sergi Posted March 2, 2021 Share Posted March 2, 2021 Info o czujnikach przewija się, ale może warto zebrać to w jednym temacie. I tak - mam delikatny dylemat dotyczący zapamiętywania danych w różnych czujnikach. Posłużę się zdjęciami i roboczymi nazwami urządzeń. 1. Okrągły (Mi Bluetooth Temperature & Humidity Monitor) BLE, nie zapisuje historii - DLACZEGO? Godzina wcześniejsza o 7 h w stosunku do realnej (pewnie to czas chiński) - MOŻNA TO ZMIENIĆ NA POLSKI? 2. Kwadratowy z wyświetlaczem (Mi Temperature & Humidity Monitor 2) BLE, pięknie zapisuje historię i w zamrażarce przy - 20 stopniach C wyświetlacz zamarza, ale temteraturę wysyła aż miło - brak pytań 3. Kwadratowy Aqara bez wyświetlacza (Aqara Temperature & Humidity Sensor) ZigBee, zapisuje historię, od roku na balkonie, na parapecie, przykryty plastikową pokryweczką własnej roboty. Działa mimo mrozu i wilgoci (jak na razie). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted March 2, 2021 Share Posted March 2, 2021 (edited) Ten pierwszy po prostu tak ma, że historii brak. Jest wersja z fajnym wyświetlaczem e-ink, która ma pamięć pomiarów Edited March 2, 2021 by Biegnik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sergi Posted March 2, 2021 Author Share Posted March 2, 2021 Godzinę temu, CiekawyŚwiata napisał: 1. Nie potwierdzam. 2. Nie używam - za tani. 3. Potwierdzam. Działa od roku na zewnątrz w budce wydrukowanej na drukarce 3D. Serwer CN. 1. W sensie, że Tobie zapisuje historię? Czy, że nie zapisuje? Czego nie potwierdzasz? A jak z godzinami? Masz nasz czas, czy chiński? 2. A co tu ma cena do rzeczy? Kwestia dokładności? Droższe sa bardziej dokładne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 2, 2021 Share Posted March 2, 2021 ten pierwszy tak ma, ale to nie wina czujnika, a ograniczeń/warunków w chmurze na serwerach EU 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWp Posted March 2, 2021 Share Posted March 2, 2021 (edited) 9 godzin temu, sergi napisał: A jak z godzinami? Masz nasz czas, czy chiński? U mnie czas jest ok (widać na zrzucie), jedynie historii brak. Może masz bramkę mgl03 zalogowaną z czasem Pekińskim.Ten kwadratowy Mi ma mało kontrastowy wyświetlacz i przynajmniej mój egzemplarz pokazuje pół stopnia mniej w porównaniu z resztą termometrów (w oczyszczaczu, grzejniku, i okrągłym Mi). Edited March 3, 2021 by FromWp 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 3, 2021 Developer Share Posted March 3, 2021 ten okragly lcd ma problem z historia na eu, ale wynika to z zasobow jakie dostaje skrypt, ktory przetwarza dane po stronie chmury. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted March 3, 2021 Share Posted March 3, 2021 1 godzinę temu, CiekawyŚwiata napisał: Wersja ze zwykłym wyswietlaczem zapisuję historię, jeżeli jest połączona z bramką BLE. Drugi pewnie to samo, bo wątpię żeby miał pamięć wewnętrzną (do sprawdzenia). Więc ta grafika którą powielasz z Ali jest oczywiście BŁĘDNA. Czyli sprzedawcy wprowadzają w błąd, w sumie nic nowego. A nie jest tak, że na regionie eu te urządzenia zasadniczo nie mają działać z bramkami ble i tylko umiejętnościom naszych deweloperów zawdzięczamy, że jednak działają (przynajmniej od czasu do czasu)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 3, 2021 Share Posted March 3, 2021 (edited) sensory nie mają regionalizacji, ja swoje okrągłe LCD kupowałem w polskim rossmannie z lampą bedside posiadającą oficjalną bramka ble, więc nie brak danych to wina zdefiniowanych ograniczeń serwera eu, skrypt ładowania i przeliczania danych ma zdefiniowany za krótki czas, aby się w pełni wykonał Edited March 3, 2021 by KristofX 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sergi Posted March 3, 2021 Author Share Posted March 3, 2021 14 godzin temu, CiekawyŚwiata napisał: 1. Oczywiście, nie potwierdzam ponownie tego co napisałeś. Nie wiem skąd masz wątpliwości czego nie potwierdzam. Ten jak i z ekranem eink zapisuję historię po podłączeniu do bramki BLE, choć zależy to oczywiście od kaprysu serwerów i aktualnego obciążenia ich. Używane na serwerze CN. Nie ma przesunięcia czasu w historii, pewnie dlatego, że dobrze to skonfigurowałem (ustawiona strefa czasowa PL w bramce BLE). 2. Potwierdzam ponownie, tani ma duży rozrzut temp i wilgotności, dla mnie zbyt duży do automatyzacji. Informacja mniej więcej jaka jest temp i wilgotność mnie nie interesuje. Żeby uciąć czcze gadanie. cyt.:"Nie wiem skąd masz wątpliwości czego nie potwierdzam", a stąd że w pkt. 1 jest kilka kwestii i Twoje rozwinięte "nie potwierdzam" może dotyczyć: nie potwierdzam, że BLE, nie potwierdzam, że nie zapisuje historii, nie potwierdzam, że godzina wcześniejsza o 7 h w stosunku do realnej, a nawet nie potwierdzam, że MOŻNA TO ZMIENIĆ NA POLSKI. To jednak na marginesie. Przechodząc do meritum. Mówisz, za tani i "2. Potwierdzam ponownie, tani ma duży rozrzut temp i wilgotności, dla mnie zbyt duży do automatyzacji. Informacja mniej więcej jaka jest temp i wilgotność mnie nie interesuje." Zadałbym pytanie: jak duży rozrzut? I co to znaczy "mniej więcej"? Po co jednak pytać skoro można sprawdzić. Jak widać tani nie ustepuje droższemu (chyba, że masz na myśli jakiś jeszcze droższy) i mowa tu o temperaturze, bo do niej mogę się odnieść w stosunku do termometru "klasycznego". Tak czy siak, te różnice są w granicach błędu statystycznego, więc można uznać, że tanie są równie dokładne co drogie. Warto więc ważyć słowa i oceny nie poparte faktami a li tylko ich imaginacją. A teraz jeszcze bardziej merytorycznie, bo tu mam wątpliwości. Czujniki podłączone do bramki BLE, ale w postaci lampki Mi Bedside Lamp (ver. 1) Czas ustawiony na CET Kwadratowe (te za tanie ) mają właściwy czas, a okrągłe (te drogie) czas niewłaściwy. Dlaczego? Co do historii danych w okragłych to sprawa już jasna CN - tak, EU - nie. Na szczęście są te "za tanie" bo one zapisują historie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 3, 2021 Developer Share Posted March 3, 2021 wejdz 10 razy w plugin od okraglego i zobacz, czy zawsze pokaze ci dokladnie ten sam wykres do tej samej godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sergi Posted March 3, 2021 Author Share Posted March 3, 2021 42 minuty temu, rezmus napisał: wejdz 10 razy w plugin od okraglego i zobacz, czy zawsze pokaze ci dokladnie ten sam wykres do tej samej godziny. Nie, pokazuje różnie. Pewnie za tani Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 4, 2021 Developer Share Posted March 4, 2021 tak jak pisalem to nie kwestia strefy czasowej, a zasobow chmury eu. skrypt musi w ciagu 10s zwrocic dane i zwraca tyle ile uda mu sie przeliczyc, wiec wykres jest uciety o roznej godzinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sergi Posted March 4, 2021 Author Share Posted March 4, 2021 10 godzin temu, CiekawyŚwiata napisał: Ponownie potwierdzam, to co już napisałem ad. 1 i co potwierdzili też inni. Chyba zbyt prosto napisałem, skoro tylko jedna osoba ma problem ze zrozumieniem tego, zwrócę uwagę następnym razem komu odpisuję. Dzięki też za potwierdzenie tęgo, co napisałem odnośnie wskazań tego taniego kwadrata. Jak widać rozrzut wilgotności jest dość duży. Też to sprawdziłem rok temu, ale z profesjonalną stacją pogodową. Więc, tak, też potwierdzam ponownie i podtrzymuję. P.S. Nie wiem po co prezentujesz termometr rtęciowy na zdjęciu, z którego nie potrafisz odczytać wartości po przecinku :] do porównania musisz sobie poszukać czegoś o większej ROZDZIELCZOŚCI. Echhh i znowu muszę Cię poprawiać. To jest termometr ALKOHOLOWY (nazywany również spirytusowym) - skoro masz problem z rozróżnieniem tych cieczy to na wódkę sie z Tobą nie umówię. I znowu - to jest TERMOMETR - nie higrometr. Napisałem "Jak widać tani nie ustepuje droższemu (chyba, że masz na myśli jakiś jeszcze droższy) i mowa tu o temperaturze, bo do niej mogę się odnieść w stosunku do termometru "klasycznego". Rozrzut wilgotności - a jaka była realna wilgotność? - tego nie wiemy, bo nie mierzyłem, ale... jak to nazwałeś "rozrzut" między okrągłymi w stosunku do siiebie, a kwadratowymi w stosunku do siebie jest w granicy błędu statystycznego. Powstaje pytanie - jaka była realna wilgotność? Chętnie spojrzę na porównanie obu typów czujników i obu ich parametrów w stosunku do profesjonalnej stacji pogodowej, może zrobisz coś takiego? Tylko określ proszę, co to wg Ciebie profesjonalna stacja pogodowa i zaproponuj jakąś sensowną metodologię (dokładność pomiaru, dopuszczalna granica błędu, kalibracja urządzenia wzorcowego itp.). Unikaj stwierdzeń "dość duży" itp., bo to tak jak "trochę", "średnio", "niewiele". "Dość duży" może wywołać pytanie "jak duży?" i czy aby na pewno "dość duży", bo to stwierdzenie bardzo względne (również w odniesienu do temperatury). Koniec darmowych korepetycji i ciekawości świata życzę. EOT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flabek Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 W dniu 3.03.2021 o 23:56, sergi napisał: Żeby uciąć czcze gadanie. cyt.:"Nie wiem skąd masz wątpliwości czego nie potwierdzam", a stąd że w pkt. 1 jest kilka kwestii i Twoje rozwinięte "nie potwierdzam" może dotyczyć: nie potwierdzam, że BLE, nie potwierdzam, że nie zapisuje historii, nie potwierdzam, że godzina wcześniejsza o 7 h w stosunku do realnej, a nawet nie potwierdzam, że MOŻNA TO ZMIENIĆ NA POLSKI. To jednak na marginesie. Przechodząc do meritum. Mówisz, za tani i "2. Potwierdzam ponownie, tani ma duży rozrzut temp i wilgotności, dla mnie zbyt duży do automatyzacji. Informacja mniej więcej jaka jest temp i wilgotność mnie nie interesuje." Zadałbym pytanie: jak duży rozrzut? I co to znaczy "mniej więcej"? Po co jednak pytać skoro można sprawdzić. Jak widać tani nie ustepuje droższemu (chyba, że masz na myśli jakiś jeszcze droższy) i mowa tu o temperaturze, bo do niej mogę się odnieść w stosunku do termometru "klasycznego". Tak czy siak, te różnice są w granicach błędu statystycznego, więc można uznać, że tanie są równie dokładne co drogie. Warto więc ważyć słowa i oceny nie poparte faktami a li tylko ich imaginacją. A teraz jeszcze bardziej merytorycznie, bo tu mam wątpliwości. Czujniki podłączone do bramki BLE, ale w postaci lampki Mi Bedside Lamp (ver. 1) Czas ustawiony na CET Kwadratowe (te za tanie ) mają właściwy czas, a okrągłe (te drogie) czas niewłaściwy. Dlaczego? Co do historii danych w okragłych to sprawa już jasna CN - tak, EU - nie. Na szczęście są te "za tanie" bo one zapisują historie. Kolego widzę, że masz podłączonego monitor roślin Bluetooth Flower Care HHCC, używasz zmodyfikowanej aplikacji czy oryginalnej? Bo zastanawiam się nad zakupem tego czujnika ale nie wiem czy oryginalna aplikacja mi go rozpozna i czy będę widział wyniki pomiarów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 (edited) jeśli oryginalna to tylko serwer CN, mod wszędzie Edited March 5, 2021 by KristofX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sergi Posted March 5, 2021 Author Share Posted March 5, 2021 Tak jak Kolega powyżej napisał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts