Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Kod elementu dla danego regionu

beetle
 Share

Recommended Posts

Nie daje mi spokoju jeden temat. Liczę na przychylność developerów i możliwości aplikacji Xiaomi Home.

Każdy z produktów Xiaomi ma swój kod. Przykłady sprawdzone i działające w regionie PL:

• Motion Sensor (RTCGQ01LM)
  • Gateway/Hub v3 (ZNDMWG02LM)
  • Window/Door Sensor (MCCGQ01LM)
  • Temperature & Humidity Sensor (WSDCGQ01LM)
  • etc

Na liście dostępnych elementów systemu Xiaomi Home w danym regionie są z reguły nazwy dosyć enigmatyczne/ogólnikowe, które w żadnym stopniu nie ułatwiają i nie wspierają w temacie poprawnego zakupu kolejnego elementu. Przykład:

47308444_2020-12-3122_47_37.thumb.jpg.cd98113d0adfe2a4eabe5458991a754e.jpg

I tu moje pytanie. Czy istnieje możliwość wyciągnięcia ze źródeł aplikacji Xiaomi Home informacji o konkretnych kodach produktów powiązanych z regionem ? Dążę do uzyskania kompletnej informacji, która ułatwi mi i innym nowicjuszom zamawianie kolejnych kompatybilnych z wybranym regionem elementów systemu SMART ze źródeł innych niż Xiaomi Polska (które oferuje ubogi zestaw na dzień dzisiejszy).

Mam świadomość, że dla użytkowników doświadczonych lub korzystających z wersji 'mod' być może nie stanowi to problemu ale dla pozostałych może być źródłem wątpliwości lub nietrafionych zakupów. 

Jeśli nie wspomniany kod to co ?

22 minuty temu, rezmus napisał:

ten model z pudelka nie ma zadnego znaczenia z punktu ekosystemu xiaomi.

Czyli chcesz mi delikatnie powiedzieć w starym roku, że ... "kicha" ! Musi być "coś". Z pewnych względów muszę jeszcze jakiś czas opierać się na wersji oryginalnej Xiaomi Home i mieć ten luz i spokój przy rozbudowie systemu.

Jeszcze niby 6 minut ale: Szczęśliwego Nowego Roku !

• 2 weeks later...
W dniu 1.01.2021 o 00:23, rezmus napisał:

mozesz pytac na forum. niektore produkty sa tylko na china lub global. niektore maja te same modele na rozne regiony i beda dzialac wszedzie. pozostale maja rozne modele na rynek china/global.

Kusi mnie uruchomienie sterowania oświetleniem oraz wentylatorem w łazience z równoczesną możliwością korzystania z podwójnego standardowego wyłącznika na wejściu do niej.

W moim Xiaomi Home v6.0.214 (bez moda, wybacz) / region PL widzę: Wireless Relay Controller (2 channels). Nie wiem gdzie mogę zdobyć ustrojstwo bez ryzyka, że nie uda mi się skonfigurować na mojej wersji XH ze wspomnianym regionem. Zakładam, że dobrze zrozumiałem przeznaczenie tego elementu. Czy mogę prosić o linki-pewniaki dla wersji PL ?

4 minuty temu, rezmus napisał:

nie ma sensorow cn/global. po prostu kup relay aqara i bedzie dzialac (o ile masz dobry hub).

Dzięki za błyskawiczną podpowiedź. Dobry hub ? Mam teraz:

• Gateway v2 DGNWG05LM (v3.5.8_14769)
  • Gateway v3 ZNDMWG02LM (v1.4.6_0043102)

Któryś się łapie na "dobry" ?

W dniu 15.01.2021 o 22:48, rezmus napisał:

tak, ale tu chodzi bardziej o to, ze firmware v2 eu nie wspiera tego relay i nie bedzie dzialac z tym hubem. ten hub ma najgorsze wsparcie i duzo innych sensorow z nim nie dziala np przewodowe switche, aqara bulb, itp.

A czy mam jakieś szanse na przewodowe przełączniki Aqara (naścienne) z hubem ZNDMWG02LM na regionie PL ?