chrzaszczu18 Posted June 22, 2020 Share Posted June 22, 2020 Witam, Zakupiłem Aqara Xiaomi Gateway 2 ZigBee Wersja na serwer CN i gniazdka Gniazdko Xiaomi Mi Smart Power Plug ZIGBEE które są w standardzie EU. Wgrałem Mod i bramka się zalogowała, Wyświetla się jako Mi Control HUB, mam jeszcze dwa czujniki temperatury Mi Smart Temperature & Humidity Sensor i też się zalogowały. Nie mogę zalogować gniazdka, zarówno na regionie Polska, Chiny, Niemcy. Na liście widzę to gniazdko ale gdy w nie klikam mam niepodświetloną BRAMĘ i podpis że "urządzenie nie jest zgodne" Czy jest jakiś sposób żeby to ze sobą połączyć ? czy pozostaje wymiana bramy na EU lub gniazd na CN. Przeczytałem dużo wpisów na forum ale jestem nowy w temacie i nie znalazłem odwiedzi jak to zrobić. Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 22, 2020 Developer Share Posted June 22, 2020 (edited) bramka aqara, czy mi? jaka wersja firmware. jesli ma logo mi/tarcze na srodku to nie obsluguje tego gniazdka. Edited June 22, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrzaszczu18 Posted June 22, 2020 Author Share Posted June 22, 2020 wchodząc w informację o mam napisane "wersja wtyczki 2.77.1" zrobiłem zdjęcie pudełka ale aparat w telefonie nie daje rady tego wyostrzyć. Jeżeli gdzieś indziej sprawdza się tą wersję oprogramowania to proszę o podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 22, 2020 Developer Share Posted June 22, 2020 bramka mi cn, firmware nie obsluguje gniazdka eu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrzaszczu18 Posted June 22, 2020 Author Share Posted June 22, 2020 czy jedyne rozwiązanie to wymiana bramki na https://allegro.pl/oferta/hub-aqara-centrala-gateway-zigbee-smart-home-eu-8927367170 będę chciał zakupić więcej gniazdek więc chyba lepiej zmienić bramkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 22, 2020 Developer Share Posted June 22, 2020 tak aqara eu/cn (cn z modem) lub bramka mi ble/mesh, ktora mozna kupic z ali za ~20 usd. w ostatecznosci mi eu, ale to bramka najgorzej wspierana pod wzgledem firmware. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrzaszczu18 Posted June 22, 2020 Author Share Posted June 22, 2020 czy możesz jeszcze rozwiać moje wątpliwości, bramkę kupiłem na tej aukcji https://allegro.pl/oferta/aqara-xiaomi-gateway-2-zigbee-adapter-premium-7446751139 Czy otrzymałem to co jest na aukcji czy inny produkt ? może uda się go zwrócić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 22, 2020 Developer Share Posted June 22, 2020 (edited) wedlug modelu DGNWG02LM dostales to co tam jest podane, ale sama aukcja wpowadza mocno w blad poslugujac sie oznaczeniem aqara, bo to bramka mi. ktos po prostu miesza 2 pojecia przez co ludzie mniej obeznani moga myslec, ze kupuja huba aqara, a to inny hub ceny tez kosmos. mi ble/mesh hub (nazywana v3) kupilem teraz na promocjach ali za 64 pln. u nich 189 pln Edited June 22, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrzaszczu18 Posted June 22, 2020 Author Share Posted June 22, 2020 czy uważasz że jest to podstawa do zwrotu bramki do sprzedającego i domagania się zwrotu pieniędzy ? Kupiłem ją na firmę a wtedy nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbbq Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 (edited) Witam mam podobny problem. Czyli rozumiem że wtyczka EU MI ta (kwadratowa) działać z Gateway 2v CN działać nie będzie mimo moda. A co z tą wtyczką okrągłą Aqara ? ta działać będzie czy nie ? I czy potrzebny jest mod ? Bo jak w aplikacji klikam na tą od Aqara to też dostaję komunikat "Urządzenie nie jest zgodne" Edited June 23, 2020 by bbbq Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 23, 2020 Developer Share Posted June 23, 2020 nie bedzie zadne eu, bo firmware tego huba nie obsluguje tych gniazdek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbbq Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 @rezmus Jak klikam na tą z wifi to nie pokazuje mi tego komunikatu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 bo to plug wifi do którego działania nie jest potrzebna bramka, kwadratowe mi i okrągłe aqara to zigbee wymagające odpowiedniej bramki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasazer Posted July 9, 2020 Share Posted July 9, 2020 Mam pytanie w tym wątku. Mam bramkę Xiaomi 3 z Chin. Poprzez moda podpiąłem do serwera EU. Szukam teraz gniazdka Zigbee. Czy dodam wersję EU czy też muszę dodać wersję chińską i bawić się przejściówkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted July 9, 2020 Developer Share Posted July 9, 2020 kup mi eu (nie aqara eu) i bedzie OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasazer Posted July 9, 2020 Share Posted July 9, 2020 to kwadratowe? https://www.aliexpress.com/item/4000639285772.html?spm=a2g0o.cart.0.0.12433c00Qu42yC&mp=1 Tak jak pisałem - mam bramkę chińską ale podpiętą modem do EU. Do niej mam kilka termometrów. Co ciekawe termometry są widoczne także na Iphonoe, chociaż sama bramka już nie. Zależy mi, by gniazdko także było widoczne na iphonie. Dodać je mogę przez moda ale na codzień używam iphony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted July 9, 2020 Developer Share Posted July 9, 2020 (edited) tak. czesc tych termometrow ble jest oficjalnie na eu (ostatnio dodali te kwadratowe), dlatego je widac na org apce. gniazdko mi eu tez jest oficjalnie. tu masz za 80 z polski jak nie chcesz czekac miesiac z ali https://www.aze.com.pl/pl/p/Gniazdo-Mi-Smart-Plug-ZigBee-Xiaomi/2254 Edited July 9, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grippen Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 (edited) Cześć Zakupiłem ostatnio gniazdko Mi Smart Plug (kwadratowe na zigbee) głównie w celu poszerzenia zasięgu Zigbee (pod mieszkaniem mam piwnicę w której mam zamontowany czujnik ruchu Aqara który ciągle się rozłączał), mam bramkę Gateway V3 CN. Podłączyłem więc to gniazdko i pokazało komunikat że urządzenie jest nieobsługiwane... (totalny nonsens gdzie brama zigbee nie widzi urządzenia zigbee), po kilku próbach udało mi się dodać gniazdko jako któreś z zaznaczonych na czerwono gniazdek chińskich (nie pamiętam które dokładnie, chyba Mi Smart Plug)... działa normalnie, wszystkie funkcjonalności też działają (zdalne on/off, google home też je widzi, licznik energii też działa)... posiadam zmodowaną apkę Mi Home. Teraz czujnik ruchu w piwnicy działa bez problemów. Edited July 29, 2020 by Grippen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted July 29, 2020 Developer Share Posted July 29, 2020 (edited) nie ma znaczenia co z zigbee wybierasz, to tylko wprowadza hub w tryb parowania. wazne co firmware huba wspiera. oficjalnie nie ma na liscie wspieranych, bo gniazdko eu, a hub cn. Edited July 29, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D-100 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Mam bramkę Aqara eu. Czy to kwadratowe gniazdko Mi Smart Power Plug ZigBee https://mi-store.pl/product-pol-687--Inteligentne-gniazdko-Mi-Smart-Power-Plug-ZigBee.html będzie działało z bramką Aqara czy tylko z bramką Mi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 6, 2020 Developer Share Posted December 6, 2020 dziala z aqara. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasazer Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 a czy to gniazdko kwadratowe EU działa z bramką Mi 3 w wersji CN? Bramka jest poprzez moda dodana do serwera EU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 6, 2020 Developer Share Posted December 6, 2020 nie ma mijia v3 cn/global. to ten sam model i dziala wszedzie nawet na org apce. gniazdko oczywiscie tez z nim dziala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomszy1 Posted December 7, 2020 Share Posted December 7, 2020 18 godzin temu, D-100 napisał: Mam bramkę Aqara eu. Czy to kwadratowe gniazdko Mi Smart Power Plug ZigBee https://mi-store.pl/product-pol-687--Inteligentne-gniazdko-Mi-Smart-Power-Plug-ZigBee.html będzie działało z bramką Aqara czy tylko z bramką Mi? Czy dobrze kojarzę, że w zigbee nie ma regionalizacji czyli powyższe gniazdko też połączą z Hubem Aqara działającym na CN? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 7, 2020 Developer Share Posted December 7, 2020 zigbee nie ma, mi home ma. na cn nie zobaczysz go na liscie w org apce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts