Tedi Posted April 3, 2020 Share Posted April 3, 2020 Witam serdecznie, dzisiaj przyszło do mnie smart gniazdko eu (wersja zigbee) od Xiaomi, o takie - https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzenia/mi-smart-power-plug-zigbee Sprzęt generalnie robi swoją robotę - z bramką sparował się bez żadnego problemu i pracuje tak jak trzeba. Mój problem dotyczy jego rozmiaru - w przypadku używania go w podwójnym gniazdku niestety zachodzi ono na drugie gniazdko co powoduje, że użycie drugiej wtyczki z uziemieniem staje się bardzo utrudnione (musiałem podcinać drugą wtyczkę). Wspomniane gniazdko ma kwadratowy kształt. Znalazłem w sieci, że podobne gniazdko produkuje również aqara tylko jest ono okrągłe jednak wg specyfikacji jest nawet większe niż gniazdko xiaomi (62mm aqara vs 60mm xiaomi). Moje pytanie - czy ktoś ma gniazdko od Aqary? (https://www.alget.pl/smarthome/379-aqara-gniazdko-smart-plug-homekit-zigbee-wersja-e.html) i czy faktycznie jest ono takie duże i też zasłania drugie gniazdko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 3, 2020 Developer Share Posted April 3, 2020 tak w zasadzie ten sam rozmiar tylko inny ksztalt, raczej ciezko cokolwiek podpiac do gniazdka obok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ascd Posted April 21, 2020 Share Posted April 21, 2020 W dniu 3.04.2020 o 19:51, Tedi napisał: Witam serdecznie, dzisiaj przyszło do mnie smart gniazdko eu (wersja zigbee) od Xiaomi, o takie - https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzenia/mi-smart-power-plug-zigbee Sprzęt generalnie robi swoją robotę - z bramką sparował się bez żadnego problemu i pracuje tak jak trzeba. Mój problem dotyczy jego rozmiaru - w przypadku używania go w podwójnym gniazdku niestety zachodzi ono na drugie gniazdko co powoduje, że użycie drugiej wtyczki z uziemieniem staje się bardzo utrudnione (musiałem podcinać drugą wtyczkę). Wspomniane gniazdko ma kwadratowy kształt. Znalazłem w sieci, że podobne gniazdko produkuje również aqara tylko jest ono okrągłe jednak wg specyfikacji jest nawet większe niż gniazdko xiaomi (62mm aqara vs 60mm xiaomi). Moje pytanie - czy ktoś ma gniazdko od Aqary? (https://www.alget.pl/smarthome/379-aqara-gniazdko-smart-plug-homekit-zigbee-wersja-e.html) i czy faktycznie jest ono takie duże i też zasłania drugie gniazdko? Możesz napisać jak z przekaźnikiem w tym smart gniazdku? Czy włączanie i wyłączanie działa poprawnie? Ja mam dwa gniazdka aqara na rynek chiński i w tych dwóch mam uszkodzony przekaźnik, który nie odbija, przez co urządzenie jest cały czas włączone bez względu na to co robię w aplikacji. Pomaga walnięcie np. pilotem w obudowę. Urządzenia kupione na Ali od dwóch różnych sprzedawców, a usterka ujawnia się tak po kilku tygodniach pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tedi Posted April 23, 2020 Author Share Posted April 23, 2020 W dniu 21.04.2020 o 10:21, ascd napisał: Możesz napisać jak z przekaźnikiem w tym smart gniazdku? Czy włączanie i wyłączanie działa poprawnie? Ja mam dwa gniazdka aqara na rynek chiński i w tych dwóch mam uszkodzony przekaźnik, który nie odbija, przez co urządzenie jest cały czas włączone bez względu na to co robię w aplikacji. Pomaga walnięcie np. pilotem w obudowę. Urządzenia kupione na Ali od dwóch różnych sprzedawców, a usterka ujawnia się tak po kilku tygodniach pracy. Ja swoje gniazdko mam schowane za szafką więc fizycznego przycisku nie używam. Do włączania używam aplikacji w telefonie lub jednego ze smart przełączników od xiaomi (te okrągłe). Wszystko działa elegancko, nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z włączaniem i wyłączaniem gniazdka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyszyla Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Czy jest jakaś możliwość podpięcia gniazdka okrągłego EU do MiHome (na iOS) do serwera chińskiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted April 25, 2020 Developer Share Posted April 25, 2020 nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
master88 Posted May 14, 2020 Share Posted May 14, 2020 Ja mam inny problem, Mam gniazdko zigbee ale z chinśką wtyczką. Po 2 tygodniach walki doszedłem do tego dlaczego nie działa tak jak najlezy. Aby wykonywać na nim jakąś regułę np. włącz zasilanie o 8 a wyłącz o 10. Muszę brać pod uwagę przesunięcie czasu 6h... Niestety zmiana w ustawieniach gniazdka strefy czasowej nie rozwiązuje problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 14, 2020 Developer Share Posted May 14, 2020 jaki hub? o ile przesuniecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
master88 Posted May 14, 2020 Share Posted May 14, 2020 gateway v3 xiaomi. dokładnie o 6h. Więc żeby wyłączyło się gniazdko o 10 rano. musze ustawić czas w harmonogramie na 4 rano. Niestety dodatkowo druga opcja czyli odliczanie do wyłączenia, wgl nie działa :/. Dla porówniania mam drugie gniazdko ale ścienne aquary i działa wszystko perfekcyjnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 14, 2020 Developer Share Posted May 14, 2020 zmien strefe czasowa na telefonie na chiny i sparuj ponownie huba, potem go zrestartuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ABA Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Nie mogę połączyć (Xiaomi Mijia multi-mode Gateway ZigBee 3.0) z (Gniazdko Xiaomi Mi Smart Power Plug ZIGBEE). W aplikacji Xiaomi Home ustawiony mam region Chiny. W aplikacji Xiaomi Home nie ma tego gniazda wyszczególnionego w bazie urządzeń do dodania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 15, 2020 Developer Share Posted May 15, 2020 (edited) musisz miec aktualny fw i moda mi home, jesli to gniazdko eu. wybierz dowolny sensor, jak poprosi o reset to trzymaj 5s przycisk na gniazdku. Edited May 15, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ABA Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 ok. spróbuję jeszcze raz. Wersję programu mam 5.6.81 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ABA Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 próbuję zainstalować na smartfonie moda z https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html pojawia się komunikat na koniec instalacji: aplikacja nie została zainstalowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 15, 2020 Developer Share Posted May 15, 2020 usun oryginal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ABA Posted May 18, 2020 Share Posted May 18, 2020 Dzięki bardzo. Wszystko działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D-100 Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Posiadam Hub Aqara. Niedawno kupiłem gniazdko Mi Smart Power Plug (ZigBee)- te kwadratowe w wersji EU. Działa poprawnie, bez jakichkolwiek problemów. Teraz planuję kupić kolejne. Zastanawiam się czy warto kupić gniazdko Aqary? Jest między tymi gniazdkami jakaś różnica, poza ceną i kształtem, która przemawiałaby za wyborem Aqary? Warto zapłacić trochę więcej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 16, 2020 Developer Share Posted December 16, 2020 aqara eu plug nie ma w mi home oficjalnie. tylko aqara home i homekit. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasazer Posted March 16, 2022 Share Posted March 16, 2022 W dniu 16.12.2020 o 11:06, rezmus napisał: aqara eu plug nie ma w mi home oficjalnie. tylko aqara home i homekit. czy coś się zmieniło? Da się połączyć Aqara eu plug poprzez zigbee do bramki Xiaomi v3 i widzieć gniazdko w Mi Home na iOS? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 16, 2022 Developer Share Posted March 16, 2022 nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasazer Posted March 18, 2022 Share Posted March 18, 2022 W dniu 16.03.2022 o 17:48, rezmus napisał: nie. A czy można skorzystać z posiadanej już bramki Xiaomi V3 i widzieć to gniazdko nie w Mi Home lecz Aqara Home? Akceptują inną mapkę. Nie chcę po prostu kupować kolejnej bramki Zigbee, a wolę mieć gniazdko Zigbee niż WiFi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 18, 2022 Developer Share Posted March 18, 2022 nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts