dart Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 Witam Używam klimatyzacji (Rotenso) do ogrzewania, mam też czujniki temperatury Xiaomi (kwadratowe) BLE. Czy można to jakoś spiąć, aby w zależności od temperatury z czujników sterować klimatyzatorami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol_zamosc Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 Możesz kupić smart gniazdko i załączać/wyłączać na podstawie wskazań czujnika temperatury ale jest jeden problem - BLE działa w chmurze więc albo będzie działać ze zwłoką lub wcale (jak padnie chumura). Wyjścia są dwa - zakup bramki, czujnika oraz gniazdka zigbee lub opcja druga (zaawansowana) - zakup jakiegoś terminala (ja przykładowo mam Dell WYSE za 80PLN) i postawienie Home Assistant - tam nieważne czy BLE czy Zigbee - wszystko masz spięte lokalnie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomlock Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 Nie polecam sterowania za pomocą czujników z BLE. Swego czasu padła chmura i nie działała przez miesiąc, więc nie stosowałbym tego do czegoś więcej niż odczyt danych historycznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomlock Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 Co więcej to pisząc do supportu Xiaomi twierdzili, że BLE na serwerach EU nie powinna działać i należy kontaktować się bezpośrednio ze sprzedającym produkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts