beetle Posted December 31, 2020 Share Posted December 31, 2020 Nie daje mi spokoju jeden temat. Liczę na przychylność developerów i możliwości aplikacji Xiaomi Home. Każdy z produktów Xiaomi ma swój kod. Przykłady sprawdzone i działające w regionie PL: Motion Sensor (RTCGQ01LM) Gateway/Hub v3 (ZNDMWG02LM) Window/Door Sensor (MCCGQ01LM) Temperature & Humidity Sensor (WSDCGQ01LM) etc Na liście dostępnych elementów systemu Xiaomi Home w danym regionie są z reguły nazwy dosyć enigmatyczne/ogólnikowe, które w żadnym stopniu nie ułatwiają i nie wspierają w temacie poprawnego zakupu kolejnego elementu. Przykład: I tu moje pytanie. Czy istnieje możliwość wyciągnięcia ze źródeł aplikacji Xiaomi Home informacji o konkretnych kodach produktów powiązanych z regionem ? Dążę do uzyskania kompletnej informacji, która ułatwi mi i innym nowicjuszom zamawianie kolejnych kompatybilnych z wybranym regionem elementów systemu SMART ze źródeł innych niż Xiaomi Polska (które oferuje ubogi zestaw na dzień dzisiejszy). Mam świadomość, że dla użytkowników doświadczonych lub korzystających z wersji 'mod' być może nie stanowi to problemu ale dla pozostałych może być źródłem wątpliwości lub nietrafionych zakupów. Jeśli nie wspomniany kod to co ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 31, 2020 Developer Share Posted December 31, 2020 ten model z pudelka nie ma zadnego znaczenia z punktu ekosystemu xiaomi. modele mijia masz podane jak w modzie zrobisz long kilk na ikonie urzadzenia i dasz zmiane nazwy. niestety tych modeli nie znajdziesz na pudelku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted December 31, 2020 Author Share Posted December 31, 2020 22 minuty temu, rezmus napisał: ten model z pudelka nie ma zadnego znaczenia z punktu ekosystemu xiaomi. Czyli chcesz mi delikatnie powiedzieć w starym roku, że ... "kicha" ! Musi być "coś". Z pewnych względów muszę jeszcze jakiś czas opierać się na wersji oryginalnej Xiaomi Home i mieć ten luz i spokój przy rozbudowie systemu. Jeszcze niby 6 minut ale: Szczęśliwego Nowego Roku ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 31, 2020 Developer Share Posted December 31, 2020 z ekosystemu i apki nie odczytasz modeli produktow, ktore sa na pudelkach. te tez potrafia byc mylace i czasami ten sam kod na pudelku to 2 rozne modele w ekosystemie mijia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted December 31, 2020 Author Share Posted December 31, 2020 Czyli tylko zaufanie do sprzedawcy, który pisze lub nie, że będzie działało z regionem EU. Xie xie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 31, 2020 Developer Share Posted December 31, 2020 mozesz pytac na forum. niektore produkty sa tylko na china lub global. niektore maja te same modele na rozne regiony i beda dzialac wszedzie. pozostale maja rozne modele na rynek china/global. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted January 15, 2021 Author Share Posted January 15, 2021 W dniu 1.01.2021 o 00:23, rezmus napisał: mozesz pytac na forum. niektore produkty sa tylko na china lub global. niektore maja te same modele na rozne regiony i beda dzialac wszedzie. pozostale maja rozne modele na rynek china/global. Kusi mnie uruchomienie sterowania oświetleniem oraz wentylatorem w łazience z równoczesną możliwością korzystania z podwójnego standardowego wyłącznika na wejściu do niej. W moim Xiaomi Home v6.0.214 (bez moda, wybacz) / region PL widzę: Wireless Relay Controller (2 channels). Nie wiem gdzie mogę zdobyć ustrojstwo bez ryzyka, że nie uda mi się skonfigurować na mojej wersji XH ze wspomnianym regionem. Zakładam, że dobrze zrozumiałem przeznaczenie tego elementu. Czy mogę prosić o linki-pewniaki dla wersji PL ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 15, 2021 Developer Share Posted January 15, 2021 nie ma sensorow cn/global. po prostu kup relay aqara i bedzie dzialac (o ile masz dobry hub). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted January 15, 2021 Author Share Posted January 15, 2021 4 minuty temu, rezmus napisał: nie ma sensorow cn/global. po prostu kup relay aqara i bedzie dzialac (o ile masz dobry hub). Dzięki za błyskawiczną podpowiedź. Dobry hub ? Mam teraz: Gateway v2 DGNWG05LM (v3.5.8_14769) Gateway v3 ZNDMWG02LM (v1.4.6_0043102) Któryś się łapie na "dobry" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 15, 2021 Developer Share Posted January 15, 2021 v3 bedzie dzialac, v2 eu nie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWp Posted January 15, 2021 Share Posted January 15, 2021 24 minuty temu, rezmus napisał: v3 bedzie dzialac, v2 eu nie. Czyli v3 jest tylko w jednej wersji bez rozgraniczeń na cn i global? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 15, 2021 Developer Share Posted January 15, 2021 tak, ale tu chodzi bardziej o to, ze firmware v2 eu nie wspiera tego relay i nie bedzie dzialac z tym hubem. ten hub ma najgorsze wsparcie i duzo innych sensorow z nim nie dziala np przewodowe switche, aqara bulb, itp. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted January 18, 2021 Author Share Posted January 18, 2021 W dniu 15.01.2021 o 22:48, rezmus napisał: tak, ale tu chodzi bardziej o to, ze firmware v2 eu nie wspiera tego relay i nie bedzie dzialac z tym hubem. ten hub ma najgorsze wsparcie i duzo innych sensorow z nim nie dziala np przewodowe switche, aqara bulb, itp. A czy mam jakieś szanse na przewodowe przełączniki Aqara (naścienne) z hubem ZNDMWG02LM na regionie PL ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 18, 2021 Developer Share Posted January 18, 2021 na modzie powinny dzialac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts