Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Czujniki temperatury +xiaomi gateway v3 + mi home = błąd połączenia

siutek
 Share

Recommended Posts

Ogólnie nakreślę sytuację od początku:

Jakieś półtora roku temu kupiłem dwa czujniki temp i wilg. Xiaomi, te okrągłe z wyświetlaczem. Nie miałem bramki więc używałem tylko przez BT z telefonem w oryginalnym mi home (region polska). Jakieś pół roku temu dokupiłem kolejne dwa czujniki, tym razem te małe z kwadratowym wyświetlaczem. Wiem, że one nie działały z naszym regionem, więc zmieniłem na chiński - było OK. 

Ostatnio z ciekawości zmieniłem region znowu na PL i o dziwo wszystkie cztery czujniki nadal działały! Co było dla mnie szokiem. 

Dzisiaj do tego podłączyłem bramkę xiaomi gateway v3. No i teraz zaczynają się problemy:

- kwadratowe czujniki przestały się łączyć z mi home. Jeden, pomimo obecności w aplikacji nie był w stanie pobrać danych, a drugiego nie jestem w stanie nawet sparować z aplikacją. Pokazuje błąd połączenia BT (-32), jak na załączonej grafice.
- z okrągłymi czujnikami nie ma żadnych problemów. W mi home pojawiła się historia pomiarów, czego nie było przed podłączeniem bramki xiaomi gateway v3. 

Co ciekawe gdy próbowałem dodać czujniki jako dzieci bramki, ona nic nie pokazywała. Nie było żadnych dostępnych urządzeń do podłączenia do bramki (ale z poziomi mi home do nich miałem dostęp, do tych okrągłych).

Pomyślałem, że problemem może być sama pka mi home, więc odinstalowałem ją instalując wersję "uniwersalną", o której wielokrotnie była mowa na tym forum. Efekt?
- okrągłe czujniki bardzo fajnie wskoczyły jako "dzieci" bramki, ale czujników kwadratowych jak nie mogłem podłączyć tak nadal nie mogę. Podczas parowania pojawiają się na przemian dwa błędy:
- Nie można uwierzytelnić kryteriów (-32)
- Nie udało się połączyć urządzenia (-6)

BT jak i sam telefon uruchamiany był ponownie wielokrotnie.

Nie mam pojęcia jak podłączyć te kwadratowe czujniki? Może trzeba je zresetować? tak fizycznie? By zapomniały poprzednią konfigurację, w której nie było bramki??

Dodam jeszcze, choć wątpię by to miało znaczenie, że do aplikacji mi home dodany jest jeszcze Mi Wi-Fi Range Extender Pro

Screenshot_20210120-223954.png

Screenshot_20210120-233146.png

Edited by siutek
literówki

• Developer

wyjmij baterie moze. probowales na innym telefonie sparowac?

to ze nie pokazywaly sie w bramce ble to normalne. miales je sparowane na innym regionie. dla aktywnego bluetooth to nie ma znaczenia, ale dla bramki ble tak. ten model szyfruje dane, ktore rozglasza i jak jest sparowany na innym regionie to bramka nie ma jak pobrac kluczy.

• Thanks 1

@rezmus

Faktycznie wyjęcie baterii pomogło, jeden z czujników udało mi się dodać do mi home jako urządzenie BT podłączone bezpośrednio do tel. Po czym wskoczył jako czujnik podłączony do bramki xiaomi :)

Teraz jeszcze czas na drugi. 

Tak poza główną dyskusją: 
Czemu w menu bramki "Urządzenia dziecięce" jest pusto i nie mogę dodać tutaj żadnego czujnika, a pojawiają się one w menu "Dodatkowe ustawienia" > "Brama Bluetooth Mesh" > "Połączono urządzenia bluetooth"?? Czy czujniki temperatury nie są "dziećmi" bramki?

Edited by siutek

• Developer

sparowanie na innym regionie mialo znaczenie dla bramki ble. nie mogla pobrac kluczy do zdekodowania danych przesylanych przez sensor. chmura eu tych kluczy nie miala jesli byl sparowany na cn.

child devices to urzadzenie zigbee, ktore sa sparowane z hubem. twoje sensory sa ble i tak naprawde nie sa sparowane z zadna bramka. jak bedziesz mial wiecej bramek ble to kazda w zasiegu bedzie te dane dostawac i przesylac do chmury (bramki ble sa wbudowane w wiele urzadzen).

To jeszcze jedno pytanie z gatunku OffTop, bo nie chcę z taką pierdołą tworzyć nowego wątku.

Zanim kupiłem bramkę Xiaomi v3, wszystkie czujniki temperatury na ekranie głównym w Mi Home miały w swoim kafelku symbol BT.
Od momentu dodania bramki z kafelek znikły ikonki BT, byłem przekonany, że czujniki teraz łączą się z aplikacją przez bramkę.

Jednak zrobiłem sobie test, wyłączyłem w telefonie WiFi i zauważyłem, że gdy korzystam z internetu przez sieć komórkową pomiary czujników się nie aktualizują. 
Zatem zrobiłem kolejny test. Będąc w mieszkaniu, w pokoju gdzie jest czujnik, wyłączyłem BT w telefonie. Stan czujników przestał się aktualizować. 

Czyli pomimo obecności bramki, pomimo braku ikonki BT na kafelkach czujników, te nadal łączą się z Mi home w telefonie przez BT.

Jak zmusić je do połączenia przez bramkę. Bym mógł sprawdzić temperaturę będąc nawet poza domem?