Administrator Lector Posted November 13, 2017 Administrator Share Posted November 13, 2017 Masz ciekawą scenę, opisz ją nam. Chciałbyś zrobić scenę ale Ci nie wychodzi, napisz co chcesz osiągnąć a na pewno Ci pomożemy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alban7314 Posted February 20, 2018 Share Posted February 20, 2018 Hello @Lector mam pytanie co można z tego zrobić ? Bramka xioami https://www.gearbest.com/living-appliances/pp_344667.html kamerka Xiaomi dafang 1080P Czujnik temperatury https://www.banggood.com/New-Arrival-Original-Xiaomi-Aqara-Intelligent-Smart-Home-Temperature-Humidity-Sensor-Set-White-p-1148666.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN Pytanie co z tych urządzeń na początku można zrobić i na jakiej zasadzie działa bramka. W przyszłości chcę kupić żarówki i wtyczki do prądu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 20, 2018 Author Administrator Share Posted February 20, 2018 Wiele nie zrobisz. Możesz zrobić monitoring domu - kamera, sceny związane z temperaturą, wilgotnością i ciśnieniem czyli jak któraś wartość spadnie, albo wzrośnie powyżej ustalonej włączy alarm na gateway lub wyślę Ci powiadomienie na telefon. Oprócz tego Gateway posiada lampkę (można ustawić aby zapal w określonych godzinach), radio (budzik). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alban7314 Posted February 20, 2018 Share Posted February 20, 2018 Godzinę temu, Lector napisał: Wiele nie zrobisz. Możesz zrobić monitoring domu - kamera, sceny związane z temperaturą, wilgotnością i ciśnieniem czyli jak któraś wartość spadnie, albo wzrośnie powyżej ustalonej włączy alarm na gateway lub wyślę Ci powiadomienie na telefon. Oprócz tego Gateway posiada lampkę (można ustawić aby zapal w określonych godzinach), radio (budzik). A czy są polskie radia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 20, 2018 Author Administrator Share Posted February 20, 2018 Na serwerze Xiaomi nie, ale można zmienić DNS i połączyć się przez serwer Ruski, gdzie są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigl Posted February 20, 2018 Share Posted February 20, 2018 Można jakieś szczegóły z tym ruskim DNS? Pewnie można to samo zrobić na własnym routerze mając na nim odpowiednie FW, serwer DNS oraz info co dokładnie na co zmienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 20, 2018 Author Administrator Share Posted February 20, 2018 http://ximiraga.ru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Mam fajny pomysł, mam nadzieję że @Lector pomoże mi z realizacją. Jak sprawić żeby xiaomi pomogło w podlewaniu ogrodu? Załóżmy, że mamy porozkładane węże w ogrodzie. Można by ustawić elektrozawory które mogą dostarczać lub odcinać wodę i co dalej? MOże ktoś popuścić wodze fantazji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 21, 2018 Author Administrator Share Posted February 21, 2018 Nie będzie problemu, do gniazdek podłączać elektrozawory. Programujesz kiedy ma podlewać - godziny i na jak długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 myślałem jeszcze o czujniku wilgotności. Tym bez wyświetlacza (nie wiem czy może być używany zewnętrznie). Jeśli pokazywał by dużą wilgotność, (czyli deszcz) to mogło by wtedy nie podlewać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 21, 2018 Author Administrator Share Posted February 21, 2018 Też można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 chyba ze czujnik zalania na ziemi ale nie wiem czy by działał na deszcz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 21, 2018 Author Administrator Share Posted February 21, 2018 Ja myślałem o czujniku do kwiatów, ale on jest na bluetooth i nie można go w cenach wykorzystać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 a wlaściwie, jaki jest możliwy zasięg między gatewayem a uradzeniami peryferyjnymi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 25, 2018 Author Administrator Share Posted February 25, 2018 Trudno powiedzieć jaki jest. Różne urządzenia u mnie inaczej łapią. Największy jak dla mnie ma okrągły przycisk, mocniejszy niż gniazdko i włącznik Aqara kablowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 26, 2018 Share Posted February 26, 2018 z tego co piszą na forach to ok 10-15m w zależności od ilości przeszkód. Chyba można zapomnieć o jakimś xiaomi domofonie, (o ile taki się pojawi) który wisiał by na furtce i byłby połączony z całym systemem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 26, 2018 Author Administrator Share Posted February 26, 2018 No to ja Ci powiem że włącznik okrągły działa u mnie do 20 metrów. Pokonując przy tym dwie ściany z cegły każda o grubości 45cm, plus jeszcze pewnie jedną lub dwie 5-10cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesiek Posted February 26, 2018 Share Posted February 26, 2018 Jak to jest z tym czujnikiem ruchu (aqara)? Ustawiłem prostą scenę - włącz żarówkę gdy jest „ciemno”. OK działa. Ale postanowiłem dodać zakres godzin w jakich ta scena ma być aktywna no i klops. Scena o zadanej godzinie się wyłączy i włączy, ale po włączeniu czujnik nie reaguje na ruch. Co ciekawe jak otworzę aplikację i ręcznie przesunę „suwak” najpierw OFF, następne ON to działa... Spróbowałem zrobić to samo ze sceną włącz żarówkę gdy jest ruch (bez względu na światło) i z tą sceną wszystko jest OK. Jednak zależy mi na tej pierwszej scenie z „pomiarem” światła. Czy ktoś ma podobny problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 27, 2018 Author Administrator Share Posted February 27, 2018 Taka scena działała u mnie poprawnie. Już jej nie mam ustawionej godzinowo. Ogólnie czujnik ciemności działa średnio o czym można poczytać na innym forum. Możliwe ze problemem też jest aktualna wersja Mi Home. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 27, 2018 Share Posted February 27, 2018 Mnie czasem działa czasem nie. Tzn. działa czujnik światła + godzina. I tak sobie jest 2 tygodnie i nagle bam, przestaje działać ustawienie godzinowe. WYwalam regułę, tworze ją na mowo i działa. Z innej beczki, może @Lector pomoże: wkurza mnie strasznie że np. lampka na biurku działa tylko wtedy kiedy sie ruszam (ma czujnik ruchu), ale po chwili kiedy sie nie ruszam wyłącza się (mam zdefiniowane wyłączanie) po 2 minutach). Czy da sie ustawić regułę tak aby lampka po ręcznym włączeniu (przycisk na lampce), wyłączała regułę o automatycznym wyłączeniu ? Z tego co widzę w regułach to przycisk lampki nie może uruchamiać reguły (czyli nie ma go w 'if"). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 27, 2018 Author Administrator Share Posted February 27, 2018 No to nic nie zrobisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 W sumie to opłaca się mieć bardziej urządzenia na wifi niż zigbee z tego co widzę. Urządzenia na wifi mogą działać tak daleko jak sięga sieć a ZB tak daleko jak jest centralka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 28, 2018 Author Administrator Share Posted February 28, 2018 Zainteresuj się polskim projektem - Supla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alban7314 Posted March 1, 2018 Share Posted March 1, 2018 W dniu 20.02.2018 o 08:15, alban7314 napisał: Hello @Lector mam pytanie co można z tego zrobić ? Bramka xioami https://www.gearbest.com/living-appliances/pp_344667.html kamerka Xiaomi dafang 1080P Czujnik temperatury https://www.banggood.com/New-Arrival-Original-Xiaomi-Aqara-Intelligent-Smart-Home-Temperature-Humidity-Sensor-Set-White-p-1148666.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN Pytanie co z tych urządzeń na początku można zrobić i na jakiej zasadzie działa bramka. W przyszłości chcę kupić żarówki i wtyczki do prądu Domówiłem jeszcze lampę Xiaomi Yeelight Smart LED x2 i Xiaomi Aqara Smart Light Switch Wireless Version. Jak przyjdzie będę cie męczył @Lector Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yeazzik Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Witam! A ja zadałbym takie pytanko o sceny... 2-3 telefony (wszystkie Xiaomi) pod jedną siecią WiFi. Pracuje urządzenie Xiaomi typu odkurzacz lub oczyszczacz powietrza. Wiadomo czasami hałasuje Dzwoni telefon.... Urządzenia wyłączają się na czas rozmowy... Bawię się, ale ustawić mogę wyłączenie tylko z jednego telefonu (główny od Home) oczyszczacza na zadany okres czasu... Nie sprawdzałem jeszcze poza siecią WiFi czy też przypadkiem nie wyłączy oczyszczacza (to akurat w tym przypadku byłoby zbędne )... Troszkę słabo mi chyba idzie... pozdrawiam Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts