Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Smart gniazdko Xiaomi i Aqara

Tedi
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie,

dzisiaj przyszło do mnie smart gniazdko eu (wersja zigbee) od Xiaomi, o takie - https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzenia/mi-smart-power-plug-zigbee

Sprzęt generalnie robi swoją robotę - z bramką sparował się bez żadnego problemu i pracuje tak jak trzeba. Mój problem dotyczy jego rozmiaru - w przypadku używania go w podwójnym gniazdku niestety zachodzi ono na drugie gniazdko co powoduje, że użycie drugiej wtyczki z uziemieniem staje się bardzo utrudnione (musiałem podcinać drugą wtyczkę).

Wspomniane gniazdko ma kwadratowy kształt. Znalazłem w sieci, że podobne gniazdko produkuje również aqara tylko jest ono okrągłe jednak wg specyfikacji jest nawet większe niż gniazdko xiaomi (62mm aqara vs 60mm xiaomi).

Moje pytanie - czy ktoś ma gniazdko od Aqary? (https://www.alget.pl/smarthome/379-aqara-gniazdko-smart-plug-homekit-zigbee-wersja-e.html) i czy faktycznie jest ono takie duże i też zasłania drugie gniazdko?

• 3 weeks later...
W dniu 3.04.2020 o 19:51, Tedi napisał:

Witam serdecznie,

dzisiaj przyszło do mnie smart gniazdko eu (wersja zigbee) od Xiaomi, o takie - https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzenia/mi-smart-power-plug-zigbee

Sprzęt generalnie robi swoją robotę - z bramką sparował się bez żadnego problemu i pracuje tak jak trzeba. Mój problem dotyczy jego rozmiaru - w przypadku używania go w podwójnym gniazdku niestety zachodzi ono na drugie gniazdko co powoduje, że użycie drugiej wtyczki z uziemieniem staje się bardzo utrudnione (musiałem podcinać drugą wtyczkę).

Wspomniane gniazdko ma kwadratowy kształt. Znalazłem w sieci, że podobne gniazdko produkuje również aqara tylko jest ono okrągłe jednak wg specyfikacji jest nawet większe niż gniazdko xiaomi (62mm aqara vs 60mm xiaomi).

Moje pytanie - czy ktoś ma gniazdko od Aqary? (https://www.alget.pl/smarthome/379-aqara-gniazdko-smart-plug-homekit-zigbee-wersja-e.html) i czy faktycznie jest ono takie duże i też zasłania drugie gniazdko?

Możesz napisać jak z przekaźnikiem w tym smart gniazdku? Czy włączanie i wyłączanie działa poprawnie? Ja mam dwa gniazdka aqara na rynek chiński i w tych dwóch mam uszkodzony przekaźnik, który nie odbija, przez co urządzenie jest cały czas włączone bez względu na to co robię w aplikacji. Pomaga walnięcie np. pilotem w obudowę.

Urządzenia kupione na Ali od dwóch różnych sprzedawców, a usterka ujawnia się tak po kilku tygodniach pracy.

W dniu 21.04.2020 o 10:21, ascd napisał:

Możesz napisać jak z przekaźnikiem w tym smart gniazdku? Czy włączanie i wyłączanie działa poprawnie? Ja mam dwa gniazdka aqara na rynek chiński i w tych dwóch mam uszkodzony przekaźnik, który nie odbija, przez co urządzenie jest cały czas włączone bez względu na to co robię w aplikacji. Pomaga walnięcie np. pilotem w obudowę.

Urządzenia kupione na Ali od dwóch różnych sprzedawców, a usterka ujawnia się tak po kilku tygodniach pracy.

Ja swoje gniazdko mam schowane za szafką więc fizycznego przycisku nie używam. Do włączania używam aplikacji w telefonie lub jednego ze smart przełączników od xiaomi (te okrągłe). Wszystko działa elegancko, nie zauważyłem jakichkolwiek problemów z włączaniem i wyłączaniem gniazdka.

• 3 weeks later...

Ja mam inny problem,

Mam gniazdko zigbee ale z chinśką wtyczką. Po 2 tygodniach walki doszedłem do tego dlaczego nie działa tak jak najlezy.

Aby wykonywać na nim jakąś regułę np. włącz zasilanie o 8 a wyłącz o 10. Muszę brać pod uwagę przesunięcie czasu 6h...

Niestety zmiana w ustawieniach gniazdka strefy czasowej nie rozwiązuje problemu.

gateway v3 xiaomi.

dokładnie o 6h.

Więc żeby wyłączyło się gniazdko o 10 rano. musze ustawić czas w harmonogramie na 4 rano. Niestety dodatkowo druga opcja czyli odliczanie do wyłączenia, wgl nie działa :/.

Dla porówniania mam drugie gniazdko ale ścienne aquary i działa wszystko perfekcyjnie

Nie mogę połączyć (Xiaomi Mijia multi-mode Gateway ZigBee 3.0) z (Gniazdko Xiaomi Mi Smart Power Plug ZIGBEE).

W aplikacji Xiaomi Home ustawiony mam region Chiny.

W aplikacji Xiaomi Home nie ma tego gniazda wyszczególnionego w bazie urządzeń do dodania.

• 6 months later...

Posiadam Hub Aqara. Niedawno kupiłem gniazdko Mi Smart Power Plug (ZigBee)- te kwadratowe w wersji EU. Działa poprawnie, bez jakichkolwiek problemów. Teraz planuję kupić kolejne.

Zastanawiam się czy warto kupić gniazdko Aqary? Jest między tymi gniazdkami jakaś różnica, poza ceną i kształtem, która przemawiałaby za wyborem Aqary? Warto zapłacić trochę więcej?

• 1 year later...
W dniu 16.03.2022 o 17:48, rezmus napisał:

nie.

A czy można skorzystać z posiadanej już bramki Xiaomi V3 i widzieć to gniazdko nie w Mi Home lecz Aqara Home?

Akceptują inną mapkę. Nie chcę po prostu kupować kolejnej bramki Zigbee, a wolę mieć gniazdko Zigbee niż WiFi