Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Gniazdko Xiaomi Mi Smart Power Plug ZIGBEE i parowanie z Aqara Xiaomi Gateway 2 ZigBee

chrzaszczu18
 Share

Recommended Posts

Witam, Zakupiłem Aqara Xiaomi Gateway 2 ZigBee Wersja na serwer CN i gniazdka Gniazdko Xiaomi Mi Smart Power Plug ZIGBEE które są w standardzie EU. Wgrałem Mod i bramka się zalogowała,  Wyświetla się jako Mi Control HUB, mam jeszcze dwa czujniki temperatury Mi Smart Temperature & Humidity Sensor i też się zalogowały. Nie  mogę zalogować gniazdka, zarówno na regionie Polska, Chiny, Niemcy. Na liście widzę to gniazdko ale gdy w nie klikam mam niepodświetloną BRAMĘ i podpis że "urządzenie nie jest zgodne" Czy jest jakiś sposób żeby to ze sobą połączyć ?  czy  pozostaje wymiana bramy na EU lub gniazd na CN. Przeczytałem dużo wpisów na forum  ale jestem nowy w temacie i nie znalazłem odwiedzi jak to zrobić.  Z góry dziękuję za pomoc.

• Developer

wedlug modelu DGNWG02LM dostales to co tam jest podane, ale sama aukcja wpowadza mocno w blad poslugujac sie oznaczeniem aqara, bo to bramka mi. ktos po prostu miesza 2 pojecia przez co ludzie mniej obeznani moga myslec, ze kupuja huba aqara, a to inny hub ;)

ceny tez kosmos. mi ble/mesh hub (nazywana v3) kupilem teraz na promocjach ali za 64 pln. u nich 189 pln ;)

Edited by rezmus

Witam mam podobny problem.

Czyli rozumiem że wtyczka EU MI ta (kwadratowa) działać z Gateway 2v CN działać nie będzie mimo moda.

pr_2020_4_27_9_57_44_600_00.jpg

A co z tą wtyczką okrągłą Aqara ? ta działać będzie czy nie ? I czy potrzebny jest mod ?

aqara-smart-plug-gniazdko-eu-zigbee-30.j

Bo jak w aplikacji klikam na tą od Aqara to też dostaję komunikat "Urządzenie nie jest zgodne"

Edited by bbbq

• 3 weeks later...

to kwadratowe?

https://www.aliexpress.com/item/4000639285772.html?spm=a2g0o.cart.0.0.12433c00Qu42yC&mp=1

Tak jak pisałem - mam bramkę chińską ale podpiętą modem do EU. Do niej mam kilka termometrów. Co ciekawe termometry są widoczne także na Iphonoe, chociaż sama bramka już nie. Zależy mi, by gniazdko także było widoczne na iphonie. Dodać je mogę przez moda ale na codzień używam iphony

• 3 weeks later...

Cześć

Zakupiłem ostatnio gniazdko Mi Smart Plug (kwadratowe na zigbee) głównie w celu poszerzenia zasięgu Zigbee (pod mieszkaniem mam piwnicę w której mam zamontowany czujnik ruchu Aqara który ciągle się rozłączał), mam bramkę Gateway V3 CN. Podłączyłem więc to gniazdko i pokazało komunikat że urządzenie jest nieobsługiwane... (totalny nonsens gdzie brama zigbee nie widzi urządzenia zigbee), po kilku próbach udało mi się dodać gniazdko jako któreś z zaznaczonych na czerwono gniazdek chińskich (nie pamiętam które dokładnie, chyba Mi Smart Plug)... działa normalnie, wszystkie funkcjonalności też działają (zdalne on/off, google home też je widzi, licznik energii też działa)... posiadam zmodowaną apkę Mi Home. Teraz czujnik ruchu w piwnicy działa bez problemów.

Screenshot_2020-07-29-14-43-40-541_com.xiaomi.smarthome.jpg

Screenshot_2020-07-29-14-44-04-076_com.xiaomi.smarthome.jpg

Screenshot_2020-07-29-14-44-33-272_com.xiaomi.smarthome.jpg

Edited by Grippen

• Developer

nie ma znaczenia co z zigbee wybierasz, to tylko wprowadza hub w tryb parowania. wazne co firmware huba wspiera. oficjalnie nie ma na liscie wspieranych, bo gniazdko eu, a hub cn.

Edited by rezmus

• 4 months later...
18 godzin temu, D-100 napisał:

Mam bramkę Aqara eu. Czy to kwadratowe gniazdko Mi Smart Power Plug ZigBee https://mi-store.pl/product-pol-687--Inteligentne-gniazdko-Mi-Smart-Power-Plug-ZigBee.html

będzie działało z bramką Aqara czy tylko z bramką Mi?

Czy dobrze kojarzę, że w zigbee nie ma regionalizacji czyli powyższe gniazdko też połączą z Hubem Aqara działającym na CN?