beetle Posted October 19, 2020 Share Posted October 19, 2020 Dzień dobry. Postanowiłem zostać częścią tego forum, bo jak większość z Was dałem się "wciągnąć" ? Jestem pewny, że ten stan się utrzyma. Już stało się lekturą obowiązkową. Od miesiąca walczę (zbieram doświadczenia) z zestawem Mi Smart Sensor Set (z krajowej dystrybucji). Zestaw podstawowy + dodatkowe czujniki na Zigbee (motion + temperatura) podpięty pod region: EU. Łącznie 12 elementów z dwoma wzmacniaczami WiFi (Xiaomi). Wszystkie komponenty systemu z ustawioną strefą czasową GMT+1 Udało mi się połączyć dwie bramki V2 (DGNWG05LM) więc ewentualne alarmy są powielane na obu. Z uwagi na chwilowy brak większego doświadczenia pozostaję przy aplikacji Mi Home v5.8.7 (dostępnej jako ostatnio słuszna wersja na Google Play). Zauważyłem dziwną przypadłość zestawu powiązaną z powiadomieniami PUSH wysyłanymi na telefon (Mi9). Liczę na Wasze doświadczenie i ocenę czy to znany bug systemu czy specyfika jakiejś starej wersji aplikacji. Pomijam fakt, że powiadomienia potrafią zamilknąć na 1-2 dni i następnie wracają falą ale mam coś, co nie daje mi spokoju gdy już działają "w miarę stabilnie". W zależności od momentu wygenerowania powiadomienia z jakiegoś czujnika mogę go otrzymać lub otrzymać z dużym opóźnieniem. Bramka połączona jest przez sieć 2.4GHz ale telefon ma jeszcze dwie dodatkowe możliwości dostępu do sieci (WiFi 5GHz oraz LTE). Odnoszę wrażenie, że niektóre powiadomienia utykają gdzieś do momentu ponownego pojawienia się telefonu w sieci 2.4GHz z którą połączona jest bramka. Efekt: wracasz do domu, telefon łączy się z domowym WiFi i otrzymujesz lawinę powiadomień z dnia. Chciałbym to doprowadzić do stabilnego działania, bo powiadomienia są dla mnie bardzo ważne. Sama automatyzacja działa poprawnie (obserwuję logi). Jeśli ktoś będzie miał pomysł/sugestię, w którym kierunku iść: np aktualizacja aplikacji z APK MIrror (v5.8.35) lub stanowczo przejście na wersję mod v5.8.33 lub inny kierunek: reset i wszystko od nowa - będę wdzięczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 26, 2020 Share Posted October 26, 2020 Cześć, z moich obserwacji wynika, że kiedy jestem w domu i w tej samej sieci co urządzenia, to powiadomienia przychodzą szybko, czyli w około 15-30 sekund po zakończeniu zdarzenia (np. robot zakończył prace, zamrażalnik lub drzwi wyjściowe dzieciaki zostawiły otwarte). Poza siecią domową opóźnienie sięga około 5 minut (testowałem to wielokrotnie), ale nadal jednak przychodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted October 26, 2020 Author Share Posted October 26, 2020 Cześć. Dzięki za zainteresowanie. Też działasz na bramce V2 i oryginalnym Mi Home z serwerem EU ? U mnie wygląda to lepiej ale właściwie działam tylko na czujnikach Zigbee. Nie mam nic na BLE. Powiadomienia gdy jestem w tej samej sieci WiFi co bramka przychodzą natychmiast. Gdy jestem na LTE to zwłoka jest z reguły około 2-3 sekundowa. I tu powinienem być w sumie szczęśliwy. Kłopot o którym pisałem dotyczy raczej scenariusza, w którym akurat następuje zmiana sieci WiFi w telefonie lub przejście na LTE. Coś się lubi zgubić i wrócić po jakimś czasie. Z tego, co czytałem to powiadomienia nie zawsze działają stabilnie. Liczę, że w końcu Xiaomi ustabilizuje ten temat. Dla testów skonfigurowałem sobie scenę w Mi Home uruchamianą ręcznie: "Send notification to phone". Najprostsza możliwa. Pozwala mi to sprawdzić czy powiadomienia w tym momencie działają czy nie. Zapewne bardziej zaawansowani użytkownicy wiedzą w jaki sposób sprawdzić czy konkretne usługi na serwerze EU Xiaomi działają w tym momencie czy nie. Mnie pozostaje ten prosty test, który też nie jest w sumie miarodajny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 (edited) Korzystam z bramy Xiaomi V3 i obecnie ze zmodyfikowanej aplikacji. Przesiadłem się na moda ponad miesiąc temu, ale wcześniej było zasadniczo tak samo. Nie zauważyłem drastycznej zmiany na lepsze lub gorsze. Inna sprawa która mnie denerwuje, to okresowe gubienie przez bramę V3 wszystkich swoich urządzeń. Po restarcie bramy powoli później wracają online, niemniej jest to irytujące. Zastanawiam się nad zmianą bramy na tę od Aqara. Edited October 28, 2020 by Ulung Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubpal Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Miałem raz taki problem z bramą V3 jak ostatnio była zmiana czasu i z jakiegoś powodu router się przywiesił. Poza tą sytuacją nie spotkałem się z przełączaniem urządzeń na offline. Mam właśnie aktualizację bramy do 1.4.7_0065 i jednym z punktów jest "Fixed offline issues for child devices" może coś to poprawi w Twoim przypadku. Co do powiadomień to mi przychodzą z takimi opóźnieniami, że w ogóle na nie nie zwracam uwagi. Czasem nawet dzień. Wydawało mi się, że kiedyś wyłączałem optymalizację baterii dla MH, ale właśnie zobaczyłem, że jest włączona. Wyłączam optymalizację i zobaczę czy coś to zmieni. Ty masz wyłączoną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Ale do bramy Xiaomi V3? Kurczę, u mnie pokazuje wersję 1.4.6_0012 i nie ma zamiaru się aktualiaktualizować Może zaskoczy za jakiś czas. Też właśnie wyłączyłem optymalizację baterii dla aplikacji Xiaomi Home i będę obserwował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubpal Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Pierwsze osoby już z tydzień temu mówiły o aktualizacji. Mi wskoczyła dopiero dzisiaj. Idzie partiami, poczekaj cierpliwie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted October 30, 2020 Share Posted October 30, 2020 Po wyłączeniu optymalizacji baterii dla aplikacji powiadomienia dochodzą o wiele szybciej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted November 6, 2020 Author Share Posted November 6, 2020 Dzisiaj Google Play udostępniło wersję 5.8.40. Jak na razie nic nie przestało działać ? Staram się jednak nie chwalić niczego, bo momentalnie "pochwalone mi się psuje" ? Poobserwuję temat powiadomień przed kilka dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 (edited) Czy aktualizację bramy można jakoś wymusić? U mnie jest 1.4.6_0012 i zadnejcaktualizacji nie widzi Plus ciągłe gubienie urządzeń staje się zmorą... Zastanawiam się nad wymianą na Aqarę/Mi V2... Edited November 23, 2020 by Ulung Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Przełącz się na cn, przenieś na czas aktualizacji hub, zaktualizuj i wróć, ja tak zrobiłem bo już też nie mogłem znieść gubienia urządzeń zigbee, po aktualizacji do 1.4.7_0065 problem ustąpił, pamiętaj tylko, że aktualizując zablokujesz telnet, ale to coś za coś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 Tak zrobię, dzięki! Czy jeśli podłącze bramę do cn, zrobię aktualizację, to czy po powrocie na eu brama będzie pamiętała swoje urządzenie, czy będę musiał od nowa je parować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 będzie pamiętać, przywróci tylko standardowe nazwy i lokalizację zmieni na domyślną 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulung Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Po aktualizacji wszystko świetnie działa Przy okazji - czy są jakieś inne urządzenia, które warto co jakiś czas przełączyć na cm i sprawdzić aktualizacje, których nie ma w eu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beetle Posted January 28, 2021 Author Share Posted January 28, 2021 W ostatnich dniach o stabilności powiadomień nawet nie ma co marzyć. Ale jak już jesteśmy blisko paska powiadomień .... ... od wczoraj mam MIUI Global 12.0.4 w moim Mi9. Zaskoczyło mnie pojawienie się elementów smart home w Centrum kontroli. Ciekawie to wygląda chociaż z szybkością odświeżania statusów nie jest jeszcze idealnie. Trafiłem na to pierwszy raz dopiero przy tej aktualizacji MIUI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts