LukaszDrago Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 Hej! Niestety moja bramka Aqary umarła śmiercią nienaturalną, a więc nadszedł czas na zmiany. Bramkę kupiłem razem z zestawem czujników Aqara ( drzwi\okien, zalania, temp) i chciałbym aby dalej one działały i nie trzeba było ich wymieniać, a i dalej rozbudowywać chce mój mały smart Home, więc fajnie by było jak by wszystko dalej się trzymało w apk MiHome lub później dało się spiąć z HomeAssistant. Tyle tytułem wstępu wydaje mi się, że będzie ok. Mam więc teraz dylemat Xiaomi Gateway v2 vs Aqara Gateway vs "Xiaomi Gateway V3". Aqara i v2 z tego co mi wiadomo połączą się z czujnikami aqara i będzie to działać, ale nie mam pojęcia co z V3? Ktoś ją ma, używa? Jak szukałem w google to zdania są podzielone, a na forum nie widzę takiego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 19, 2020 Developer Share Posted May 19, 2020 (edited) v2 to troche taki zabytek, ale jako jedyna mozna spiac z HA (jesli ci zalezy na bramka + sensory zamiast zigbee2mqtt). nowych sensorow nie bedzie obslugiwala. v3 obsluguje generalnie wszystko z mi/aqara (z malymi wyjatkami). Edited May 19, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszDrago Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 @rezmus Czyli reasumując jak HA to V2 V3 powinno na 99% połączyć się z tym co mam Aqara jak V2 ale nie połączę do HAzigbee2mqtt - poczytam bo 1 słyszę, ale to jak dobrze rozumiem na szybko to mogę zapomnieć o bramkach od Xiaomi, Aqara itp i zastąpić to tym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts