maras26 Posted January 29, 2021 Share Posted January 29, 2021 (edited) Witam, jaka listwę zasilającą smart, która współpracuje z Xiaomi Home i serwerami EU polecacie? Głównie mi chodzi o to, aby miała zasilanie USB i możliwość wpięcia naszych wtyczek. Edited January 29, 2021 by maras26 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coldwelcome Posted January 29, 2021 Share Posted January 29, 2021 Polecę nie tyle listwę, co możliwe rozwiązanie, które sam z powodzeniem użytkuję. Wykorzystałem standardową listwę zasilającą -Esperanza 5 Gniazd (ELK101), w której po usunięciu gł. wył. zmieścił się Aqara relay 2-ch. Połączenia wewnętrzne listwy zmodyfikowałem tak, by wykorzystać oba kanały do sterowania segmentami tej listwy. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maras26 Posted January 30, 2021 Author Share Posted January 30, 2021 Nie po drodze mi z elektryką, wolałbym gotowe rozwiązania. Instnieje taka listwa, abym mógł zarządzać gniazdkami w mi home? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted January 30, 2021 Share Posted January 30, 2021 (edited) W dniu 29.01.2021 o 13:05, coldwelcome napisał: Polecę nie tyle listwę, co możliwe rozwiązanie, które sam z powodzeniem użytkuję. Wykorzystałem standardową listwę zasilającą -Esperanza 5 Gniazd (ELK101), w której po usunięciu gł. wył. zmieścił się Aqara relay 2-ch. Połączenia wewnętrzne listwy zmodyfikowałem tak, by wykorzystać oba kanały do sterowania segmentami tej listwy. Pomysłowe i fajne Muszę wypróbować. Rozumiem, że sztuka w znalezieniu listwy o odpowiednich rozmiarach obudowy, żeby się relay zmieścił? Zachowałeś te dodatkowe włączniki dla poszczególnych gniazdek? Bo włączone wszystkie naraz świecą, jak choinka. Edited January 30, 2021 by Biegnik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coldwelcome Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 (edited) 17 godzin temu, Biegnik napisał: Pomysłowe i fajne Muszę wypróbować. Rozumiem, że sztuka w znalezieniu listwy o odpowiednich rozmiarach obudowy, żeby się relay zmieścił? Zachowałeś te dodatkowe włączniki dla poszczególnych gniazdek? Bo włączone wszystkie naraz świecą, jak choinka. Tak, zachowałem te włączniki, aczkolwiek można im odłączyć podświetlenie -mi nie przeszkadza. Problemem jest znalezienie odpowiednio pojemnej listwy. Edited January 31, 2021 by coldwelcome Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maras26 Posted January 31, 2021 Author Share Posted January 31, 2021 @coldwelcome iloma gniazdkami możesz sterować tym przekaźnikiem? Chyba jednak się skusze na twoje rozwiązanie, zaslepiales jakoś miejsce po głównym włączniku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coldwelcome Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 (edited) 1 godzinę temu, maras26 napisał: @coldwelcome iloma gniazdkami możesz sterować tym przekaźnikiem? Chyba jednak się skusze na twoje rozwiązanie, zaslepiales jakoś miejsce po głównym włączniku? To zależy jak wewnętrznie podzielisz , u mnie jest 2 + 3. Użyłem 2 szybkozłączek do połączeń. Otwór po wyłączniku głównym zakleiłem tagiem NFC Edited January 31, 2021 by coldwelcome 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maras26 Posted February 7, 2021 Author Share Posted February 7, 2021 @coldwelcome możesz mi napisać czym odkreciles te śruby w listwie? Mam dwie takie po przekątnej i nie wiem czym to odkręcić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coldwelcome Posted February 10, 2021 Share Posted February 10, 2021 (edited) Szczerze mówiąc nie pamiętam jakim bitem to wykręciłem, bo mam tego sporo, ale na pewno się umęczyłem przy tym. Producent świadomie zastosował takie wkręty i nie jest łatwo. Możesz próbować rozwiercić, ale nie ma gwarancji że wykręcisz to co zostanie. Edited February 10, 2021 by coldwelcome 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maras26 Posted February 20, 2021 Author Share Posted February 20, 2021 (edited) @coldwelcome udało się ogarnąć te wkręty, dobry jest do tego płaski bit. Listwę też mam już zrobioną, dodałem otwór w obudowie na przycisk resetu, miejsce włącznika idealnie zaślepia przełącznik. Dzięki za pomysł, za niecałe 100zł mam listwę Smart ? Edited February 20, 2021 by maras26 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts