killer78 Posted December 27, 2020 Share Posted December 27, 2020 Witam, Chciałbym zrobić tzw. Termostat. Skladniki: - czujnik temperatury i wilgotności malutki kwadratowy z wyświetlaczem, - Gniazdko mi smart Plug WiFi Czyli jeśli temperatura spadnie poniżej np. 18 st. C to włącz gniazdko mi smart wi-fi. Tu podłączony np. Grzejnik 2kW. Jeśli temperatura podniesie się powyżej 19 wyłącz gniazdko WiFi. Scenariusz typowy dla termostatu. I tu jest problem. Warunki są zrobione prawidłowo, a gniazdko się nie włącza. Dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted December 27, 2020 Author Share Posted December 27, 2020 (edited) Właśnie. Temperatura wzrosła nawet do 20 i nadal nic. W logach też nic. A jest bramka xiaomi V3. A gdy spadła poniżej progu gdzie miał się Grzejnik włączyć to nadal nic. Jak rozpoznać czy to wina termometru czy bramki czy może gniazdka? 2 ostatnie warunki temperatura ogród pokój... Edited December 27, 2020 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted February 14, 2021 Author Share Posted February 14, 2021 Witam. Chyba wiem w czym problem : Odczyt z termometru jest na jego wyświetlaczu w czasie rzeczywistym. Natomiast dane do bramki są wysyłane co 10 lub 12 minut. Nie wiem dokładnie i tu moje pytanie: Czy jest jakaś możliwość aby odczytać jakieś logi kiedy termometr wysyła dane do bramki i jakie to odczyty temp i wilgotności? Aby to wrzucić np do Excel? Siedziałem ze stoperem i kartka i spisywałem, ale może to gdzieś siedzi? Vevs...? Może coś tam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 14, 2021 Developer Share Posted February 14, 2021 dane sa w chmurze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted February 14, 2021 Author Share Posted February 14, 2021 (edited) 1. A można w jakiś sposób sprawdzić co ile dokładnie czujnik wysyła informacje o temp. i wilgotności do huba? Bo wydaje mi się, że Hub działa natychmiast, tzn. Jak otrzyma Info o tym, że osiągnięto wymaganą temperaturę to wysyła komendę włącz bądź wyłącz gniazdko. 2. Jest jeszcze jedno pytanie odnośnie tych czujnikow: mianowicie czym się różnią opcje: "temperatura wyższa niż określona" od: "~Higher than the specified temperature"? Edited February 14, 2021 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts