killer78 Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 Witam, Założyłem alarm w domku z następujących elementów : 2 x czujnik ruchu umieszczony wewnątrz chronionego pomieszczenia. Bramka xiaomi Gateway V3 Kamera Imilab 1080 Ustawilem scenę tak: Po włączeniu ochrony domowej na bramce radar na niebiesko się kręci. Ok. Czujniki są nastawione na wykrywanie ruchu. Po wykryciu ruchu ma się włączyć alarm na bramce i dalej ma uruchomić głośny sygnał w kamerze ~10 sek. Akcja "włamywacz" : Alarm uruchomiony, ktoś otwiera drzwi... Uruchamia się alarm, kamera przez 10 sekund wyje, (jak narazie ok). Włamywacz nadal buszuje pod "okiem" czujnika ruchu, ten to rejestruje, bramka wydaje dźwięki pik, pik, ale już nie uruchamia wycia syreny w kamerze. Czemu? Nawet jak złodziej przyjdzie za 5 minut to już syrena z kamery nie będzie wyć. Alarm nie spełnia swojej roli. Trzeba dopiero skasować w zakładce bramki informacje o wystąpieniu alarmu. Absurd. Podmieniłem zamiast kamery - > gniazdko WiFi. Ta sama sytuacja. Gniazdko włącza się podczas alarmu na określony czas (bo taki ustawiam np. 30 sek) i już przy ponownym wykryciu ruchu go nie uruchamia. Czemu? Jakieś sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted October 28, 2020 Author Share Posted October 28, 2020 ... Nikt nie ma alarmu z xiaomi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Sam chciałem taki niedługo tworzyć :-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Może trzeba zrobić automatyzację, która wyzeruje stan kamery i dzięki temu alarm znów będzie działał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted October 28, 2020 Author Share Posted October 28, 2020 Hej. Tu nie chodzi o stan kamery. Zamiast niej dałem gniazdko power switch WiFi(czy jakoś tak). Ten sam efekt. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 W sensie przywrócić stan urządzenia do zera, żeby mogła się pierwsze scena odpalić. Trochę mi to przypomina moja sytuację, jak walczyłem z włącznikiem Aqara i plafonem Yeelight LED Ceiling. Na klika ustawiałem sprawdzenie stanu, wyzerowanie go i odpalenie nowej sceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herus Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Podepnę się pod temat szybkim pytaniem. lumi.gateway.mgl03 Mam fv: 1.4.6_0012 Pokazuje mi ze aktualny to: 1.4.7_0065 Warto aktualizować? Coś to zmienia pożytecznego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted October 29, 2020 Author Share Posted October 29, 2020 @Herus to nie ten temat, nie zaśmiecaj forum wpisami nie w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted October 29, 2020 Author Share Posted October 29, 2020 9 godzin temu, Ulung napisał: W sensie przywrócić stan urządzenia do zera, żeby mogła się pierwsze scena odpalić. Trochę mi to przypomina moja sytuację, jak walczyłem z włącznikiem Aqara i plafonem Yeelight LED Ceiling. Na klika ustawiałem sprawdzenie stanu, wyzerowanie go i odpalenie nowej sceny. A jak przywracałeś stan urządzenia? Zerowales je... Jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 29, 2020 Share Posted October 29, 2020 Zerowanie stanu robię automatyzacją. Nie wiem, jakie w kamerze czy gniazdku są dostępne opcje/stany, ale może musisz zrobić warunek, że jeśli urządzenie jest w takim stani (np. po alarmie) na starcie, to na end ma przejść w taki stan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted October 29, 2020 Author Share Posted October 29, 2020 (edited) 22 godziny temu, Ulung napisał: Zrobiłem inaczej: po uruchomieniu alarmu, syrena wyje, alarm się ma wyłączyć i po 2 sek włączyć na nowo (uzbroić). To resetuje go i jest ok. Edited October 29, 2020 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herus Posted October 30, 2020 Share Posted October 30, 2020 W dniu 29.10.2020 o 06:16, killer78 napisał: @Herus to nie ten temat, nie zaśmiecaj forum wpisami nie w temacie. To jest w temacie wlasnie tej bramki. Ale spoko. Lepiej pisać wszystko w 1 wątku (o modzie aplikacji) gdzie jest wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted October 30, 2020 Author Share Posted October 30, 2020 Ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackcactus Posted April 5, 2021 Share Posted April 5, 2021 (edited) Cześć @killer78. Na jakim etapie jesteś z tym alarmem? Także chce wykorzystać czujniki ruchu jako alarm (mam czujniki aqara) Edited April 5, 2021 by blackcactus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts