Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Nawilżacz smartmi humidifier - brak BLE

Kamyll0
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

Może ktoś z Was jest "oblatany" w temacie nawilżacza Smartmi evaporative humidifier (bez wyswietlacza). Chodzi mi o funkcję bramki ble w nawilżaczu.

Kupiłem na ali dwa takie nawilżacze, wersja z wtyczką eu. Uruchomiłem pierwszego i niestety zaktualizowałem oprogramowanie nawilżacza do wersji 2.0.5.1005. Niby wszystko działa ale nie mogłem podłączyć czujników temp i wilgotności (okrągłych) a chciałem ich odczytach wł/wył nawilżacz. Brama ble ich nie wykrywa...

Nie wiedziałem dlaczego. Uruchomiłem drugi nawilżacz i na nim nie klikam aktalizacji (jest wersja 1.6.7.1005. Na tym nawilżaczu brama ble działa prawidłowo, czujniki są widoczne.

Posiadam aplikacje Xiaomi Home modowaną, podaną tutaj na forum, chyba z sierpnia...

Proszę, pomóżcie, czy da się wrócić do starszej wersji oprogramowania nawilżacza? Czy da się jakoś przywrócić działanie bramki ble?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Witam,

Mam ustawione Chiny.

Właśnie w tym problem że jak wchodzę w profil>bramka Ble to mam obydwa nawilżacze ale przy jedym 3 urządzenia(czujniki) a przy drugim 0 urządzeń. Wszystkie urządzenia są w swoim zasięgu...

Myślisz że najnowszy mod pomoże?

Pisze mi że mam Xiaomi Home wersja 5.8.22 a najnowsza jest 5.9.2

Pozdrawiam

W dniu 25.11.2020 o 21:02, rezmus napisał:

na nowym firmware bramka ble jest zablokowana. aktualnym modem mozna odblokowac.

A pomożesz mi z Bedside Lamp 2. Mam 3 take urządzenia i po unieruchomieniu BLE na EU przeszedłem na Chiny, pokazała się aktualizacja i wszystkie zaktualizowałem do 2.0.6_0039. 

Po tym zabiegu na wersji Xiaomi Home 5.8.21 widzę 3 bramki ale 0 urządzeń połączonych a w wersji 5.9.2 w zakładce nie ma żadnej bramki (resetowałem lampy i ciągle bez pożądanego rezultatu).

• Developer

ta lampka nie ma ble tzn ma, ale tylko na etap parowania z mi home. po wylaczeniu z pradu traci ble, az do ponownego parowania. tak samo mozna uzyskac ble na wiekszosci produktow yeelight (mialem dzialajaca bramke na zarowce 1s), ale poniewaz nikt normalnie nie bedzie korzystal z ble w ten sposob to zostaly usuniete z moda takie bramki. co nie znaczy, ze bramka nie dziala. jak ja zresetujesz i sparujesz ponownie to bedzie dzialac i przesylac dane sensorow do chumury (do wlaczenia z pradu). te dane normalnie zobaczysz w mi home, nie bedziesz widzial tylko lampek na liscie bramek.

Tak, tutaj nawet świeży screen, tym razem próbuje na wersji 5.8.21, serwer Niemcy.

Przedwczoraj, nim BLE wróciło na EU, pożyczyłem od znajomego bramkę Youpin i na serwerze rosyjskim momentalnie znalazła wszystkie czujniki. Każda z moich lamp pokazywała wówczas 0 urządzeń. Wydaje mi się, że nowy firmware wprowadził pewne zmiany.

Screenshot_20201127-205054_Mi Home.jpg

Edited by im_becyl

W dniu 27.11.2020 o 21:03, rezmus napisał:

pamietasz jaki firmware miales przed aktualizacja? w kazdym razie te lampki nie sa przeznaczone do pracy jako bramki ble i pewnie lepiej kupic normalna bramke.

Zamieniłem się ze znajomym na lampę z firmware 2.0.6_0030 i funkcja BLE powróciła (tylko dla tej sztuki). Znalazłem informację, że od 0033 obcięli BLE: https://forum.yeelight.com/t/topic/13502/45

Jeszcze jedno pytanie, jest sposób na downgrade firmware lampy?

Dobry wieczór, 

Panowiedziś przyjechał do mnie nawilżacz, zakupiony w Polsce eu. Udało mi się go połączyć z aplikacją mi home (mam podpięte pod apke roboroka eu). Do nawilżacza zakupiłam również (aliexpress) czujniki temperatury (małe kwadratowe na bluetooth lub BLE - tak gdzieś wyczytałam) Chciałabym połączyć czujniki z nawilzawilżaczem przez BLE, ale jak w aplikacji wybieram BLE to nie znajduje bramki. Czy coś źle robię? 

Wiem, ze jeszcze będę chciała ustawić automatyzację (będę walczyć), jak się nie uda, to poproszę Was o pomoc.

Wersje oprogramowania:

nawilżacz 1.6.7.1005

MiHome 5.8.40

Z góry dziękuję za pomoc

1 godzinę temu, rezmus napisał:

wersja eu z tego co pamietam nie ma ble w org apce, zainstaluj moda.

Super, a dokładnie Panowie? Podeślecie linka gdzie jest napisane po kolei co mam zrobić i jak, aby zadziałało. Bardzo dziękuję.

P.S. Automatyka ustawiona, włączyła się :)

2 godziny temu, piteron napisał:

Link nie jest potrzebny. Nic nie robisz poza oczekiwaniem. Bramka w modzie będzie włączona. Jesli nie to klikasz 2x na symbol urzadzenia. Samo dodawanie jest automatyczne

Chodziło mi o link do tego moda, z wyjaśnieniem jak i co zainstalować ?

Panowie trochę poszukałam i takie pytania. Znalazłam i ściągnęłam moda MiHome_5.8.38_63098_vevs.apk, mam odinstalować obecną aplikację i zainstalować 5.8.38. Czy dodane produkty w oryginalenj aplikacji mam usunąć, czy mogą zostać? I ten mod wystarczy i mogę cieszyć się bramka BLE w nawilżaczu? :)

Edited by Kurczak