MACIUS Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Dnia 08.04.2020 Viomi wprowadził aktualizację oprogramowania 3.5.8.034. Pojawiła się dodatkowa zakładka dla mopowania z odkurzaniem. Niekoniecznie potrzebna bo viomi sam rozpoznawał co ma zrobić z zależności od tego jaki pojemnik miał założony. Ale najgorsze, że mój Viomi V2 pro przestał mopować na jodełkę Y. Jestem wkurzony bo własnie ze względu na tę funkcję kupiłem Viomi V2 a nie jakis inny odkurzacz mopujący. Czy wiecie jak zrobić downgrade. Czy u was również w wersji 3.5.8.034 przestał mopować na jodełkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo862 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 https://smartme.pl/viomi-v2-pro-przestal-mopowac-w-jodelke-winna-temu-jest-najnowsza-aktualizacja/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 14, 2020 Developer Share Posted April 14, 2020 moge testowo dodac przelacznik Y/S (o ile nie wycieli tego calkowicie w fw). jesli ktos chce sprobowac to niech mi na priv udostepni v6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 14, 2020 Developer Share Posted April 14, 2020 z modem mi home wrzucamy json do /vevs/automations/ pozniej automatyzacja, jesli > uruchom recznie, to > set mop mode do wyboru Y/S. uruchamiamy scene, dajemy mopowanie i sprawdzamy, czy dziala Y w 0034 viomi.vacuum.v6.json Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter V2 Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 W dniu 14.04.2020 o 21:48, rezmus napisał: z modem mi home wrzucamy json do /vevs/automations/ pozniej automatyzacja, jesli > uruchom recznie, to > set mop mode do wyboru Y/S. uruchamiamy scene, dajemy mopowanie i sprawdzamy, czy dziala Y w 0034 viomi.vacuum.v6.jsonNiedostępne Załącznik niedostępny... Jakaś popelina z tym oprogramowaniem Vaiomi V2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter V2 Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 W dniu 14.04.2020 o 11:34, rezmus napisał: moge testowo dodac przelacznik Y/S (o ile nie wycieli tego calkowicie w fw). jesli ktos chce sprobowac to niech mi na priv udostepni v6. Rezmus mógłbyś naświetlić o co chodzi z tym V6? Czy to nazwa modelu czy seria softu? Gdybyś mógł pisz trochę jaśniej to więcej korzyści będzie dla czytających... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 16, 2020 Developer Share Posted April 16, 2020 udostepnij mi odkurzacz w mi home to sprawdze, czy dziala mop Y. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter V2 Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 Czytając o kłopotach z 3.5.8_0034 nie zaktualizowałem softu i zostałem przy poprzednim 0030, więc mop działa poprawnie... Generalnie mogli dodać tylko multimapę i licznik zużycia podzespołów i byłoby git, ale cos pokopali. Poczekam na stabilny soft... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek3 Posted April 16, 2020 Share Posted April 16, 2020 zainstalowałem mod MiHome vevs ale nigdzie nie mogę znaleźć katalogu /vevs/automations Gdzie go znajdę? Mam motorolę z Androidem 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 16, 2020 Developer Share Posted April 16, 2020 musisz go zrobic w pamieci wewnetrzej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 Dzięki rezmus za podawane możliwości przywrócenia jodełki ale widzę, że do tego jest potrzebna wiedzą jak to zrobić. Musiałbyś rozpisać krok po kroku. A czy nie stracę w ten sposób gwarancji? Co oznacza Y/S? Co oznacza wybór sceny? Jestem zielony. Czy wiadomo kiedy Viomi da nowy soft? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 W dniu 14.04.2020 o 11:21, pablo862 napisał: https://smartme.pl/viomi-v2-pro-przestal-mopowac-w-jodelke-winna-temu-jest-najnowsza-aktualizacja/ Pablo czy wiadomo kiedy nowy soft od Viomi 2 Pro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo862 Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 (edited) 34 minuty temu, MACIUS napisał: Pablo czy wiadomo kiedy nowy soft od Viomi 2 Pro Niestety nic nie wiem na ten temat. Na artykuł natknąłem się przypadkiem. Osobiście nie posiadam tego odkurzacza. Spróbuj przetestować sposób rezmusa. Edited April 17, 2020 by pablo862 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 (edited) Jeśli napisze mi krok po kroku. Ja nawet nie wiem jak wejść w program i coś tam grzebać. Jakiś Json to dla mnie kosmos co i jak ? Edited April 17, 2020 by MACIUS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek3 Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 (edited) W dniu 14.04.2020 o 21:48, rezmus napisał: z modem mi home wrzucamy json do /vevs/automations/ pozniej automatyzacja, jesli > uruchom recznie, to > set mop mode do wyboru Y/S. uruchamiamy scene, dajemy mopowanie i sprawdzamy, czy dziala Y w 0034 viomi.vacuum.v6.json 1 kB · 6 pobrań Udało się Dzięki @rezmus A dla mniej doświadczonych w Androidzie robimy tak: 1. Odinstaluj obecną aplikację Xiaomi Home ( jeśli pamiętasz login i hasło to nie stracisz żadnych ustawień ) 2. Stwórz bezpośrednio w pamięci wewnętrznej telefonu katalog /vevs/automations/ i kopiujemy tu plik viomi.vacuum.v6.json 3. Pobierz i zainstaluj aplikację z tego wątku https://xiaomifans.pl/topic/1066-mod-xiaomi-home-mi-home/ 4. nadaj aplikacji uprawnienia do pamięci androida, w trakcie instalacji lub po niej ( aplikacja może o to nie poprosić ) 5. uruchom aplikację i zaloguj się na konto Xiaomi 6. w samej aplikacji zgodnie z wytycznymi @rezmus : automatyzacja, jesli > uruchom recznie, to > set mop mode do wyboru Y/S. uruchamiamy scene, 7. jeśli w automatyzacji nie pokaże się nam opcja "set mop mode" to znaczy że coś zostało zrobione nie poprawnie 8. uruchamiamy mopowanie i powinien jeździć w Y Edited April 17, 2020 by Piasek3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 17, 2020 Developer Share Posted April 17, 2020 (edited) dzieki za sprawdzenie. dodam do kolejnej wersji moda i bedzie ta automatyzacja fabrycznie. Edited April 17, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 (edited) Nie na 0034 mopowanie w jodełkę Y nie działa. Edited April 17, 2020 by MACIUS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 (edited) Ale spróbuję tak jak pisze Piasek tylko że jestem zupełnie zielony , nawet nie wiem jak zrobić. katalog o którym piszecie. Edited April 17, 2020 by MACIUS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 W dniu 16.04.2020 o 11:37, rezmus napisał: Wiecie co juz mi sie ten latalog vevs/automation udalo zrobic wrzucilem plik viomi.vacuum.v6.json udostepniony przez rezmusa ale nie moge znalexc pliku mod MiHome bo na tej ruskiej stronie to jakas masakra. Gdzie szukac mod MiHome Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amoeba Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 Panowie, potwierdzam. Metoda Piasek3 przywraca jodełkowanie na firmware 034 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 Mam problem ze znalezieniem mod MiHome. Dajcie link bezpośredni . Rezmus z tej ruskiej strony to ja nie ogarniam co mam zainstalować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 39 minut temu, Amoeba napisał: Panowie, potwierdzam. Metoda Piasek3 przywraca jodełkowanie na firmware 034 ? Ameba gdzie znalazłeś moda MiHome bo z tej ruskiej strony co jest pod linkiem podawanym przez Piaska nic nie ogarniam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amoeba Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 Na tej "ruskiej stronie", w lewym, dolnym rogu kliknij to, co na obrazku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MACIUS Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 3 minuty temu, Amoeba napisał: Na tej "ruskiej stronie", w lewym, dolnym rogu kliknij to, co na obrazku Dzięki. A czy katalog założyłem prawidłowo, najpierw założyłem katalog vevs a potem w nim założyłem kolejny katalog automation. Dobrze czy źle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amoeba Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 (edited) 3 minuty temu, MACIUS napisał: założyłem katalog vevs a potem w nim założyłem kolejny katalog automation. Dobrze czy źle? Nie "automation", a "automations" Tam skopiuj plik viomi.vacuum.v6.json Edited April 17, 2020 by Amoeba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts