snow.leopard Posted April 6, 2020 Share Posted April 6, 2020 Kilka dni temu stałem się właścicielem S5 MAX od Roborock (poprzednio używałem Mi Robot 1st gen). Temat zakładam w razie gdyby ktoś chciał się podzielić wrażeniami lub miał jakieś pytania. Na plus względem starego Mi Robot: + funkcja mopowania (wygląda całkiem przyzwoicie lepiej niż na filmikach YT z wcześniejszego modelu S50), można regulować ilość podawanej wody + jeździ szybciej + szczotka główna jest rozbieralna (sprzątanie włosów) + dokładniejsze mapowanie pomieszczeń (mapka fajnie wygląda, pokoje rozróżniane różnymi kolorami) + możliwość wysłania robota do konkretnych pomieszczeń po przez kliknięcie na mapce (w Mi Robot trzeba było zaznaczać obszary) + możliwość zaznaczania na mapie obszarów bez mopowania lub całkowiecie wyłączonych ze sprzątania + jest możliwość przesuniecia granic pomieszczeń na mapie Na minus: - jest trochę wyższy (w spoczynku 9,5 cm) - brak możliwości wgrania języka polskiego. PS. Korzystam z apki Roborocka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo862 Posted April 7, 2020 Share Posted April 7, 2020 - Jak to jest z tymi strefami wykluczonymi z mopowania. Ile można ich max dodać??. - są już te multimapy?:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snow.leopard Posted April 8, 2020 Author Share Posted April 8, 2020 11 godzin temu, pablo862 napisał: - Jak to jest z tymi strefami wykluczonymi z mopowania. Ile można ich max dodać??. - są już te multimapy?:) 1. Stref można sobie dodawać ile się chce, Zaznacza się prostokąt w dowolnie wybranym przez siebie miejscu na mapce. 2. Jest funkcja zapisywania map (beta) i podobno jakoś to działa w jednej zakładce. Mam mieszkanie więc z tej funkcji nie korzystam. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansek Posted April 9, 2020 Share Posted April 9, 2020 W dniu 7.04.2020 o 20:59, pablo862 napisał: - Jak to jest z tymi strefami wykluczonymi z mopowania. Ile można ich max dodać??. - są już te multimapy?:) 1. Można zrobić jak wspomniał kolega wyżej, lub postawić wirtualna sciane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie: 1. O co chodzi z wersją 2019 a 2020 ? Czy w ogóle występują dwie wersje ? U chinczyków opisy różne, w Polsce też nie wiadomo co i jak. Ja osobiście nie wiem co kupić i jak rozpoznać jeśli są różnice ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam871 Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 57 minut temu, Pat napisał: Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie: 1. O co chodzi z wersją 2019 a 2020 ? Czy w ogóle występują dwie wersje ? U chinczyków opisy różne, w Polsce też nie wiadomo co i jak. Ja osobiście nie wiem co kupić i jak rozpoznać jeśli są różnice ;/ Z tego co mnie wiadomo, jest tylko jedna wersja S5 MAX. Mam pytanie, jaką macie najnowszą wersję firmware na Roborock S5 Max? W aplikacji Xiaomi Home pokazuje 3.5.4_0734. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 9, 2020 Share Posted May 9, 2020 (edited) Mam pewien problem z Roborock s5 max. Mam duże mieszkanie na pietrze w domu. Większość pomieszczeń udało mi się zmapować i odkurzyć, ale mam problem z dwoma pomieszczeniami które są dalej i bariera od poprzednich to duży schodek. Wiadomo że robot nie przejedzie, więc pomyślałem przeniosę odnajdzie się w innym miejscu i zrobi mapowanie. Niestety nic bardziej mylnego, szuka swojej lokalizacji, odnajduje sie w miejscu w którym defacto nie jest i zaczyna mapowac jedna mape na drugą ;/. Nowe pomieszczenie sie nie dodaje i cały plan idzie w łeb. Nie wiem co jest nie tak ale ma jakiś problem z lokalizacją. Może ktoś ma jakiś pomysł. Dałbym całkiem nową mapę i zrobił dodatkowe pomieszczenia od nowa, ale nie da sie w menu robota dodać samemu nowej mapy albo ja nie umiem. Edited May 9, 2020 by Pat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snow.leopard Posted May 9, 2020 Author Share Posted May 9, 2020 6 godzin temu, Pat napisał: mam problem z dwoma pomieszczeniami które są dalej i bariera od poprzednich to duży schodek. Wiadomo że robot nie przejedzie, więc pomyślałem przeniosę odnajdzie się w innym miejscu i zrobi mapowanie. Próbowałeś w momencie jak robot dojedzie do schodka zapauzować go, przenieść go 10 cm już za schodek i puścić dalej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 10, 2020 Share Posted May 10, 2020 Tak, niestety dalej słabo to wychodzi. Poprawiłem działanie Wi-Fi bo tu też był kłopot (zastosowałem TP-Link Mesh). Przeniosłem robota, pokazał błąd że inna lokalizacja i mapuje od nowa..owszem zrobil, skończył i nie zapisał mapy. Kolejne próby znów to samo..pokazuje błędna swoją lokalizację i nie robi mapy nowych pomieszczeń. Dziwnie bo powinien to ogarnąć..widać że ten multimap jest w wersji beta. Może przeniesienie stacji dokującej by pomogło ? Będę walczył dalej.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 10, 2020 Developer Share Posted May 10, 2020 jaki masz firmware? z tego co czytalem to prawdziwe multimap dopiero teraz wypuscili dla s6/s5max i poki co aktualizacja tylko w apce roborock. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 10, 2020 Share Posted May 10, 2020 (edited) No tu w aplikacji Mi Home jest multimap ale w wersji beta i widać że są jakieś problemy. A orientujesz się czy można mieć aplikacje roborock i mi home jednocześnie ? Wątpię by dało się teraz sparować z aplikacją Roborock i nie stracić robota w Mi. Właśnie znalazłem komentarz pod aplikacja Roborock że nie da się mieć dwóch aplikacji..lipa. Samo menu wygląda bardzo podobnie w dwóch aplikacjach Edited May 10, 2020 by Pat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 10, 2020 Developer Share Posted May 10, 2020 mozesz apka roborocka zrobic update fw i wrocic na mi home. ewentualnie poczekac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 10, 2020 Share Posted May 10, 2020 (edited) 45 minut temu, rezmus napisał: mozesz apka roborocka zrobic update fw i wrocic na mi home. ewentualnie poczekac. Ale to rozumiem ze przez apkę Roborock jest nowsze firmware dla S5 Max ? Jeśli tak to można zawsze zrobić aktualizację i wrócić do Mi Home. A teraz pytanie gdzie odkurzacz zapisuje zrobione mapy w chmurze czy gdzieś w sobie/aplikacji ? Chyba wiem jak poradzić sobie z tymi mapami, za każdym razem kasować główną mapę, robić nową i później wybierać z backapów to co się chce. Inaczej tego nie widzę.. szczególnie że drugiego piętra w domu też mi nie rozpoznał. Szlag i nadpisało mi mapę którą robiłem wcześniej 90 minut ;/ ... S5 max ma możliwość zapisania tylko 3 map, każda zmiana się zapisuje, trzeba bardzo uważać by nie nadpisało poprzednich. Chińczyki się nie popisały w tym aspekcie Edited May 10, 2020 by Pat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 10, 2020 Developer Share Posted May 10, 2020 (edited) 01.07.80 z apki roborock ma multimapy pelne, ale moze nie na wszystkie konta jeszcze leci, bo to nowe firmware. https://www.reddit.com/r/Roborock/comments/gggqn5/s5_max_firmware_update_patience_we_will_need/ Edited May 10, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 10, 2020 Share Posted May 10, 2020 Tak, czytałem to. Widać że ostro pracują nad tym tematem bo faktycznie lipa z tymi multi mapami..ludzie nie mogą zrobić dwóch różnych pięter itd. Dość świeży robót i to jednak nie najtańszy i takie kwiatki. Dziś już mi się nie chce, za tydzień zrobię znów ta mapę i zobaczymy jak to wyjdzie. Jeśli dalej będzie tak to kuleć (potrzebuję mieć cały czas dostęp do 2/3 map) sprawdzę apke Roborocka. Zobaczymy co wtedy, choć może się okazać że tak jak mówiłeś np mogę się nie doczekać nowego firmware..bo to pewnie zależy od wersji/regionu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekj66 Posted May 12, 2020 Share Posted May 12, 2020 po aktualizacji multimapy działają, moża mieć max 4 pietra. Nie wiem tylko czy za kazdym razem trzeba tez przenosic stacje? Za pierwszym razem konicznie chcial zeby przeniesc go ze stacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PLASTI Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 W czym aplikacja Roborock jest lepsza od MiHome? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 12 godzin temu, piotrekj66 napisał: po aktualizacji multimapy działają, moża mieć max 4 pietra. Nie wiem tylko czy za kazdym razem trzeba tez przenosic stacje? Za pierwszym razem konicznie chcial zeby przeniesc go ze stacja Mówisz o aplikacji Roborock czy Mi Home ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 39 minut temu, PLASTI napisał: W czym aplikacja Roborock jest lepsza od MiHome? Jest po prostu wcześniej aktualizowana a chodzi o konkretną aktualizacje dająca multimape. W aplikacji Roborocka już się pojawiła a w Mi Home jeszcze jej nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PLASTI Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 A dlaczego ja w aplikacji Roborock nie widze ani S5 ani S 50 sa tylko wersje s5max i rozne s6 czy s4? ktora wersje mam wybrac chcac zalogowac s5? probowalem kilka razy i nie lapie przy logowaniu wifi. na MiHome bez problemu.... o co chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 13, 2020 Developer Share Posted May 13, 2020 s5 nie jest tam obslugiwane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PLASTI Posted May 13, 2020 Share Posted May 13, 2020 To jak s4 jest starsze a S 5 nie ma? Jaki to ma sens.??.. a nie da sie tego problemu jakos okiwac? Moze pojdzie na s5max albo s6? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 13, 2020 Developer Share Posted May 13, 2020 s4 nie jest starsze od s5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat Posted May 16, 2020 Share Posted May 16, 2020 Jest rozwiązanie, sprawa wygląda następująco. W aplikacji Mi Home i ze starym firmware w zasadzie nie da się zrobić multimap. Każde kombinacje wcześniej lub później kończą się nadpisaniem map i tylko szkoda nerwów. W aplikacji Roborock parujemy od nowa, podajemy hasło wi-fi i robimy update firmare do najnowszego. Pojawiają się multimapy z możliwością zapisywania i zmieniania pięter. Ponownie wracamy do aplikacji Mi Home i od nowa po resecie wracamy do robota z nowym oprogramowaniem. Przenosimy robota wraz z bazą i tworzymy kolejne mapy pięter. Może być ich 4 z tego co zrozumiałem. Co ważne nie kasuje mapy podstawowej po restarcie i przejściu między aplikacjami. W razie pytań pisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
snow.leopard Posted June 27, 2020 Author Share Posted June 27, 2020 Pojawiła się nowa aktualizacja firmware z nr. 01.08.62. Jest już polski język do wyboru w Voice and volume ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts