artlon Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Cześć, Od kilkunastu godzin przeczesuje fora i nie mogę nigdzie znaleźć ostatecznego rozwiązania mojego problemu. Chciałbym sterować moim viomi.vacuum.v8 za pomocą fizycznego smart przycisku Aqara ( wciśnięcie x1 sprząta salon, x2 sprząta sypialnię itd.). Doszedłem do momentu, w którym zainstalowałem moda Xiaomi Home. Wyciągnąłem plik log, ale niestety nie potrafię zinterpretować zawartych w nim informacji ani stworzyć pliku json z odpowiednią automatyzacją. Wysyłam ręcznie w aplikacji odkurzacz do poszczególnych pokoi, pojawiają się wpisy w pliku log. Zdaje mi się, że wpis 278 zwraca koordynaty sypialni. Jestem przekonany na 99%, że jest to możliwe. Znalazłem komentarze osób na Facebookowych grupach, które twierdzą, że to zrobiły. Niestety nie dzielą się żadnymi instrukcjami. Czy komuś z Was się to udało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 21, 2021 Developer Share Posted February 21, 2021 sprawdzasz loga od razu po wyslaniu do sprzatania lub zapisujesz godzine o ktorej to zrobiles i potem sprawdzasz w logu. szukaj set_mode_withroom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artlon Posted February 21, 2021 Author Share Posted February 21, 2021 @rezmus Wielkie dzięki! Jestem o krok bliżej. Mam taki zapis w logu: 2021-02-21 08:55:42 -> {"id":6849,"method":"set_mode_withroom","params":[0,1,1,13]} Wiem już teraz, że "13" to id pomieszczenia. Jak powinien wyglądać teraz plik z automatyzacją? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 21, 2021 Developer Share Posted February 21, 2021 https://xiaomifans.pl/topic/1361-odkurzacz-xiaomi-viomi-v2-pro-eu-opinie-i-wrażenia/?do=findComment&comment=24578 oczywiscie zmien sobie nazwe pliku i model wszedzie w srodku na v8 + twoje id pokoju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artlon Posted February 21, 2021 Author Share Posted February 21, 2021 Dzięki @rezmus udało się sprawę doprowadzić do szczęśliwego końca. Przycisk działa i wysyła odkurzacz do odpowiednich pomieszczeń. Poniżej lista rzeczy, które musiałem wykonać. Pobrałem i zainstalowałem zmodyfikowaną aplikację Xiaomi Home z https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html (tutaj opis instalacji: https://househub.pl/poradnik/zmodyfikowana-wersja-aplikacji-mi-home/). Utworzyłem w telefonie folder /vevs/logs i zrestartowałem telefon. Uruchomiłem aplikację mod XH i wysłałem odkurzacz kolejno do pomieszczeń, które chciałem podpiąć pod przycisk. Po zakończeniu pojawił się plik z logami odkurzacza, interesował mnie wpis 2021-02-21 10:53:45 -> {"id":9441,"method":"set_mode_withroom","params":[0,1,1,12]}. To tutaj odnalazłem ID pomieszczenia, które chciałem podpiąć pod przycisk. Rozwiązanie, które podsunął mi @rezmus: Cytat {"id":5298,"method":"set_mode_withroom","params":[0,1,1,11]} z tego co pamietam to [X,Y,LEN,ID] X tryb 0 odkurzanie, 1 mop Y start 1, stop (pauza?) 2 LEN ilosc pomieszczen do sprzatania ID lista id pomieszczen Utworzyłem plik viomi.vacuum.v8.json z powielonymi wpisami zapożyczonymi z pliku udostępnionego też przez @rezmus: { "action_list":[ { "sa_id":823, "model":"viomi.vacuum.v8", "name":"Clean kuchnia", "keyName":"Clean kuchnia", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"viomi.vacuum.v8.set_mode_withroom", "value":[ 0, 1, 1, 13 ] } }, { "sa_id":823, "model":"viomi.vacuum.v8", "name":"Clean salon", "keyName":"Clean salon", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"viomi.vacuum.v8.set_mode_withroom", "value":[ 0, 1, 1, 16 ] } }, { "sa_id":823, "model":"viomi.vacuum.v8", "name":"Clean wiatrolap", "keyName":"Clean wiatrolap", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"viomi.vacuum.v8.set_mode_withroom", "value":[ 0, 1, 1, 12 ] } }, { "sa_id":824, "model":"viomi.vacuum.v8", "name":"Pause clean", "keyName":"Pause clean", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"viomi.vacuum.v8.set_mode_withroom", "value":[ 0, 2, 0 ] } } ] } Wrzuciłem plik do katalogu /vevs/automations/ na telefonie. Po zrestartowaniu aplikacji mod XH w automatyzacji odkurzacza pojawiły się "nowe możliwości". Podpiąłem odpowiednie automatyzacje z odkurzacza pod odpowiednie kliknięcia przycisku. Teraz wszystko działa i pięknie śmiga. Zobaczymy jak długo... W razie pytań i niejasności służę pomocą. viomi.vacuum.v8.json 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts