miras108 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Cześć, Zamontowałem rolety oparte na silnikach aquara (Aqara Roller Blind motor) i ustawiłem je aby codziennie wieczorem o określonej godzinie się zasuwały. Problem w tym że mam je zamontowane na zewnątrz wnęki okiennej i kiedy okna są jeszcze otwarte to roleta zjeżdża na nie zaginając materiał. Aby zapobiec zamykaniu się rolet przy otwartych oknach kupiłem czujniki drzwi/okien aquara, problem w tym że jedynymi opcjami jakie widzę podczas wyboru akcji to: "otwarto", "zamknięto", "otwarte dłużej niż minutę". Chciałbym aby po określonej godzinie rolety się zamknęły ale tylko jeśli okno jest zamknięte, natomiast jeśli jest otwarte to rolety mają się zamknąć zaraz po zamknięciu okna. Macie może pomysł jak to rozwiązać? O ile zasunięcie rolet po zamknięcie okna po określonej godzinie jestem w stanie ustawić to mam problem aby rolety się zasunęły jeśli okno jest już zamknięte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razo Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Chyba trzeba ustawić dodatkowa scenę jeśli czujnik okna - otwarto to wyłącz scenę z roletami i później następna scena jak czujnik okna - zamknięto to włącz scenę z roletami. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miras108 Posted July 31, 2020 Author Share Posted July 31, 2020 Dzięki! właczanie/wyłączanie sceny załatwiło problem, ale napotkałem na kolejny. Mianowicie kiedy mam uchyl w oknie balkonowym i chce je otworzyć po 23 to roleta się zasuwa, bo najpierw muszę je domknąć aby zmienic uchyl na otwarcie. Chciałbym aby roleta zasunela się ale dopiero po określonej chwili i jeśli okno nie zostało ponownie otwarte. Próbowałem też z włączeniem/wyłączeniem scen i opóźnieniem ale to też nie działa. Macie może jakiś pomysł jak to rozwiązać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts