pepeEL Posted April 5, 2018 Share Posted April 5, 2018 W tym temacie pytajmy o różne funkcje działania itp. Moje jakie pierwsze jakie przychodzi do głowy. 1. Czy w Amazfit 2 ekran nie wyłącza się całkowicie jeśli nie patrzy się na zegarek ? Tak jest w Samsungu Gear i myślę że to dobra opcja dla oszczędzania baterii. Czy jest szansa taką funkcjonalność dorobić w custom rom ?(pytanie bardziej do @S3V3N) 2. Czy zegarek powinien sam się podświetlać przy ruchu ręką że spoglądamy na zegarek ? Bo mnie od wczoraj przestał się podświetlać i muszę ręcznie klikać guzik.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alban7314 Posted April 5, 2018 Share Posted April 5, 2018 41 minut temu, pepeEL napisał: W tym temacie pytajmy o różne funkcje działania itp. Moje jakie pierwsze jakie przychodzi do głowy. 1. Czy w Amazfit 2 ekran nie wyłącza się całkowicie jeśli nie patrzy się na zegarek ? Tak jest w Samsungu Gear i myślę że to dobra opcja dla oszczędzania baterii. Czy jest szansa taką funkcjonalność dorobić w custom rom ?(pytanie bardziej do @S3V3N) 2. Czy zegarek powinien sam się podświetlać przy ruchu ręką że spoglądamy na zegarek ? Bo mnie od wczoraj przestał się podświetlać i muszę ręcznie klikać guzik.... 1. Amazfit startos i tak działa 2 x razy dłużej na baterii niż Samsung więc moim zdaniem wynik 5 dni na jednym ładowaniu do max 2 dni samsunga to mega przepaść. 2. Tak sam się podświetla musisz wejść ustawienia - wspólne - akt. uniesienie. nadg wł. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeEL Posted April 5, 2018 Author Share Posted April 5, 2018 (edited) Mnie od wczoraj ok 19-20 do dziś teraz ubyło już 10% więc nie wiem czy 5 dni wytrzyma. Akurat wyłaczenie ekranu byłoby fajne i dodatkowo oszczędne... A jak zmienić w pogodzie F na C ? Oraz czy puls mierzy się sam co jakiś czas czy tylko ręcznie trzeba mierzyć ? Edited April 5, 2018 by pepeEL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted April 5, 2018 Administrator Share Posted April 5, 2018 W aplikacji na telefon - Amazfit Watch => Ja => Mój zegarek => Prognoza pogody 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alban7314 Posted April 5, 2018 Share Posted April 5, 2018 14 minut temu, pepeEL napisał: Mnie od wczoraj ok 19-20 do dziś teraz ubyło już 10% więc nie wiem czy 5 dni wytrzyma. Akurat wyłaczenie ekranu byłoby fajne i dodatkowo oszczędne... A jak zmienić w pogodzie F na C ? Oraz czy puls mierzy się sam co jakiś czas czy tylko ręcznie trzeba mierzyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeEL Posted April 5, 2018 Author Share Posted April 5, 2018 (edited) 10 minut temu, Lector napisał: W aplikacji na telefon - Amazfit Watch => Ja => Mój zegarek => Prognoza pogody Dzięki A jak jest z pomiarem pulsu ? Edited April 5, 2018 by pepeEL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted April 5, 2018 Administrator Share Posted April 5, 2018 Masz ręczny, ale przewiń ekran na puls - kliknij i masz suwak ciągły pomiar. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeEL Posted April 5, 2018 Author Share Posted April 5, 2018 Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axon Posted April 6, 2018 Share Posted April 6, 2018 Zasłaniasz dłonią ekran zagarka i się blokuje. Nie zauważyłem nigdzie opcji włącz/wyłącz tej funkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quiq Posted April 7, 2018 Share Posted April 7, 2018 Witam, Na wstepie - witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum a pisze go, bo od ponad tygodnia posiadam Stratosa, a uzywam dopiero od wczoraj Mam jednak kilka pytan i spostrzezen, o ktorych ponizej. Male wprowadzenie - przesiadlem sie na Stratosa (czy Amazfit Pace 2, nie wiem czy na forum jest przyjeta jednolita wersja nazwy, ale pozwole sobie uzywac ich zamiennie) z Mi Banda 2, z ktorego to bylem (i jestem, nie poszedl w calkowita odstawke) bardzo zadowolony (na marginesie, do dzis jestem zaskoczony mozliwosciami tego malego paseczka :)). Zostawilem go sobie na intensywniejsze treningi czy inne sporty, gdzie Stratos bylby po prostu niewygodny, lub ryzykowalbym jego zniszczeniem. Tak naprawde nie mialem potrzeby rezygnowac z Mi Banda 2 na rzecz czegos innego, ale kiedy pierwszy raz widzialem fotki Stratosa na necie, postanowilem, ze go sobie kupie. Po prostu nigdy wczesniej nie widzialem tak ladnego Smartwatcha i wykorzystalem te okazje rowniez jako szanse na wyprobowanie tego typu urzadzenia; zawsze bylem sceptykiem w stosunku do tej kategorii urzadzen ale postanowilem dac mu szanse Stratosa kupilem z wgranym juz polskim ROMem. Jak sprzedawca twierdzil, urzadzenie bylo nowe - domyslam sie, ze uzywane kilka dni, wgrany polski ROM i wystawione na sprzedaz. Do rzeczy - pora na pytania Z gory dziekuje Wam za pomoc! 1. Pytanie, ktore nurtuje mnie od kiedy zaczalem obserwowac tarcze zegarka - czy zegarek ten nie liczy odleglosci na podstawie krokow? Na te chwile pokazuje mi ponad 9k krokow a dystans ciagle jest na wartosci 0.00km. Jest to dla mnie niespodzianka, poniewaz Mi Band 2 w dosc poprawny sposob laczyl kroki z odlegloscia i przyzwyczailem sie, ze nie potrzebuje wlaczac GPSa, aby dowiedziec sie, jaka odleglosc przebylem danego dnia. Czy aby zegarek zmierzyl mi odleglosc potrzebuje wlaczyc aktywnosc (bieg/chod/co innego a co za tym idzie, GPS?), i musze robic tak za kazdym razem, kiedy chce, aby Stratos mierzyl, jaka odlegosc przebylem? Czy jest jakas magiczna sztuczka, aby aktywowac mierzenie odleglosci na podstawie krokow / w tle? Jesli nie da sie mierzyc odleglosci bez wlaczania GPSu, to, powiem szczerze, jest to duza wada (przynajmniej w moich oczach) i Mi Band 2 ma tu zdecydowana przewage nad zegarkiem, ktory w polsce na te chwile kosztuje niemal dziesieciokrotnosc jego ceny. 2. Wyglada na to, ze MOJ zegarek nie korzysta z najnowszej wersji oprogramowania. W aplikacji pojawia sie informacja o dostepnej aktualizacji - screenshoty ponizej. Pytanie (dosc glupie, ale sam nie grzebalem sie z odblokowywaniem zegarka wiec nie wiem co z czym sie je i nie chce go zamienic w kostke) - czy, jako, ze mam rozbieznosc miedzy wersja jezyka - zegarek jest polski - a aplikacji w telefonie, ktora jest po chinsku, i oczywiscie domyslny ROM tez chinski, moge pobrac te aktualizacje? Boje sie, ze cos mi sie skrzaczy i po dniu uzytkowania bede mial dosc drogi przycisk do papieru. 3. Czy jest mozliwosc sprawdzenia historii aktywnosci / krokow / dystansu (o ile mierzy :)) ? Tzn podsumowanie - tygodniowe, miesieczne, totalne (wykres czy dane liczbowe, chodzi o kroki i odleglosc)? Na te chwile tyle, jesli cos wiecej przyjdzie mi do glowy, bede pytal Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigl Posted April 7, 2018 Share Posted April 7, 2018 Ad. 1 - Stratos (i wcześniejszy model - Pace) nie liczy odległości z kroków. Ilośc kroków to jedno kilometry są zliczane tylko z aktywności sportowych z GPS (ale nie każda aktywność jest z GPS - np. bieżnia nie ma GPS). Ad. 2 - Masz najnowszy soft w wersji PL. A powiadomienie dotyczy najnowszej wersji producenta czyli chińskiej lub angielskiej. Z racji zakresu zmian w wersji PL którą masz, aktualizacja automatyczna z zegarka (tzw. OTA) nie powiedzie się nawet jeśli ją wybierzesz. Ale nie będziesz miał przycisku do papieru, por porostu nie powiedzie się. W tym oprogramowaniu jedyna (na dzisiaj) opcja aktualizacji to wgranie ręczne nowej wersji. Ad. 3 - Masz te opcje w aplikacji na telefonie. Nie ma tego dostępnego od ręki na zegarku. Są np. raporty cotygodniowe ale musisz czekać na ni do kolejnego poniedziałku lub zadowalać się danymi dniowymi dostępnymi na zegarku dla całego poprzedniego miesiąca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quiq Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Dzieki! W takim razie jestem troche zawiedziony brakiem opcji mierzenia odl na podstawie krokow - powinni te technologie przeniesc z tanszego Mi Banda 2 i ewentualnie dac uzytkownikowi wybor, czy chce sledzic odleglosc za pomoca krokow, czy miec bardziej precyzyjny pomiar, i do tego celu wykorzystac GPS. Czy duzo mnie omija, jako ze nie mam najnowszej wersji oprogramowania? innymi slowy, warto bawic sie w reczne update? Pozdrowki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted April 8, 2018 Administrator Share Posted April 8, 2018 W km pokaże Ci w MiFit, ważne by do Amazfit Watch i MiFit logować się tym samym kontem Xiaomi czy tam Google. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quiq Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Chodzi mi bardziej o dystans na tarczy zegarka, z tego co widze chyba nie da sie tu nic zrobic, aby taka informacja sie na niej wyswietlala? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeEL Posted April 9, 2018 Author Share Posted April 9, 2018 Wiecie gdzie może zgłaszać do Xiaomi sugestię do oprogramowania w naszych zegarkach ? Chciałem zgłosić aby dodali funkcję wyłączania ekranu co wpłynie jeszcze na oszczędność baterii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radkiewicz Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Oprócz tego, że Stratos nie liczy odległości z kroków to nie liczy też kalorii "z życia". Widać tylko kalorie spalone w wyniku aktywności. Czyli np. po 1 dniu pokazuje 500 kalorii, ale to wzięło się z ustawionego biegu. Obojętnie jaką wagę i wzrost się wpisze - nie określa dziennego normalnego zużycia + kalorie z kroków + kalorie z aktywności tak jak inne zegarki i opaski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dwo Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Radkiewicz faktycznie brak pomiaru całkowitej liczby kalorii na podstawie dziennego wyliczonego zużycia z danych antropometrycznych to duży minus. Ciężko mi się przestawić po przesiadce z Vivoactive HR. Może warto napisać do developerów amazfita? Przydała by się również opcja wyświetlająca całkowity przebyty dzienny dystans z kroków + aktywności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quiq Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 (edited) Zastanawiam sie czy kontakt, poza forum mi, na ktore to nie mam pojecia czy dev zagladaja w ogole, nie jest dostepny tylko przez zostawianie feedbacku w apce... Ewentualnie Customer Support: Please visit our FAQs or contact us at support @ huami.com Sam najchetniej wlasnie zasugerowalbym dystans z krokow... baardzo by mnie to ucieszylo i byloby bardzo uzyteczne. Edited April 9, 2018 by Quiq avoid doubleposting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dwo Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Dodatkowo zapis pojedynczych punktów(współrzędnych w terenie) POI byłby przydatnym rozwiązaniem. Ewentualnie wpisywanie współrzędnych punktu docelowego i zegarek wskazuje azymut. Wiem istnieje możliwość wrzucenia *.GPX-a ale do tego potrzebny jest min. telefon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeEL Posted April 10, 2018 Author Share Posted April 10, 2018 Piszcie tutaj... Ja napisałem ale zobaczymy co z tego wyjdzie... support@amazfit.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojek Posted April 12, 2018 Share Posted April 12, 2018 (edited) Panowie jak uruchomić powiadomienia aby pokazywał kontakt zamiast numer telefonu mimo że uprawnienia ma przyznane. Edited April 12, 2018 by Stojek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audiqa Posted April 12, 2018 Share Posted April 12, 2018 GPS w zegarku jest uruchomiony cały czas czy da się go manualnie włączyć wyłączyć? W jaki sposób podejrzeć następnie dane na mapie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wawu1991 Posted April 12, 2018 Share Posted April 12, 2018 (edited) @audiqaGPS włącza się gdy wybierzesz jakiś tryb aktywności typu bieganie itd. Dane może wyeksportować na komputer, gpx o ile dobrze pamiętam mają format i wtedy już możesz działać dalej. Tutaj przeczytaj więcej na temat plików gpx i eksportu ich Edited April 12, 2018 by wawu1991 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snafu Posted April 12, 2018 Share Posted April 12, 2018 Moze juz bylo, jak uruchomic interwaly podczas trybu biegania? Jak w zegarku wchodze w interwaly to pisze, ze mam je ustawic w aplikacji na telefonie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korno Posted April 12, 2018 Share Posted April 12, 2018 Co to jest Secondhend opcja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts