Palto Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 Witam wszystkich, Borykam się z problemem dotyczącym automatyzacji nawilżacza SmartMi Evaporative Humidifier. Chciałbym ustawić automatyczne włączenie i wyłączenie urządzenia przy konkretnym poziomie nawilżenia. Niestety wyglada na to ze aplikacja ma błąd i nie pokazuje żadnych wartości %. Skontaktowałem się z supportem w Stanach jak i w Europie, niestety otrzymałem odpowiedz ze nie mogą mi pomóc. Swoją droga bardzo dziwne... Czy może ktoś z Was wie jak mógłbym ustawić taka automatyzację? Używam aplikacji SmartMi Home w wersji 5.3.0 dla iOS. Ponizej nagrałem film pokazujący o co konkretnie mi chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 5, 2020 Developer Share Posted October 5, 2020 sprawdz na android jak to wyglada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palto Posted October 5, 2020 Author Share Posted October 5, 2020 Niestety nie mam takiej możliwości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 5, 2020 Developer Share Posted October 5, 2020 na 99% bug apki na ios. zobacz jeszcze wejscie w automatyzacje z glownego menu programu na dole, ale pewnie nic to nie zmieni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palto Posted October 5, 2020 Author Share Posted October 5, 2020 Sprawdzałem i dalej jest to samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 5, 2020 Developer Share Posted October 5, 2020 pozostaje pozyczyc od kogos na chwile telefon z androidem (lub zainstalowac emulator androida), pobrac mi home, zalogowac sie na swoje konto xiaomi i tam sprawdzic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 11, 2020 Share Posted October 11, 2020 (edited) A ja mam taki problem. Automatyzacja ustawiona względem wilgotności oczyszczacza (2s) w dzienniku za każdym razem gdy spełniony warunek mam takie coś jak w załączniku. W czym może być problem. Poza tym działa, automatyzacja na wyłączenie działa. Woda oczywiście jest. W reguje gdy wilgotność na oczyszczaczu poniżej 50 to tryb auto na nawilżaczu. Czy problemem jest, że brakuje tu jeszcze włącz? W oczyszczaczu same tryb auto gdy coś tam działa bez dodatkowego włącz. Edited October 11, 2020 by cort06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 11, 2020 Developer Share Posted October 11, 2020 czy jest wlaczony kiedy zmieniasz tryb na auto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 11, 2020 Share Posted October 11, 2020 (edited) Jest wyłączony. Edited October 11, 2020 by cort06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 11, 2020 Developer Share Posted October 11, 2020 problemem jest to, ze jest wylaczony dodaj w tej scenie kolejna akcje - wlaczenie i dopiero zmiane na auto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 11, 2020 Developer Share Posted October 11, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 11, 2020 Share Posted October 11, 2020 Tak myślałem. Dzięki. Przy okazji wiem jak używać tego opóźnienia. :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Kolejna sprawa. W wersji 5.8.22 nawilżacz jest wyświetlany i działa jako bramka ble. W wersji 5.8.33 już nie wykrywa go jako bramkę, dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 15, 2020 Developer Share Posted October 15, 2020 poczytaj glowny watek pare stron do tylu. w kolejnej wersji vevs extra ble bedzie standardowo wlaczone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Ok. Dzięki za info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 21, 2020 Share Posted October 21, 2020 (edited) Zmodowana apka 5.8.22. Nagle bramka BLE z nawilżacza zgubiła czujniki. Wyłączenie i włączenie nawilżacza z zasilania nie pomaga, co zrobić? Edited October 21, 2020 by cort06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted October 21, 2020 Developer Share Posted October 21, 2020 aktualnie trwa awaria ble na chmurze eu i nawet bramki ble fabryczne jak yeelight / mijia v3 nie widza sensorow ble. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cort06 Posted October 21, 2020 Share Posted October 21, 2020 A czy po usunięciu awarii muszę coś resetować, ponownie parować? Czy czujniki same się pokażą dostępne w bramce ble? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 (edited) Witam, mam dokładnie to samo. 2 bramki ble V3 i na każdej nie widzi sensorów. Co się nakombinowałem... Resetowałem bramkę, czujniki i nic. Już myślałem że coś sputalem. Ehh Chińczyk. Co się zaś tyczy historii odczytu z sensorów temp. to tylko mi działała na serwerze cn a na Eu niestety nie. Edited October 22, 2020 by killer78 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubpal Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 Kiedyś rezmus pisał, że serwer eu ma za słabe zasoby, żeby tę historię opracować i wyświetlić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajawka84 Posted November 16, 2020 Share Posted November 16, 2020 Witam. Mam problem z nawilżaczem xiaomi z wyświetlaczem. Chodzi o automatyzację. Ustawiłem żeby wlaczal się od 50% a wyłączal przy 60%. Wszystko by było w porządku gdyby czujnik wilgotności w urządzeniu działał tak samo przy włączonym i wyłączonym urządzeniu. Gdy włączę urządzenie jest np wilgotność 52% na urządzeniu i w aplikacji. Kiedy zaś urządzenie wyłączne to wskazuje wilgotność w aplikacji 65%. Skąd ta różnica w poziomie wilgotności przy włączonym i wyłączonym urządzeniu? Bardzo proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubpal Posted November 16, 2020 Share Posted November 16, 2020 Długo jest taka różnica czy tylko chwilę po uruchomieniu, jak się zacznie ruszać powietrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajawka84 Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 Gdy urządzenie jest wyłączone wskazuje np 66% jak włączę to spada do 55% i po paru minutach wzrasta do ok 62 % Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jebackoze Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 (edited) hej, mam tak ustawione - w zasadzie 4 poziomy: 1. jesli ponizej 50% to wlacz, po 1 sekundzie ustaw 3 poziom nawiewu. 2. 50-60 to przelacz na 2 poziom nawiewu. 3. 60-70 przelacz na automatyczny. 4. powyzej 70 to wylacz. no i nie dziala przez ok 40 minut w dzienniku pojawialy sie komunikaty i od godziny13 cisza. do samego wylaczenia hulalo, po wylaczeniu juz nie chce automat uruchomic uzywam ios i mam nawilzacz v2 z chinskiego rynku. ustawiony region polski. Edited November 17, 2020 by jebackoze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kardaw Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 (edited) Ja zrobiłem takie automaty: 1. Jeśli sprzęt się uruchomi między 22:30 a 23:06 - włącz Bieg 1.2. Jeśli sprzęt się uruchomi między 08:00 a 08:36 - włącz Bieg automatyczny.3. "Check humidity": Jeśli wilgotność >60% - poczekaj 15 minut, i wyłącz urządzenie.4. Jeśli sprzęt się uruchomi - poczekaj minutę, i włącz Scenę "Check Humidity"5. Jeśli sprzęt się wyłączy - wyłącz scenę "Check Humidity", poczekaj 20 minut, i włącz urządzenie. Skrótem - sprzęt osiąga konkretną wilgotność, to wyłącza się na 20 minut, by ponownie się potem uruchomić. I to razem z zabezpieczeniami, by nie natychmiast się wyłączał i włączał. Podpunkt 4 pierw poczeka minutę, zanim zacznie się sprawdzać wilgotność. Ato dlatego że wskaźnik wilgotności przez pierwsze sekundy działania pokazuje błędne wartości. Problem mam taki, że podpunkt 3 nie chce wyłączać urządzenia. Coś nie działa ta funkcja: "Jeśli wilgotność >60%". Wie ktoś jak problem rozwiązać? Edited November 26, 2020 by kardaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts