Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Sensory - regionalizacja

balagu23
 Share

Recommended Posts

Hej, 

Nie mogę za specjalnie znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi na moje pytanie, więc pozwolę sobie zadać je tutaj.

Czy w przypadku sensorów regionalizacja ma jakiekolwiek znaczenie? Czy w przypadku posiadania huba z polski, paru urządzeń, jak nawilżacz czy odkurzacz również z polski, będę w stanie BEZ zmodowanej aplikacji to wszystko zautomatyzować z pomocą czujników z chin? Czy odpowiedź na to pytanie zależy od tego czy są to czujniki zigbee czy bluetooth? 

Dodatkowo, mam pytanie o samą bramkę. Zastanawiam się między modelem 2 i 3, przy czym model 2 jest dla mnie trochę bardziej atrakcyjny, gdyż ma dodatkową lampkę i lepszą funkcjonalność, jeśli chodzi o głośnik, jednak v3 ma również funkcję bluetooth mesh, pytanie czy w takim razie warto kupić obydwie te bramki i czy da w takiej sytuacji połączyć dany czujnik otwarcia drzwi z hubem wersji 2, żeby korzystać z funkcji alarmu?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Pozdrawiam!

• Developer

co do huba to zalezy jakies sensory chcesz miec. do v2 cn nie podepniesz nowych sensorow np gniazdko eu, light sensor + wszystkich, ktore teraz wychodza i beda wychodzic w przyszlosci. ten hub juz ma w zasadzie eol na nowosci. v2 eu ma nawet problem z czescia starych sensorow typu relay, switche przewodowe, czy bulba aqara. sensory zigbee nie maja regionalizacji w sensie sparuja sie z hubem jesli firmware huba wspiera dany sensor. apka niestety ma regionalizacje i to dotyczy wszystkich urzadzen wifi/zigbee/ble. takich sensorow nawet po sparowaniu nie zobaczysz w aplikacji i nie bedziesz mogl zrobic z nimi automatyzacji.