Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Nasze sceny

Lector
 Share

Recommended Posts

• 3 months later...

Hello @Lector mam pytanie co można z tego zrobić ?

Bramka xioami https://www.gearbest.com/living-appliances/pp_344667.html

kamerka Xiaomi dafang 1080P

Czujnik temperatury https://www.banggood.com/New-Arrival-Original-Xiaomi-Aqara-Intelligent-Smart-Home-Temperature-Humidity-Sensor-Set-White-p-1148666.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

Pytanie co z tych urządzeń na początku można zrobić i na jakiej zasadzie działa bramka.

W przyszłości chcę kupić żarówki i wtyczki do prądu

• Administrator

Wiele nie zrobisz.

Możesz zrobić monitoring domu - kamera, sceny związane z temperaturą, wilgotnością i ciśnieniem czyli jak któraś wartość spadnie, albo wzrośnie powyżej ustalonej włączy alarm na gateway lub wyślę Ci powiadomienie na telefon.

Oprócz tego Gateway posiada lampkę (można ustawić aby zapal w określonych godzinach), radio (budzik).

Godzinę temu, Lector napisał:

Wiele nie zrobisz.

Możesz zrobić monitoring domu - kamera, sceny związane z temperaturą, wilgotnością i ciśnieniem czyli jak któraś wartość spadnie, albo wzrośnie powyżej ustalonej włączy alarm na gateway lub wyślę Ci powiadomienie na telefon.

Oprócz tego Gateway posiada lampkę (można ustawić aby zapal w określonych godzinach), radio (budzik).

A czy są polskie radia ?

Jak to jest z tym czujnikiem ruchu (aqara)? Ustawiłem prostą scenę - włącz żarówkę gdy jest „ciemno”. OK działa. Ale postanowiłem dodać zakres godzin w jakich ta scena ma być aktywna no i klops. Scena o zadanej godzinie się wyłączy i włączy, ale po włączeniu czujnik nie reaguje na ruch. Co ciekawe jak otworzę aplikację i ręcznie przesunę „suwak” najpierw OFF, następne ON to działa...

Spróbowałem zrobić to samo ze sceną włącz żarówkę gdy jest ruch (bez względu na światło) i z tą sceną wszystko jest OK. Jednak zależy mi na tej pierwszej scenie z „pomiarem” światła. Czy ktoś ma podobny problem?

Mnie czasem działa czasem nie. Tzn. działa czujnik światła + godzina. I tak sobie jest 2 tygodnie i nagle bam, przestaje działać ustawienie godzinowe. WYwalam regułę, tworze ją na mowo i działa.

Z innej beczki, może @Lector pomoże:
wkurza mnie strasznie że np. lampka na biurku działa tylko wtedy kiedy sie ruszam (ma czujnik ruchu), ale po chwili kiedy sie nie ruszam wyłącza się (mam zdefiniowane wyłączanie) po 2 minutach). Czy da sie ustawić regułę tak aby lampka po ręcznym włączeniu (przycisk na lampce), wyłączała regułę o automatycznym wyłączeniu ?

Z tego co widzę w regułach to przycisk lampki nie może uruchamiać reguły (czyli nie ma go w 'if").

W dniu 20.02.2018 o 08:15, alban7314 napisał:

Hello @Lector mam pytanie co można z tego zrobić ?

Bramka xioami https://www.gearbest.com/living-appliances/pp_344667.html

kamerka Xiaomi dafang 1080P

Czujnik temperatury https://www.banggood.com/New-Arrival-Original-Xiaomi-Aqara-Intelligent-Smart-Home-Temperature-Humidity-Sensor-Set-White-p-1148666.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

Pytanie co z tych urządzeń na początku można zrobić i na jakiej zasadzie działa bramka.

W przyszłości chcę kupić żarówki i wtyczki do prądu

Domówiłem jeszcze lampę Xiaomi Yeelight Smart LED x2 i Xiaomi Aqara Smart Light Switch Wireless Version. Jak przyjdzie będę cie męczył @Lector

• 4 weeks later...

Witam!

A ja zadałbym takie pytanko o sceny...

2-3 telefony (wszystkie Xiaomi) pod jedną siecią WiFi.

Pracuje urządzenie Xiaomi typu odkurzacz lub oczyszczacz powietrza.

Wiadomo czasami hałasuje ;)

Dzwoni telefon....

Urządzenia wyłączają się na czas rozmowy...

Bawię się, ale ustawić mogę wyłączenie tylko z jednego telefonu (główny od Home) oczyszczacza na zadany okres czasu... Nie sprawdzałem jeszcze poza siecią WiFi czy też przypadkiem nie wyłączy oczyszczacza (to akurat w tym przypadku byłoby zbędne :) )...

Troszkę słabo mi chyba idzie...

pozdrawiam

Paweł