cort06 Posted October 31, 2020 Share Posted October 31, 2020 (edited) Hej, założę temat dot włącznika (switcha) aqara wall switch zigbee. Chodzi mi o ten przełącznik montowany podtynkowo jak standardowo polskie włączniki światła. Moje pytanie jest następujące. Jakie puszki muszę zamontować w ścianie pod ten przełącznik? To jest jakiś chiński standard takiej kwadratowej skrzynki, jak to znaleźć? Jakie ma wymiary itp? Edited October 31, 2020 by cort06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted October 31, 2020 Administrator Share Posted October 31, 2020 Puszka kwadratowa 86x86mm są dostępne na Ali również. https://pl.aliexpress.com/item/33034492639.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.422a49b03HDEAc&algo_pvid=9c905340-191a-4f18-aa66-2b67b1330005&algo_expid=9c905340-191a-4f18-aa66-2b67b1330005-2&btsid=2100bddd16041548588474031eb91b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ W Polsce kupiłem puszki Legrand ale wchodzi strasznie na wciski - nie polecam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 31, 2020 Share Posted October 31, 2020 Tutaj sprzedają z puszką: https://allegro.pl/oferta/aqara-przelacznik-2-przyciski-sciana-wallbox86-7183889210 Zastanawiałem się przez chwilę, ale stwierdziłem, że przerabianie okrągłych puszek to za dużo roboty. Zdjąłem zwykły przełącznik, zamątowałem mostek i zasłoniłem całość ich bezprzewodowym przełącznikiem. Oczywiście będzie drobny problem z włączeniem swiatla, jak cały system zdechnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 31, 2020 Author Share Posted October 31, 2020 (edited) No ok, ale w takim rozwiązaniu musisz mieć żarówki /lampę wifi/ble i tracisz oświetlenie tak jak mówisz jak system zdechnie. Montując orzelacznik aqara zigbee masz możliwość sterowania światłem normalnie fizycznie przełącznikiem + aplikacja na standarsowych zarowkach :-) coś za coś. Wolę przy okazji najbliższego malowania zmienić puszki i przełączniki. Ja sam zastanawiałem się jeszcze nad aqara relay controller ale on też nie wchodzi w nasze standardowe okrągłe puszki. Chyba, że może jakoś ten relay da się upchnąć? Edited October 31, 2020 by cort06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 31, 2020 Developer Share Posted October 31, 2020 beda pod okragle puszki, ale to pewnie w przyszlym roku dopiero. i ciekawostka dimmer aqara na zigbee3 (ma byc tez wersja na baterie podobno). DASH_720.mp4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted November 1, 2020 Author Share Posted November 1, 2020 Ooo, na pewno w przeciągu roku remonciku nie planuje pod wymianę puszek, więc chętnie poczekam i może a nóż obędzie się bez większych przeróbek :-). Dimmer też dobra sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coldwelcome Posted November 14, 2020 Share Posted November 14, 2020 W dniu 31.10.2020 o 15:34, Lector napisał: W Polsce kupiłem puszki Legrand ale wchodzi strasznie na wciski - nie polecam. Ta puszka Legranda to może taka: LEGRAND 080151 https://legrand-sklep.pl/080151 Przymierzam się do kupna kilku sztuk, trafiłem na ten wątek na forum i pojawiły się wątpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted November 14, 2020 Administrator Share Posted November 14, 2020 Tak, ten model - nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witooski Posted January 20, 2021 Share Posted January 20, 2021 @rezmusdobry człowieku, czy są jakieś wieści na temat wyłącznika pod okrągła puszkę? Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ascd Posted January 20, 2021 Share Posted January 20, 2021 Podzielę się z wami sposobem instalacji tego wyłącznika w domu. Kupujemy zwykłą puszkę nadtynkową w Castoramie, te chińskie są gówniane, zamówiłem dwie i nadają się tylko na śmietnik. Dlaczego? Bo są trudne w instalacji (wpasowaniu w mur) IMHO dla mnie. Dla mnie idealna puszka pasująca do wyłącznika: Puszka pojedyncza Ospel Impresja natynkowa biała Marka: Ospel Kod: 809558 Koszt: około 7zł w Castorama Tutaj przykład z chińską puszką. Puszkę trzeba zmatowić papierem ściernym, zrobić otwory pod przewody oraz otwory na zaprawę aby lepiej trzymała. Odmierzamy wymiary otworu i wykuwamy otwór wiertarką lub dłutem i młotkiem. Następnie wklejamy puszkę do środka i cekolujemy brzegi i wykańczamy, malujemy itp. Mam tak dwa wyłączniki wmurowane, jeden z zerem drugi bez. Z zerem mam w instalacji pod oświetlenie z dwoma żarówkami więc jedną linię wykorzystałem jako linia "N" do wyłącznika. Ten zerem ma takie same właściwości jak bez N oprócz statystyk pobory mocy (historia i w czasie rzeczywistym). W czasie testów okazało się: - podłączenie odwrotnie przewodów tzn zamiast fazy przewodu neutralnego nie uwala wyłącznika - o dziwo działa poprawnie - nie podłączenie przewodu N nie powoduje jego unieruchomienia - po prostu działa ale bez mierzenia prądu. - podłączenie zamiennie N z L też go nie uwala - dziękuję za testy elektrykom Wszystko działa już od 3 miesięcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 20, 2021 Developer Share Posted January 20, 2021 2 godziny temu, witooski napisał: @rezmusdobry człowieku, czy są jakieś wieści na temat wyłącznika pod okrągła puszkę? Dzięki! bedzie. kiedy? nie wiem, ale pewnie 2021. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coldwelcome Posted January 21, 2021 Share Posted January 21, 2021 (edited) Od siebie dodam, że przełączniki podtynkowe aqara także u mnie działają bezawaryjne. Wymieniłem wszystkie puszki okrągłe na takie z ali: https://pl.aliexpress.com/item/32221847893.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f5SCuIt i w mojej ocenie są wystarczająco głębokie na ew. kostki, szybkozłączki itp. Jakość tych puszek jest naprawdę dobra. Edited January 21, 2021 by coldwelcome Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witooski Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Pojawiła się już wersja europejska włącznika. Dostępna jest np tutaj: https://www.alget.pl/smarthome/616-aqara-przelacznik-scienny-h1-eu-bez-n-2-przyciski.html Pytanie do kolegów, którzy już mają zamontowane wersję z kwadratową puszką. Czy włącznik działa również jak normalny "analogowy" włącznik? Mam na myśli to, czy przyciskami da się włączać/wyłączać światło. A także, czy przyciski działają równolegle z aplikacją? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 15, 2021 Developer Share Posted June 15, 2021 dziala fizycznie/apka dla swiatel nie smart. mozna tez przelaczyc w tryb wireless, ktory nie odcina zasialnia i wtedy automatyzowac kliki ze swiatlami smart. switch dziala tylko w aqara app z m2/m1s. do mijia lepiej brac e1 z chin tez pod okragla puszke. kosztuje polowe mniej (pewnie cena spadnie, bo w chinach sprzedaja po 14-16 usd). ma oficjalne wsparcie mijia v3, m1s i huba e1, ale na dzis sparujesz go tylko na cn. pewnie kiedys bedzie na eu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witooski Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 (edited) @rezmusbardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dla pewności, że dobrze zrozumiałem. Do bramki mija v3 lepiej kupić ten włącznik (podwójny) na okrągłą puszkę z Chin, aby móc kontrolować oświetlenie nie smart z Mi Home. Problemem jest możliwość spięcia tylko na regionie CN. Zgadza się? Czy masz jakieś przecieki kiedy może pojawić się wsparcie dla regionu EU? Edited June 15, 2021 by witooski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 15, 2021 Developer Share Posted June 15, 2021 h1 nie wspiera mi home (moze kiedys bedzie dodany w modzie). e1 wspiera mijia. mozna kupic na ali jak sie dobrze poszuka. sparowac poki co da sie tylko na cn (eu pewnie dopiero jak zaczna u nas sprzedawac). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witooski Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Mówiąc o parowaniu na CN, masz na myśli w oficjalnej apce Mi Home, czy również w modowanej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 15, 2021 Developer Share Posted June 15, 2021 w modowanej to samo. sensory zb3 mozna tylko parowac tam gdzie sa oficjalnie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts