-mod-recovery.img znajdziesz tutaj https://drive.google.com/file/d/0B6OTn7Q...V3MDQ/view3. Teraz by móc cieszyć się ze sprawnego zegarka przechodzimy do pierwszej części poradnika o Instalacji Oryginalnego Softu i po pobraniu niezbędnych plików i ich umieszczeniu we właściwym miejscu zaczynamy od punktu 2. i przechodzimy przez następne etapy aż do samego końca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 9, 2017 Administrator Share Posted December 9, 2017 Pierwsza niespodzianka o której pisałem w innym temacie. Jeszcze trzeba zrobić małe poprawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 12, 2017 Administrator Share Posted December 12, 2017 Skrypt powrotu do oryginału do wyboru Chiński lub Angieslki ROM. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 u mnie po rozpoczęcu instalacji występuje: Validating images flash_rom.sh[6]: md5sum: not found ERROR: MD5 incorrect root@watch:/data/media/0 # jakiś pomysł?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted December 15, 2017 Author Developer Share Posted December 15, 2017 Zajrzyj tutaj http://xiaomifans.pl/forum/8-amazfit-pace/ @Lector zrobił narzędzia ułatwiające powrót do oryginału Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 @Kaudii też próbowałem i jedyne co mi wyszło to to że 7KAV mam w wersji angielskiej robię prawie jak w poradniku z tym że urchamiam plik bat po rozpakowaniu Proszę o pomc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted December 15, 2017 Author Developer Share Posted December 15, 2017 A dlaczego nie exe, dziwne problemy masz, u mnie skrypt zadziałał bez problemu, a specjalnie wgrałem 7KAV 4.0 by sprawdzić poprawność działania, wszystko było ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 (edited) bo jak uruchamiam exe to skrypt się zamyka. nie wiem czemu.... próbuje od 2 dni i nic jestem ciekawy czy komuś się udało z mniej zaawansowanych zaraz sprobuje jeszcze raz bo narazie trwa optymalizin App (0 plików skopiowane i zamyka się skrypt po otwarciu z exe) Edited December 15, 2017 by tomiq75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted December 15, 2017 Author Developer Share Posted December 15, 2017 Coś masz namieszane w Windows, ktoś pisał, że na win 7 zamyka a na win 10 poszło, może sprawdź na innym kompie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 to jak mi poszło z z pliku bat zegarek w fastboot i ile trzeba czekac na pojawienie się trójkąta z tekstem no command? sprawdzę jak piszesz jeszcze na innym kompie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 15, 2017 Administrator Share Posted December 15, 2017 Zero skopiowanych plików tzn ze nie skopiował sobie adb i fastboot, więc mogą być problemy ze tych plików nie będzie w folderze gdzie jest skrypt i nie będzie rozpoznawał komend. Trójkąt sam się nie pojawia po wejściu w fastboot. Ta komenda fastboot boot Amazfit-mod-recovery.img powoduje ze pojawia się trójkąt - recovery się uruchamia, tak to rozumiem. Możesz spróbować rozpakować exe (u mnie idzie w 7-ZIP) i uruchomić plik GoToOryginal-XFP.bat W tedy nie będzie korzystał z TEMP i może przejdzie. Jak już dawałem screeny pracuję na nową wersją, część kodu pomijam lub optymalizuje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHRZ@NEK Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 (edited) Witam. Mam pytanie: Czy istnieje możliwość ponownego zablokowania bootloader'a w Amazfit Pace po jego wcześniejszym odblokowaniu? Jeśli tak, to prosiłbym o przedstawienie tego sposobu. Z góry dzięki za pomoc. Edited April 8, 2018 by CHRZ@NEK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted April 8, 2018 Author Developer Share Posted April 8, 2018 trzeba wrócić do bardzo wczesnej wersji systemu czy to US czy CN to już musisz ty wiedzieć tu masz link o tym mówiący https://forum.xda-developers.com/smartwatch/amazfit/warning-amazfit-huami-locks-bootloaders-t3579348 , a potem zaktualizować do nowszej wersji, bootloader zostanie zablokowany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba81 Posted May 20, 2018 Share Posted May 20, 2018 (edited) Witajcie, ucegliłem pace wersja US podczas zmiany romu. Wszedłem w fastboot, wgrałem amazfit-mod-recovery.img chcę dalej postąpić zgodnie z instrukcją, ale z xda nie mogę pobrać skryptu (tak jakby nie był już dostępny) może ktoś udostępnić .Na chwilę obecną zegarek wisi w fastboot i nie mogę dalej ruszyć. po komendzie fastboot getvar all podaje to: C:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot>fastboot getvar all (bootloader) version-bootloader: U-Boot 2013.07-00116-g092f137 (bootloader) version-baseband: N/A (bootloader) version-hardware: V1.1 20130322 (bootloader) version-cdma: N/A (bootloader) variant: watch (bootloader) serialno: 16121747147160 (bootloader) product: watch (bootloader) secure: no (bootloader) unlocked: yes (bootloader) uart-on: NO (bootloader) partition-size:bootloader: 0x0000 (bootloader) partition-type:bootloader: emmc (bootloader) partition-size:recovery: 0x1000 (bootloader) partition-type:recovery: emmc (bootloader) partition-size:boot: 0x2000 (bootloader) partition-type:boot: emmc (bootloader) partition-size:system: 0x3000 (bootloader) partition-type:system: ext4 (bootloader) partition-size:cache: 0x4000 (bootloader) partition-type:cache: ext4 (bootloader) partition-size:userdata: 0x5000 (bootloader) partition-type:userdata: ext4 (bootloader) max-download-size: 0x4000000 all: finished. total time: 0.330s Podrawiam edit zanalazłem jeszcze to https://drive.google.com/drive/folders/0B6OTn7Ql7ZFSNDlXajVicXE0MGM coś z tego przyda się? Edited May 20, 2018 by ryba81 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted May 20, 2018 Author Developer Share Posted May 20, 2018 sprawdź ten, powinien zadziałać flash_rom.sh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba81 Posted May 21, 2018 Share Posted May 21, 2018 Teraz nie potrafię wejść w fastboot. Dobrze to rozumię 1. nacisąć zasilanie na 2 sekundy 2. puścić i ponownie trzymać 3. po wyłączeniu zegarka podłączyć kabel 4. po załączeniu odliczyć do 4 i puścić przycisk zasilania Tak to ma wyglądać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted May 21, 2018 Author Developer Share Posted May 21, 2018 Jakoś podobnie, jest link do filmiku, ja to robię na czuja, nic nie liczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba81 Posted May 21, 2018 Share Posted May 21, 2018 Jest możliwe że całkiem zegarek się zbrickował? Próbuję sprawdzam i nie umię uruchomić w fastboot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted May 21, 2018 Author Developer Share Posted May 21, 2018 Jeszcze mi się nie zdarzyło, ale zdarzyło się że wszedł w fastboot za 23 razem, wcześniej nie dawało się bo coś widocznie robiłem źle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba81 Posted May 21, 2018 Share Posted May 21, 2018 (edited) Udało się wejść w fastboot, dałem fastboot boot Amazfit-mod-recovery.img i samoczynnie zegarek zresetował się ale nie wszedł w recovery, tylko zapętla się na logo A jakieś rady C:\adb>fastboot devices 0123456789 fastboot C:\adb>fastboot boot Amazfit-mod-recovery.img downloading 'boot.img'... OKAY [ 0.480s] booting... FAILED (status read failed (Too many links)) finished. total time: 1.550s C:\adb> Poszło, udało się po fastboot boot boot-US-adb-root.img Edited May 22, 2018 by ryba81 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts