Tomasz21 Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 Witam, czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego po dodaniu żarówek i przełącznika do aplikacji Mi Home, podczas konfiguracji mam do wyboru tylko dwie opcje „turn on” lub „turn off”. Nie ma do wyboru żadnych z pozostałych opcji ustawień, np jasności. Ale przede wszystkim nie ma opcji „turn on/off”, która umożliwiałaby mi włączanie i wyłączanie światła przełącznikiem. Ustawienie dwóch automatyzacji osobno dla „turn on” i „turn off” sprawia, że żarówki wariują (włączają się i wyłączają jednocześnie). Możliwe jest takie ustawienie tylko w aplikacji Aqara Home, jednak nie wspiera ona większości urządzeń z Xiaomi, przez co nie mogę tworzyć różnych scen. Posiadam Aqara Hub w wersji EU, a z aplikacji korzystam na systemie iOS. Dodam, że dopiero zaczynam zabawę z Smart Home od Xiaomi. Bardzo dziękuje za ewentualną pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted March 21, 2020 Administrator Share Posted March 21, 2020 Podaj model włącznika i żarówek - jak możesz zapodaj linka do sklepu. Aby widzieć co to jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz21 Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 Dziękuję za odpowiedź, sprzęt został zakupiony w sklepie aze.pl Żarówki to Aqara Led Light Bulp https://www.aze.com.pl/pl/p/Zarowka-Smart-LED-White-Aqara/1964 Przełączniki to Wireless Remote Switch oraz Wireless Mini Switch https://www.aze.com.pl/pl/p/Przelacznik-scienny-bezprzewodowy-1-Klawisz-Aqara/1963 https://www.aze.com.pl/pl/p/Bezprzewodowy-Mini-przelacznik-Aqara/1897 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 22, 2020 Developer Share Posted March 22, 2020 (edited) zrob screen z akcjami dla zarowki, powinienes miec tam dluga liste w mi home. On (set_power ["on"]) Off (set_power ["off"]) On/Off (set_power ["toggle"]) Color temperature + (increase_ct [20,500]) Color temperature - (decrease_ct [-20,500]) Brightness + (increase_bright [20,500]) Brightness - (decrease_bright [-20,500]) (Rotate Cube) Adjust color temperature (adjust_ct [20,500]) (Rotate Cube) Adjust brightness (adjust_bright [20,500]) Set to desired status (set_rgb) Set brightness (set_bright 100) Set color temperature (set_ct 153) Set light to designated scene color (set_rgb) Edited March 22, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted March 22, 2020 Administrator Share Posted March 22, 2020 Ja korzystam z Androida i aplikacji zmodowanej na serwerze PL. Z tym włącznikiem mam sparowane żarówki YeeLught RGB (te pierwsze). Mam wszystko aktywne oprócz tego co widać na screenie. Nie wiem w czym u Ciebie jest problem czy iOS czy centrala Aqara. Może @rezmus będzie wiedział. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 22, 2020 Developer Share Posted March 22, 2020 automatyzacja zalezy od modelu urzadzenia, wiec bedzie inna dla yeelight i aqara bulb. teoretycznie moze zalezec tez od regionu, ale ta bulba jest oficjalnie na eu i powinna miec takie same akcje jak na cn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz21 Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 Takie oto akcje mam dostępne w aplikacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 22, 2020 Developer Share Posted March 22, 2020 masz grupe zarowek, a nie sztuke? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz21 Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 Tak, ale kilkukrotnie próbowałem ustawić akcję dla pojedynczych żarówek i jest ten sam problem. Możliwe, że to jakiś problem z Hubem, tak jak inni użytkownicy wersji EU też Hub często widnieje jako offline. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted March 22, 2020 Developer Share Posted March 22, 2020 w grupie to normalne, ze masz tylko on/off, ale dla pojedynczych powinienes miec wszystkie akcje. sprobuj usunac zarowke z grupy i wtedy zobacz akcje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz21 Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 Dziękuję za pomoc, udało mi się rozwiązać problem w najprostszy sposób, instalując aplikacje na telefonie z Androidem i tam wszystko ustawić. Możliwe, że zanim zacząłem automatyzację w pierwszej kolejności ustawiłem grupę świateł i pomimo, że ją później rozwiązałem, jak również usuwałem mostek i żarówki i dodawałem ponownie, aplikacja na iOS wciąż grupę gdzieś zapamiętywała i ograniczała ustawienia nawet pojedynczej żarówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts