killer78 Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 (edited) Witam. Mam Gniazdko Xiaomi Mi Smart Power Plug ZIGBEE (te kwadratowe) i zauważyłem, że nie liczy mi zużycia energii elektrycznej. Owszem po podłączeniu jakiegoś urządzenia pokazuje pobór mocy, nawet po odpięciu fizycznym urządzenia pokazuje "x brak podłączonego urzadzenia", ale w statystykach elektrycznych jest 0 kWh. Nie ważne jaki pobór prądu był i jak długo. Historia pokazuje 0. Ale jak cofnąłem się do października 2020 to cosik tam było. Gniazdko mam kilka miesięcy i przeważnie było podłączone pod mi i lampkę Led więc myślałem, że to za małe zuzycie prądu i dlatego nie rejestruje. Ale to nie to. Jakieś sugestie? @rezmus może coś podpowiesz? Edited January 26, 2021 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 26, 2021 Developer Share Posted January 26, 2021 napisz do producenta niech naprawi, bo pewnie nikt tego nie ma. edit: to jednak bylo gniazdko aqara eu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 26, 2021 Share Posted January 26, 2021 Moje wszystkie zliczają,wiec pewnie z gniazdkiem coś. Odlacz i sparuj jeszcze raz. Moze cos to da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 27, 2021 Author Share Posted January 27, 2021 Witam, usunięty z xiaomi home jako usuń urządzenie w opcjach urządzenia, następnie w xiaomi home usunąłem całkowicie. Dodałem przez door switch (podczas parowania na gniazdku zapaliła się Czerwona dioda - czemu nie żółta? I zaczęła migać niebieska) Urządzenia się sparowały. Sprawdzę czy liczy. Co ile nabija Ci w statystykach jakąś wartość? (co godzinę, czy kilka minut?) Jak tam wejdziesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 (edited) Nie sprawdzałem co ile. Ale po każdym włączeniu np czajnika wartości rosną Edited January 27, 2021 by piteron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 27, 2021 Author Share Posted January 27, 2021 (edited) a u mnie nic. Zresetowałem i nadal nic... Jak widać w historii nic choć urządzenia są podłączone. Natomiast pokazuję chwilowe zuzycie w watach Edited January 27, 2021 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 27, 2021 Share Posted January 27, 2021 U mnie nadal zlicza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 27, 2021 Author Share Posted January 27, 2021 (edited) A dlaczego po usunięciu i podpięciu (jak pisałem wyżej) jest historia tzn. Pokazuje, że w październiku 2020 było coś w historii? Może się nie zapisuje bo coś nie tak z apka? (jest modowana) Edited January 27, 2021 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 27, 2021 Author Share Posted January 27, 2021 A dlaczego po usunięciu i podpięciu (jak pisałem wyżej) jest historia tzn. Pokazuje, że w październiku 2020 było coś w historii? Może się nie zapisuje bo coś nie tak z apka? (jest modowana) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 27, 2021 Author Share Posted January 27, 2021 (edited) Sprawdziłem, to nie problem apki. Udostępniłem dom żonie na innym telefonie, z inną starsza wersja apki. I to samo. Może jakiś hard reset gniazdka? Tylko jak? Edited January 27, 2021 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 Jest! W końcu się udało. Kilkukrotnie dodawałem urządzenie i usuwałem, i coś się udało... Teraz będę obserwować czy codziennie się zmienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 Aha, tak sobie myślę, że może wpływ na to miało to, że miałem konto xiaomi przypisane też do Google home? Usunąłem z tamtego konta całość. Może to miało wpływ? Obserwuję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 (edited) Mnie się zdaje, że to może być problem zbyt niskiego zużycia energii. Ja mam podpiętą taśmę led, która bierze poniżej 8W. Zużycie dzienne jest w kWh, z dokładnością do miejsca po przecinku, podobnie jak miesięczne. Zanim taki odbiornik nabije 0,1 kWh mija sporo czasu, w przypadku taśmy led po całym wieczorze świecenia mam taki wynik na koniec dnia. U Ciebie widzę, że podpięte urządzenie bierze jeszcze mniej - troszkę ponad 2W. Trzeba by czajnik podłączyć, to byś sprawdził szybko, czy prawidłowo mierzy. @piteron podłączył telewizor, to też szybciej zużycie zarejestrował. Edited January 28, 2021 by Biegnik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 28, 2021 Share Posted January 28, 2021 Ja miałem problem jak podpięty byl router pod gniazdko. Ale nie chodziło o nie zaliczanie energii,tylko o kumunikat o braku podłączonych urządzeń. Zresztą znajomy ma podpięte oświetlenie do akwarium ktore też bierze poniżej 10w a ani komunikatu ani problemów ze zliczaniem nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 Zauważyłem jeszcze jedna rzecz:mianowicie jak się podłączy L do N i N do L (fazy) to nie pokazuje, że brak urządzeń. Wystarczyło u mnie obrócić gniazdko i już pokazywało że jest bądź nie ma nic podłączonego. Ale nie zliczało nadal. Teraz zlicza. Za dziś mam 0.3 KWh. Obserwuję nadal. A mam tam podpięty pięć CO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 29, 2021 Share Posted January 29, 2021 2 godziny temu, killer78 napisał: Zauważyłem jeszcze jedna rzecz:mianowicie jak się podłączy L do N i N do L (fazy) to nie pokazuje, że brak urządzeń. Wystarczyło u mnie obrócić gniazdko i już pokazywało że jest bądź nie ma nic podłączonego. Ale nie zliczało nadal. Teraz zlicza. Za dziś mam 0.3 KWh. Obserwuję nadal. A mam tam podpięty pięć CO Pamiętaj ze przez to gniazdko max 2300W przechodzi.Moze z ta polaryzacją Masz rację. Ja po prostu odłączyłem router bo jego statystyki po miesiącu byly nudne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted February 14, 2021 Author Share Posted February 14, 2021 Po kilku dniach nadal działa i liczy. Czyli jest już ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maras26 Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 (edited) Witam, to raz działa (zlicza energię) a raz nie. Zmieniłem polaryzację, jeden dzień działało i później znowu kupa. Panowie co może być przyczyną, czy gniazdko kwalifikuje sie do reklamacji? Edited April 24, 2021 by maras26 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal01 Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 Ja mam chyba 4 takie gniazdka ale na starych pluginach i pokazuje zawsze pobór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maras26 Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 10 godzin temu, michal01 napisał: Ja mam chyba 4 takie gniazdka ale na starych pluginach i pokazuje zawsze pobór. Możesz wrzucić te pluginy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal01 Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 "dodaj lumi.plug.v1 do "list_rn_suppress" w plugins.json" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted April 27, 2021 Author Share Posted April 27, 2021 3 minuty temu, michal01 napisał: "dodaj lumi.plug.v1 do "list_rn_suppress" w plugins.json" Możesz trochę jaśniej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal01 Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 Jak masz zainstalowanego moda to w folderze vevs wchodzisz w custom.json i dodajesz pozycję jak napisałem wyżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted April 27, 2021 Author Share Posted April 27, 2021 Mam moda ale tam puste foldery... Automations Devices Translations Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted April 27, 2021 Author Share Posted April 27, 2021 (edited) 16 minut temu, killer78 napisał: Mam moda ale tam puste foldery... Automations Devices Translations Moda tzn z modowana apke z kapibary? Ale tam nie ma plików Edited April 27, 2021 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts