Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Aqara wall switch podtynkowy zigbee

cort06
 Share

Recommended Posts

Hej, założę temat dot włącznika (switcha) aqara wall switch zigbee. Chodzi mi o ten przełącznik montowany podtynkowo jak standardowo polskie włączniki światła. 

Moje pytanie jest następujące. Jakie puszki muszę zamontować w ścianie pod ten przełącznik? To jest jakiś chiński standard takiej kwadratowej skrzynki, jak to znaleźć? Jakie ma wymiary itp? 

Edited by cort06

• cort06 changed the title to Aqara wall switch podtynkowy zigbee
  • Administrator

Tutaj sprzedają z puszką: https://allegro.pl/oferta/aqara-przelacznik-2-przyciski-sciana-wallbox86-7183889210

Zastanawiałem się przez chwilę, ale stwierdziłem, że przerabianie okrągłych puszek to za dużo roboty. Zdjąłem zwykły przełącznik, zamątowałem mostek i zasłoniłem całość ich bezprzewodowym przełącznikiem. Oczywiście będzie drobny problem z włączeniem swiatla, jak cały system zdechnie ;)

No ok, ale w takim rozwiązaniu musisz mieć żarówki /lampę wifi/ble i tracisz oświetlenie tak jak mówisz jak system zdechnie. Montując orzelacznik aqara zigbee masz możliwość sterowania światłem normalnie fizycznie przełącznikiem + aplikacja na standarsowych zarowkach :-) coś za coś. Wolę przy okazji najbliższego malowania zmienić puszki i przełączniki. 

Ja sam zastanawiałem się jeszcze nad aqara relay controller ale on też nie wchodzi w nasze standardowe okrągłe puszki. Chyba, że może jakoś ten relay da się upchnąć? 

Edited by cort06

• 2 weeks later...
W dniu 31.10.2020 o 15:34, Lector napisał:

W Polsce kupiłem puszki Legrand ale wchodzi strasznie na wciski - nie polecam.

Ta puszka Legranda to może taka: LEGRAND 080151 https://legrand-sklep.pl/080151

Przymierzam się do kupna kilku sztuk, trafiłem na ten wątek na forum i pojawiły się wątpliwości.

• 2 months later...

Podzielę się z wami sposobem instalacji tego wyłącznika w domu.

Kupujemy zwykłą puszkę nadtynkową w Castoramie, te chińskie są gówniane, zamówiłem dwie i nadają się tylko na śmietnik. Dlaczego? Bo są trudne w instalacji (wpasowaniu w mur) IMHO dla mnie.

Dla mnie idealna puszka pasująca do wyłącznika:
Puszka pojedyncza Ospel Impresja natynkowa biała
Marka: Ospel
Kod: 809558
Koszt: około 7zł w Castorama

Tutaj przykład z chińską puszką.

2163312-JOxhn.jpg

Puszkę trzeba zmatowić papierem ściernym, zrobić otwory pod przewody oraz otwory na zaprawę aby lepiej trzymała.

Odmierzamy wymiary otworu i wykuwamy otwór wiertarką lub dłutem i młotkiem.
2163312-p5mhr.jpg
2163312-tFzrL.jpg
Następnie wklejamy puszkę do środka i cekolujemy brzegi i wykańczamy, malujemy itp.
2163312-AmdCH.jpg2163312-VKO8t.jpg
Mam tak dwa wyłączniki wmurowane, jeden z zerem drugi bez.
Z zerem mam w instalacji pod oświetlenie z dwoma żarówkami więc jedną linię wykorzystałem jako linia "N" do wyłącznika.
Ten zerem ma takie same właściwości jak bez N oprócz statystyk pobory mocy (historia i w czasie rzeczywistym).

W czasie testów okazało się:
- podłączenie odwrotnie przewodów tzn zamiast fazy przewodu neutralnego nie uwala wyłącznika - o dziwo działa poprawnie
- nie podłączenie przewodu N nie powoduje jego unieruchomienia - po prostu działa ale bez mierzenia prądu.
- podłączenie zamiennie N z L też go nie uwala - dziękuję za testy elektrykom

Wszystko działa już od 3 miesięcy. 2163312-FMWjm.jpg

Od siebie dodam, że przełączniki podtynkowe aqara także u mnie działają bezawaryjne. Wymieniłem wszystkie puszki okrągłe na takie z ali: https://pl.aliexpress.com/item/32221847893.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f5SCuIt

i w mojej ocenie są wystarczająco głębokie na ew. kostki, szybkozłączki itp. Jakość tych puszek jest naprawdę dobra.

Edited by coldwelcome

• 4 months later...

Pojawiła się już wersja europejska włącznika. Dostępna jest np tutaj: https://www.alget.pl/smarthome/616-aqara-przelacznik-scienny-h1-eu-bez-n-2-przyciski.html

Pytanie do kolegów, którzy już mają zamontowane wersję z kwadratową puszką.

Czy włącznik działa również jak normalny "analogowy" włącznik? Mam na myśli to, czy przyciskami da się włączać/wyłączać światło. A także, czy przyciski działają równolegle z aplikacją?

• Developer

dziala fizycznie/apka dla swiatel nie smart. mozna tez przelaczyc w tryb wireless, ktory nie odcina zasialnia i wtedy automatyzowac kliki ze swiatlami smart. switch dziala tylko w aqara app z m2/m1s. do mijia lepiej brac e1 z chin tez pod okragla puszke. kosztuje polowe mniej (pewnie cena spadnie, bo w chinach sprzedaja po 14-16 usd). ma oficjalne wsparcie mijia v3, m1s i huba e1, ale na dzis sparujesz go tylko na cn. pewnie kiedys bedzie na eu.

• Thanks 1

@rezmusbardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dla pewności, że dobrze zrozumiałem. Do bramki mija v3 lepiej kupić ten włącznik (podwójny) na okrągłą puszkę z Chin, aby móc kontrolować oświetlenie nie smart z Mi Home. Problemem jest możliwość spięcia tylko na regionie CN. Zgadza się?

Czy masz jakieś przecieki kiedy może pojawić się wsparcie dla regionu EU?

Edited by witooski