Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Aqara Opple

kumpel_
 Share

Recommended Posts

Chciałbym rozszerzyć sterowanie oświetleniem o przelaczniki Opple.

https://m.banggood.com/pl/Aqara-x-OPPLE-Zig-Bee-3_0-HomeKit-Version-Wireless-Smart-Switch-Work-With-HomeKit-From-Xiaomi-Eco-system-p-1590410.html?gmcCountry=PL&currency=PLN&cur_warehouse=CN&createTmp=1&ID=6265279&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_bgs&utm_content=lijing&utm_campaign=ssc-pl-all-newcustom-0904&gclid=Cj0KCQiA7aPyBRChARIsAJfWCgJXRwMj3Qs3casPAGst9DOOLOt95XYzcxUMSiAezhRyDMVUHE0om7saAoXvEALw_wcB

6 przycisków - 18 kombinacji wydaje mi sie świetna opcja.

Aktualnie posiadam gateway Xiaomi v2. Mam tez gateway w lampie i oczyszczacz u (ale to sa chyba tylko gateway bluetooth). 

Czytałem, ze do gateway v2 tych przełączników nie podłącze. 

Wiem, ze można przełączniki podłączyć do gatewaya aqara najnowszego, ale on kosztuje ponad 200zl i jakos mi sie srednio uśmiecha kupować ten gateway tylko pod jeden, moze dwa takie przełączniki.

Jest tez nowy gatewaya xiaomi obslugujacy zigbee 3.0 orientujecie sie czy do niego podłączenie te przełączniki?

https://m.banggood.com/pl/Xiaomi-Multimode-ZigBee-3_0-WIFI-Bluetooth-Mesh-HomeKit-Smart-Home-Gateway-Compatible-with-Xiaomi-Zigbee-2_0-Security-Alarm-Accessories-p-1607834.html?gmcCountry=PL&currency=PLN&cur_warehouse=CN&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_bgs&utm_content=lijing&utm_campaign=ssc-pl-all-newcustom-0904&gclid=Cj0KCQiA7aPyBRChARIsAJfWCgKogggf9EN-xW4nLUg9HfXf-T2ilBHaOQSSIok8zcas7SGKzpsnru8aAr9dEALw_wcB

4 minuty temu, rezmus napisał:

podlaczysz, ale bez homekit. aqara chinski kupisz na ali za ~100 pln.

Nie do końca rozumiem.

Homekit, mówisz o systemie apple?

Mi zależy tylko na Mihome, ewentualnie google home, ale to już inna bajka.

Czyli podłącze do gateway v2 xiaomi? normalnie zrobie automatyzacje z resztą urządzeń?

Ten aqara gatway za około 100zł to nie jest stara wersja?

Edited by kumpel_

• Developer

do starej chinskiej mi nie podlaczysz, do nowej mi combo/multimode tak. do aqara tez (aqara ma tylko 1 wersje, kolejne sa dopiero w drodze).

~32 usd (na pepper masz czesto kupony 2/20 lub 3/30)

https://www.aliexpress.com/item/32910909157.html

lub ewentualnie mi combo za ~20 usd z kuponem. kazdy hub ma swoje wady i zalety, najwieksza zaleta aqara jest swiatlo/glosnik oraz wiecej urzadzen w homekit (ale to cie nie dotyczy). nowa mi ma micro usb, lokalny harmonogram, dziala z sensorem swiatla (aqara tylko w homekit) i z zarowkami ikea.

Edited by rezmus

• Developer

tak, aqara dostala aktualizacje zigbee 3.0 jakis czas temu. opple nie mam, ale znajomy ma i dziala bez problemu. sensor swiatla dziala tylko w aqara app/homekit. w mi home zablokowali na poziomie chmury i nie pojawia sie na liscie pomimo sparowania i wysylania danych do huba. aqara eu plug zigbee 3.0 https://aqara.ru/product/aqara-smart-plug/ dziala w mi home na modzie na regionie eu (dodalem nieoficjalnie, bo oficjalnie w mi home nie jest wspierane).

• Like 1

• 2 months later...
W dniu 16.02.2020 o 19:32, rezmus napisał:

aqara eu plug zigbee 3.0 https://aqara.ru/product/aqara-smart-plug/ dziala w mi home na modzie na regionie eu (dodalem nieoficjalnie, bo oficjalnie w mi home nie jest wspierane).

po moich doświadczeniach powyższy plug nie działa na modzie mi home i mi hub (USB) na regionie eu, na regionie cn tak, ale tylko automatyzacje

• Developer

poki co takiego huba nie ma nawet na eu regionie. jak dojdzie to zobaczymy. linki dam pozniej, ale cena jest prawie 200% chinskiej. nawet nie wiadomo, czy fizycznie je maja, wiec na ten moment odradzam zakup.

Edited by rezmus

• 2 weeks later...
  • Developer

tak jak myslalem nie mieli na stanie bramki eu, bo po 10 dniach chcieli wydluzyc processing o kolejne 15 dni. skasowalem zamowienie. kupie jak juz beda fizycznie u roznych dostawcow i cena pewnie bedzie blizej chinskiej.

• 1 month later...

Przyszedł dzisiaj ten 6przyciskowy Aqara opple. Bramkę mam CN Aqara (firmware 1.6.6_001), apka zmodowana + konto na serwerze PL. Opple sparowało się z bramką bez problemów, ale kompletnie nie rejestruje akcji przycisków. 5xkliknięcie powoduje odpowiedź bramki, że połączenie jest poprawne, ale mimo ustawienia scen na poszczególnych przyciskach nie odpala ich. W samej apce lista dzienników jest pusta. Pytanie czy problemem jest firmware Aqara (czy da się go ew. zaktualizować na serwerze CN bez potrzeby odpinania wszystkiego, przypinania od nowa i konfiguracji automatyzacji) czy to, że podłączyłem Opple na serwerze PL?

34 minuty temu, nazir123 napisał:

Przyszedł dzisiaj ten 6przyciskowy Aqara opple. Bramkę mam CN Aqara (firmware 1.6.6_001), apka zmodowana + konto na serwerze PL. Opple sparowało się z bramką bez problemów, ale kompletnie nie rejestruje akcji przycisków. 5xkliknięcie powoduje odpowiedź bramki, że połączenie jest poprawne, ale mimo ustawienia scen na poszczególnych przyciskach nie odpala ich. W samej apce lista dzienników jest pusta. Pytanie czy problemem jest firmware Aqara (czy da się go ew. zaktualizować na serwerze CN bez potrzeby odpinania wszystkiego, przypinania od nowa i konfiguracji automatyzacji) czy to, że podłączyłem Opple na serwerze PL?

Dodaj do sceny w wynikach żeby wysyłało powiadomienie na telefon. 

Ja używam xiaomi switch do włączania/włączania światła w przedpokoju i jeśli w scenie nie dodam powiadomienia to zero reakcji, a z dodanym powiadomieniem wszystko śmiga. To tylko moja luźna propozycja, jeśli nic nie da to wtedy ktoś bardziej ogarnięty musi pomóc. 

Niestety to nie to. Na bramce Xiaomi v3 i serwerze CN ten przycisk Opple chodzi bez problemów (akurat mam taką do innego projektu).

Pytanie jest w sumie jedno - czy aktualizujecie firmware bramki Aqara i jak sobie radzicie z tym bez usuwania całej automatyzacji (o ile działacie na serwerach PL/EU)?

• 2 months later...
  • Developer

switch dziala z ta bramka, wiec o ile sama bramka bedzie dzialac na eu to nie bedzie problemu. do tej pory dzialala, ale dzis ktos nie mogl jej na eu dodac. pytanie czy to chwilowy glitch, czy cos tam kombinuja (sam mam swoje na cn poki co).

Edited by rezmus

6 minut temu, rezmus napisał:

switch dziala z ta bramka, wiec o ile sama bramka bedzie dzialac na eu to nie bedzie problemu. do tej pory dzialala, ale dzis ktos nie mogl jej na eu dodac. pytanie czy to chwilowy glitch, czy cos tam kombinuja (sam mam swoje na cn poki co).

Kurde, mam nadzieję, że będzie działać, bo już zamówiłem. Trudno, zobaczymy, najwyżej odsprzedam i kupię inną. Dzięki za odpowiedź