Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

3.5.8.034 znikła funkcja mopowania na jodełkę Y

MACIUS
 Share

Recommended Posts

Dnia 08.04.2020 Viomi wprowadził aktualizację oprogramowania 3.5.8.034. Pojawiła się dodatkowa zakładka dla mopowania z odkurzaniem. Niekoniecznie potrzebna bo viomi sam rozpoznawał co ma zrobić z zależności od tego jaki pojemnik miał założony. Ale najgorsze, że mój Viomi V2 pro przestał mopować na jodełkę Y. Jestem wkurzony bo własnie ze względu na tę funkcję kupiłem Viomi V2 a nie jakis inny odkurzacz mopujący. Czy wiecie jak zrobić downgrade. Czy u was również w wersji 3.5.8.034 przestał mopować na jodełkę?

W dniu 14.04.2020 o 21:48, rezmus napisał:

z modem mi home wrzucamy json do /vevs/automations/

pozniej automatyzacja, jesli > uruchom recznie, to > set mop mode do wyboru Y/S. uruchamiamy scene, dajemy mopowanie i sprawdzamy, czy dziala Y w 0034 ;)

viomi.vacuum.v6.jsonNiedostępne

Załącznik niedostępny... Jakaś popelina z tym oprogramowaniem Vaiomi V2 :(

W dniu 14.04.2020 o 11:34, rezmus napisał:

moge testowo dodac przelacznik Y/S (o ile nie wycieli tego calkowicie w fw). jesli ktos chce sprobowac to niech mi na priv udostepni v6.

Rezmus mógłbyś naświetlić o co chodzi z tym V6?  Czy to nazwa modelu czy seria softu? Gdybyś mógł pisz trochę jaśniej to więcej korzyści będzie dla czytających...

Czytając o kłopotach z 3.5.8_0034 nie zaktualizowałem softu i zostałem przy poprzednim 0030, więc mop działa poprawnie... Generalnie mogli dodać tylko multimapę i licznik zużycia podzespołów i byłoby git, ale cos pokopali. Poczekam na stabilny soft...

Dzięki rezmus za podawane możliwości przywrócenia jodełki ale widzę, że do tego jest potrzebna wiedzą jak to zrobić. Musiałbyś rozpisać krok po kroku. A czy nie stracę w ten sposób gwarancji? Co oznacza Y/S? Co oznacza wybór sceny? Jestem zielony. Czy wiadomo kiedy Viomi da nowy soft?

34 minuty temu, MACIUS napisał:

Pablo czy wiadomo kiedy nowy soft od Viomi 2 Pro

Niestety nic nie wiem na ten temat. Na artykuł natknąłem się przypadkiem. Osobiście nie posiadam tego odkurzacza. 
Spróbuj przetestować sposób rezmusa. 

Edited by pablo862

W dniu 14.04.2020 o 21:48, rezmus napisał:

z modem mi home wrzucamy json do /vevs/automations/

pozniej automatyzacja, jesli > uruchom recznie, to > set mop mode do wyboru Y/S. uruchamiamy scene, dajemy mopowanie i sprawdzamy, czy dziala Y w 0034 ;)

viomi.vacuum.v6.json 1 kB · 6 pobrań

Udało się :)

Dzięki @rezmus :D 

A dla mniej doświadczonych w Androidzie robimy tak:

1. Odinstaluj obecną aplikację Xiaomi Home ( jeśli pamiętasz login i hasło to nie stracisz żadnych ustawień )

2. Stwórz bezpośrednio w pamięci wewnętrznej telefonu katalog /vevs/automations/  i kopiujemy tu plik viomi.vacuum.v6.json

3. Pobierz i zainstaluj aplikację z tego wątku https://xiaomifans.pl/topic/1066-mod-xiaomi-home-mi-home/

4. nadaj aplikacji uprawnienia do pamięci androida, w trakcie instalacji lub po niej ( aplikacja może o to nie poprosić )

5. uruchom aplikację i zaloguj się na konto Xiaomi

6. w samej aplikacji zgodnie z wytycznymi @rezmus : automatyzacja, jesli > uruchom recznie, to > set mop mode do wyboru Y/S. uruchamiamy scene,

7. jeśli w automatyzacji nie pokaże się nam opcja "set mop mode" to znaczy że coś zostało zrobione nie poprawnie

8. uruchamiamy mopowanie i powinien jeździć w Y

Edited by Piasek3

W dniu 16.04.2020 o 11:37, rezmus napisał:

Wiecie co juz mi sie ten latalog vevs/automation udalo zrobic wrzucilem plik viomi.vacuum.v6.json udostepniony przez rezmusa ale nie moge znalexc pliku mod MiHome bo na tej ruskiej stronie to jakas masakra. Gdzie szukac mod MiHome

3 minuty temu, Amoeba napisał:

Na tej "ruskiej stronie", w lewym, dolnym rogu kliknij to, co na obrazku :)

2020-04-17 (2)_LI.jpg

Dzięki. A czy katalog założyłem prawidłowo, najpierw założyłem katalog vevs a potem w nim założyłem kolejny katalog automation. Dobrze czy źle?

3 minuty temu, MACIUS napisał:

założyłem katalog vevs a potem w nim założyłem kolejny katalog automation. Dobrze czy źle?

Nie "automation", a "automations" :)

Tam skopiuj plik viomi.vacuum.v6.json

Edited by Amoeba