kondi006 Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 (edited) Cześć, Dzięki plikowi przygotowanemu przez @rezmus i przejrzeniu dokumentacji udało mi się w końcu stworzyć json do obsługi mojego 3C. Do pełnego działa potrzebujemy zmodowanej apki Mi Home. Plik dodajemy w katalogu głównym do /vevs/automations. Aplikacja musi mieć uprawnienia do odczytu z pamięci urządzenia. Znajdują się w nim dodatkowe poziomy 11-30 i 31-75 (możecie je łatwo zedytować - wystarczy zmienić nazwę i wartości max-min) oraz reakcje na przejście w poszczególne stany. Jeśli chcecie ustawić zadany poziom ręczny to najpierw dajecie komendę "Set favorite rpm" (zakres 300-2200) i standardową komendę "Przełącz w tryb ręczny"). Nie przejmujcie się wskazaniami apki (pokaże ustawiony poziom ręczny na 0, ale będziecie słyszeć że wiatrak pracuje). Można by pomyśleć żeby dodać w apce też prędkość wiatraka - ułatwiło by to dobranie odpowiedniego trybu pracy. Przykładowo u mnie jest tak (jest to poglądowe, ale przypominam że normy u nas to bodajże 20): <10 - przełącz w auto 11-30 - ustaw rpm na 1400 i przełącz na ręczny 31-75 - ustaw rpm na 2200 i przełącz na ręczny >75 - ustaw na auto Gdyby ktoś był dociekliwy załączam rozpiskę metod i ich numerów, gdyby ktoś chciał dołożyć swoje akcje lub warunki: # Air Purifier "power": {"siid": 2, "piid": 1}, "mode": {"siid": 2, "piid": 4}, # Environment "aqi": {"siid": 3, "piid": 4}, # Filter "filter_life_remaining": {"siid": 4, "piid": 1}, "filter_hours_used": {"siid": 4, "piid": 3}, # Alarm "buzzer": {"siid": 6, "piid": 1}, # Screen "led_brightness_level": {"siid": 7, "piid": 2}, # Physical Control Locked "child_lock": {"siid": 8, "piid": 1}, # custom-service "motor_speed": {"siid": 9, "piid": 1}, "favorite_rpm": {"siid": 9, "piid": 3}, zhimi.airpurifier.mb4.json Edited January 18, 2021 by kondi006 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dizzyrulez Posted January 18, 2021 Share Posted January 18, 2021 (edited) Dzięki za plik Folder to vevs/automations PS. wrzuciłem Twój plik do podanego folderu ale w Mi Home zakładka automatyzacja nie widzę Twoich parametrów (tylko swoje które wcześniej ustawiłem w programie). Co robię nie tak? Edited January 18, 2021 by dizzyrulez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondi006 Posted January 18, 2021 Author Share Posted January 18, 2021 6 godzin temu, dizzyrulez napisał: Dzięki za plik Folder to vevs/automations PS. wrzuciłem Twój plik do podanego folderu ale w Mi Home zakładka automatyzacja nie widzę Twoich parametrów (tylko swoje które wcześniej ustawiłem w programie). Co robię nie tak? Będziesz to widział jak dodasz nowa regułę albo edytujesz obecną: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian777000 Posted November 14, 2021 Share Posted November 14, 2021 Czy można prosić o wrzucenie ponowne pliku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurislawek Posted January 13, 2022 Share Posted January 13, 2022 (edited) Potestuje. Bo narazie test zapałki załącza mi bez włączonych scen. Jak włączę to nie ma reakcji oczyszczacz aa w aplikacji pokazuje wysokie pomiary. Ps. Poprawnie już działa z modem. Dzieki Kondi widać to na ostatnim rzucie Edited January 14, 2022 by jurislawek Poprawne działanie automatyzacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts