Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

urządzenia duchy


Biegnik
 Share

Recommended Posts

Na liście urządzeń sparowanych z bramką aqara (lumi.gateway.aqhm02) podpiętej na modzie do EU wiszą mi 3 wpisy po urządzeniach, które prawdopodobnie resetowałem i zainstalowałem ponownie. Nie mogę skasować tych wpisów, a chyba ograniczają liczbę urządzeń możliwych do sparowania z bramką. Jak się tego pozbyć?

 

duchy.png

Link to comment
Share on other sites

Problem się "rozwiązał", więc się dzielę, żeby ktoś inny nie naszukał się tyle, co ja ;). 3 żarówki Aqara białe ściemnialne połączyłem w grupę oświetleniową. Od tego momentu w hubie są widoczne jako urządzenia offline, czyli każde z nich indywidualnie jest offline, bo online są jako grupa. Logiczne, co? Ale co się człowiek namęczył, to jego :)

Link to comment
Share on other sites

Teraz, KristofX napisał:

nie jestem przekonany do tego, że tak powinno być, dla mnie to błąd i uważam, że powinno to zostać inaczej rozwiązane

Że błąd to jedno. Jestem prawie pewny ze to powodowało u mnie wyrzucanie urządzeń w offline. Od ponad miesiąca mam rozgrupowane żarówki i ani razu nie miałem nic offline. Na próbę zrobiłem grupy i po jednym dniu część urządzeń offline

Link to comment
Share on other sites

Ja też jestem pewien, że tak jest, bo całość wyczaiłem przy dodawaniu urządzeń po factory resecie bramki. Dodałem żarówki po kolei - było ok. Zrobiłem z nich grupę i nagle mam 3 urządzenia offline. Rozgrupowałem - znowu wszystko jest online. Także tego ;)

Jeśli szukać w tym jakiegoś sensu, to może tego, że te żarówki, nawet jako grupa, są jednak pojedynczo podłączone do bramki i zajmują kolejne miejsca na liście urządzeń. Funkcja grupowania, jakkolwiek realizowana, nie robi z nich fizycznie jednego urządzenia, tylko pozwala nimi łącznie sterować. Zestaw funkcji w takim sterowaniu też się zmienia w stosunku do sterowania pojedynczą żarówką. To zresztą chyba dość nowa funkcjonalność, więc może jeszcze ją dopracują.

Edited by Biegnik
Link to comment
Share on other sites

@Biegnik nie do końca się zrozumieliśmy. Ja na liście child jak miałem grupy żarówek miałem identycznie czyli niezidentyfikowany offline. Wszystko oczywiście działało poprawnie zarówno automatyzacje jak i sterowanie bezpośrednie. Nawet juz zapomniałem o tym do momentu jak moja mgl03 zaczęła żyć własnym życiem,kilka razy dziennie wyrzucając przypadkowe urządzenia w offline. Też z tym się gimnastykowalem sporo czasu. Az w końcu nastąpił moment factory reset i dodawania wszystkiego od nowa. Robiłem to partiami po kilka urządzeń i pech chciał ze moje gu10 dodałem jako prawie ostatnie. I tu byla prawidłowość grupa żarówek problem z offline pozostałych urządzeń,rozgrupowane wszystko działa poprawnie. Wiem że w sumie to nie ma racjonalnych podstaw i u innych mających problemy z offline nie maja nawet żadnych żarówek,ale u mnie ewidentnie grupy oświetlenia oprócz mesh sprawiają jakies problemy. Jakie nie wiem ale coś ewidentnie jest na rzeczy. Tak jak pisałem,mam wszystkie gu10 rozgrupowane przywrócony config jak wcześniej i od ponad miesiąca zero problemu. Wystarczyło ze w niedzielę zrobiłem na próbę grupę z 2 szt i w poniedziałek miałem już wszystkie switche Aqary offline

Link to comment
Share on other sites

A widzisz. Ja mam grupę od niedawna, więc być może problemy jeszcze przede mną :)Oprócz tego mam jeszcze dwie żarówki aqara solo. W grupie zdarzają się sporadyczne problemy - a to któraś żarówka nie włączy się w taki sam tryb jak dwie pozostałe, a to nie włączy się w ogóle. Zdarza się to rzadko, ale się zdarza. Usprawiedliwiam to po trosze tym, że są na dwu osobnych obwodach zasilania, choć sam wiem, że to naciągane tłumaczenie. Natomiast jedna z pozostałych żarówek miała być uruchamiana przez czujnik ruchu (też aqara). I tu już problem jest spory. Działa tylko przez chwilę, a potem przestaje się wyłączać mimo braku ruchu. Trochę eksperymentowałem ze scenami i myślałem, że to przez to, ale po konsultacjach z rezmusem chyba trzeba winić współpracę żarówki z bramką.

Link to comment
Share on other sites

Witam na forum.

Ja miałem taki problem - w Aqara Hub w offline przestawiły mi się wszystkie czujniki zalania Aqara w offline. Nie jest to wina czujników. Nie były zgrupowane ani nic.

Nie mogłem ich usunąć z Xiaomi Home na Androidzie. Niby się kasowały ale zaraz wracały. Udało się usunąć za pomocą Xiaomi Home na iPad/iOS - dopiero wtedy pojawiał się komunikat audio "device deleted" i znikały na dobre spod Huba.

Niestety nie mogę ich dodać ponownie - zniknęły te konkretne czujniki zalania Aqara z listy urządzeń które można dodać do Aqara Huba (przynajmniej w aplikacji Xiaomi Home, i na iOS i na Android), inne urządzenia Mi czy Aqara są. Spotkał się ktoś z czymś takim ?

Nie było by pewnie problemu gdyby przenieść huba do aplikacji Aqara Home ale ta dla odmiany nie obsługuje żadnych urządzeń Mi a mam takie.

 

Edited by klosz007
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, klosz007 napisał:

Witam na forum.

Ja miałem taki problem - w Aqara Hub w offline przestawiły mi się wszystkie czujniki zalania Aqara w offline. Nie jest to wina czujników. Nie były zgrupowane ani nic.

Nie mogłem ich usunąć z Xiaomi Home na Androidzie. Niby się kasowały ale zaraz wracały. Udało się usunąć za pomocą Xiaomi Home na iPad/iOS - dopiero wtedy pojawiał się komunikat audio "device deleted" i znikały na dobre spod Huba.

Niestety nie mogę ich dodać ponownie - zniknęły te konkretne czujniki zalania Aqara z listy urządzeń które można dodać do Aqara Huba (przynajmniej w aplikacji Xiaomi Home, i na iOS i na Android), inne urządzenia Mi czy Aqara są. Spotkał się ktoś z czymś takim ?

Nie było by pewnie problemu gdyby przenieść huba do aplikacji Aqara Home ale ta dla odmiany nie obsługuje żadnych urządzeń Mi a mam takie.

 

ja dzisiaj dodawałem czujniki zalania aqary do bramki i wszystko się sparowało. Ale używam modowanej aplikacji

Link to comment
Share on other sites

Muszę chyba ją wypróbować.

No tak to rozwiązało problem, udało się dodać pierwszy czujnik zalania i na nowo zdefiniować powiadomienia.

Niestety czujnika nie widać w aplikacji na iOS ale jakoś to przeżyję. Powiadomienia o zalaniu pojawiają się jednak na Android i na iOS.

Edited by klosz007
Link to comment
Share on other sites

W dniu 22.01.2021 o 14:12, klosz007 napisał:

Muszę chyba ją wypróbować.

No tak to rozwiązało problem, udało się dodać pierwszy czujnik zalania i na nowo zdefiniować powiadomienia.

Niestety czujnika nie widać w aplikacji na iOS ale jakoś to przeżyję. Powiadomienia o zalaniu pojawiają się jednak na Android i na iOS.

Ustaw sobie automatyzacją jakiś alarm na bramce Aqary, wtedy możesz też zaznaczyć powiadomienie o uruchomieniu takiej automatyzacji. Te powiadomienia w aplikacji są jak dla mnie trochę za subtelne, jak na problem pt. gdzieś mi się leje woda po podłodze.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

 

adblock-th.png

 

 

 

Our forum lives up to the advertisements displayed.
To browse the content of our forum, please disable AdBlock.

 

 

I accept