Administrator Lector Posted March 3, 2020 Administrator Share Posted March 3, 2020 Tak szukam alternatywy dla serwerów od Xiaomi i ostatnio wpadłem na ten projekt. https://iot.mozilla.org/ Na samym Raspberry Pi 3+ udało dodać mi się żarówkę Yeelight (nie wiem dlaczego jedną skoro mam 3), można dodać donkey USB z obsługą ZigBee czy też Z-Way. Nie muszę mówić iż zaletą jest to ze serwer mamy lokalnie w domu, nie ma opóźnień ale za to brak aktualizacji firmware sprzętów. Dziś byłem w fabryce Fibaro, powiem Wam ze robi wrażenie, sprzęt wygląda również super. Niestety cena powala na kolana Ktoś stawiał jakiś swój serwer Domoticz czy też Home Assistant, albo coś innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted March 4, 2020 Share Posted March 4, 2020 Ja od jakiegoś czasu używam Home Assistant na rpi3b+. Ma potencjał tylko trzeba dużo poczytać, żeby do tego wszystkiego dojść.. I już nie mówię o samej konfiguracji urządzeń czy samego oprogramowania, ale o automatyzacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted March 4, 2020 Author Administrator Share Posted March 4, 2020 Jeżeli chodzi o automatyzację to odbywa się ona za pomocą składania bloków. Jako ze nie mam dodanych dużej ilości, nie wiem na co stać automatyzację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts