Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

ROBOROCK S5 MAX

snow.leopard
 Share

Recommended Posts

Kilka dni temu stałem się właścicielem S5 MAX od Roborock (poprzednio używałem Mi Robot 1st gen). Temat zakładam w razie gdyby ktoś chciał się podzielić wrażeniami lub miał jakieś pytania.

Na plus względem starego Mi Robot:

+ funkcja mopowania (wygląda całkiem przyzwoicie lepiej niż na filmikach YT z wcześniejszego modelu S50), można regulować ilość podawanej wody

+ jeździ szybciej

+ szczotka główna jest rozbieralna (sprzątanie włosów)

+ dokładniejsze mapowanie pomieszczeń (mapka fajnie wygląda, pokoje rozróżniane różnymi kolorami)

+ możliwość wysłania robota do konkretnych pomieszczeń po przez kliknięcie na mapce (w Mi Robot trzeba było zaznaczać obszary)

+ możliwość zaznaczania na mapie obszarów bez mopowania lub całkowiecie wyłączonych ze sprzątania

+ jest możliwość przesuniecia granic pomieszczeń na mapie

Na minus:

- jest trochę wyższy (w spoczynku 9,5 cm)

- brak możliwości wgrania języka polskiego.

PS. Korzystam z apki Roborocka.

• Like 1

11 godzin temu, pablo862 napisał:

- Jak to jest z tymi strefami wykluczonymi z mopowania. Ile można ich max dodać??. 

- są już te multimapy?:)

1. Stref można sobie dodawać ile się chce, Zaznacza się prostokąt w dowolnie wybranym przez siebie miejscu na mapce.

2. Jest funkcja zapisywania map (beta) i podobno jakoś to działa w jednej zakładce. Mam mieszkanie więc z tej funkcji nie korzystam.

• Like 1

W dniu 7.04.2020 o 20:59, pablo862 napisał:

- Jak to jest z tymi strefami wykluczonymi z mopowania. Ile można ich max dodać??. 

- są już te multimapy?:)

1. Można zrobić jak wspomniał kolega wyżej, lub postawić wirtualna sciane. 

• 3 weeks later...

Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie:

1. O co chodzi z wersją 2019 a 2020 ? Czy w ogóle występują dwie wersje ? U chinczyków opisy różne, w Polsce też nie wiadomo co i jak. Ja osobiście nie wiem co kupić i jak rozpoznać jeśli są różnice ;/

57 minut temu, Pat napisał:

Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na pytanie:

1. O co chodzi z wersją 2019 a 2020 ? Czy w ogóle występują dwie wersje ? U chinczyków opisy różne, w Polsce też nie wiadomo co i jak. Ja osobiście nie wiem co kupić i jak rozpoznać jeśli są różnice ;/

Z tego co mnie wiadomo, jest tylko jedna wersja S5 MAX. Mam pytanie, jaką macie najnowszą wersję firmware na Roborock S5 Max? W aplikacji Xiaomi Home pokazuje 3.5.4_0734.

• 2 weeks later...

Mam pewien problem z Roborock s5 max. Mam duże mieszkanie na pietrze w domu.

Większość pomieszczeń udało mi się zmapować i odkurzyć, ale mam problem z dwoma pomieszczeniami które są dalej i bariera od poprzednich to duży schodek. Wiadomo że robot nie przejedzie, więc pomyślałem przeniosę odnajdzie się w innym miejscu i zrobi mapowanie. Niestety nic bardziej mylnego, szuka swojej lokalizacji, odnajduje sie w miejscu w którym defacto nie jest i zaczyna mapowac jedna mape na drugą ;/. Nowe pomieszczenie sie nie dodaje i cały plan idzie w łeb. Nie wiem co jest nie tak ale ma jakiś problem z lokalizacją. Może ktoś ma jakiś pomysł. Dałbym całkiem nową mapę i zrobił dodatkowe pomieszczenia od nowa, ale nie da sie w menu robota dodać samemu nowej mapy albo ja nie umiem.

Edited by Pat

6 godzin temu, Pat napisał:

mam problem z dwoma pomieszczeniami które są dalej i bariera od poprzednich to duży schodek. Wiadomo że robot nie przejedzie, więc pomyślałem przeniosę odnajdzie się w innym miejscu i zrobi mapowanie. 

Próbowałeś w momencie jak robot dojedzie do schodka zapauzować go, przenieść go 10 cm już za schodek i puścić dalej?

Tak, niestety dalej słabo to wychodzi. Poprawiłem działanie Wi-Fi bo tu też był kłopot (zastosowałem TP-Link Mesh). Przeniosłem robota, pokazał błąd że inna lokalizacja i mapuje od nowa..owszem zrobil, skończył i nie zapisał mapy. Kolejne próby znów to samo..pokazuje błędna swoją lokalizację i nie robi mapy nowych pomieszczeń. Dziwnie bo powinien to ogarnąć..widać że ten multimap jest w wersji beta. Może przeniesienie stacji dokującej by pomogło ? Będę walczył dalej..

No tu w aplikacji Mi Home jest multimap ale w wersji beta i widać że są jakieś problemy. A orientujesz się czy można mieć aplikacje roborock i mi home jednocześnie ? Wątpię by dało się teraz sparować z aplikacją Roborock i nie stracić robota w Mi.

Właśnie znalazłem komentarz pod aplikacja Roborock że nie da się mieć dwóch aplikacji..lipa. Samo menu wygląda bardzo podobnie w dwóch aplikacjach

Screenshot_20200510_122028_com.xiaomi.smarthome.jpg

Edited by Pat

45 minut temu, rezmus napisał:

mozesz apka roborocka zrobic update fw i wrocic na mi home. ewentualnie poczekac.

Ale to rozumiem ze przez apkę Roborock jest nowsze firmware dla S5 Max ? Jeśli tak to można zawsze zrobić aktualizację i wrócić do Mi Home. A teraz pytanie gdzie odkurzacz zapisuje zrobione mapy w chmurze czy gdzieś w sobie/aplikacji ? 

Chyba wiem jak poradzić sobie z tymi mapami, za każdym razem kasować główną mapę, robić nową i później wybierać z backapów to co się chce. Inaczej tego nie widzę.. szczególnie że drugiego piętra w domu też mi nie rozpoznał. 

Szlag i nadpisało mi mapę którą robiłem wcześniej 90 minut ;/ ... S5 max ma możliwość zapisania tylko 3 map, każda zmiana się zapisuje, trzeba bardzo uważać by nie nadpisało poprzednich. Chińczyki się nie popisały w tym aspekcie :( 

Edited by Pat

Tak, czytałem to. Widać że ostro pracują nad tym tematem bo faktycznie lipa z tymi multi mapami..ludzie nie mogą zrobić dwóch różnych pięter itd. Dość świeży robót i to jednak nie najtańszy i takie kwiatki. Dziś już mi się nie chce, za tydzień zrobię znów ta mapę i zobaczymy jak to wyjdzie. Jeśli dalej będzie tak to kuleć (potrzebuję mieć cały czas dostęp do 2/3 map) sprawdzę apke Roborocka. Zobaczymy co wtedy, choć może się okazać że tak jak mówiłeś np mogę się nie doczekać nowego firmware..bo to pewnie zależy od wersji/regionu.

12 godzin temu, piotrekj66 napisał:

po aktualizacji multimapy działają, moża mieć max 4 pietra.

Nie wiem tylko czy za kazdym razem trzeba tez przenosic stacje? Za pierwszym razem konicznie chcial zeby przeniesc go ze stacja

Mówisz o aplikacji Roborock czy Mi Home ?

39 minut temu, PLASTI napisał:

W czym aplikacja Roborock jest lepsza od MiHome?

Jest po prostu wcześniej aktualizowana a chodzi o konkretną aktualizacje dająca multimape. W aplikacji Roborocka już się pojawiła a w Mi Home jeszcze jej nie ma

A dlaczego ja w aplikacji Roborock nie widze ani S5 ani S 50 sa tylko wersje s5max i rozne s6 czy s4?

ktora wersje mam wybrac chcac zalogowac s5?

probowalem kilka razy i nie lapie przy logowaniu wifi.

na MiHome bez problemu.... o co chodzi?

Jest rozwiązanie, sprawa wygląda następująco. W aplikacji Mi Home i ze starym firmware w zasadzie nie da się zrobić multimap. Każde kombinacje wcześniej lub później kończą się nadpisaniem map i tylko szkoda nerwów. W aplikacji Roborock parujemy od nowa, podajemy hasło wi-fi i robimy update firmare do najnowszego. Pojawiają się multimapy z możliwością zapisywania i zmieniania pięter. Ponownie wracamy do aplikacji Mi Home i od nowa po resecie wracamy do robota z nowym oprogramowaniem. Przenosimy robota wraz z bazą i tworzymy kolejne mapy pięter.  Może być ich 4 z tego co zrozumiałem. Co ważne nie kasuje mapy podstawowej po restarcie i przejściu między aplikacjami. W razie pytań pisać. 

• 1 month later...