Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Aqara Gateway v3 HomeKit

iBlazej
 Share

Recommended Posts

Witam, mam zamiar zacząć przygodę z firmą Xiaomi a dokładniej Aqara. Na początek kilka czujników, ruchu, okna/drzwi, zalania. Korzystam z oprogramowania iOS wiec chciałbym żeby działało to w aplikacji DOM. Nowa bramka aqara współpracuje z HomeKit wiec mysle ze z tym nie ma problemu. Zastanawiam się natomiast która wersje bramki kupić EU czy CN? Gdzieś wyczytałem ze korzystając z chińskich serwerów nie działa to najlepiej, długi czas reakcji wykonania zadania przez np. czujnik ruchu czy długie łączenie z kamerą  (może jestem w błędzie, wyjaśnijcie) chinska aplikacja również nie do końca przetłumaczona. Zaleta natomiast jest mnogość urządzeń współpracującym z serwerami CN. Nie podoba mi się również stosowanie przejściówek do bramki. 
Czy jest tu ktoś kto korzysta z bramki europejskiej i może napisać jak to działa, może korzysta z HomeKit, jakie wady, zalety. I jeszcze jedno, czy do bramki EU możemy podpinać czujniki CN? 

Dziś będę miał bramkę w wersji chińskiej a mam już Smart Sensor Set w wersji Eu.
Nie wiem jak to sensownie sprawdzić - czas działania itp. ale spróbuję zrobić jakiś test.

CN kupiłem bo zależy mi właśnie na żarówkach z Ikei które jak twierdzą inni - działają tylko z bramką w wersji CN.

W dniu 13.02.2020 o 13:49, mini21 napisał:

Dziś będę miał bramkę w wersji chińskiej a mam już Smart Sensor Set w wersji Eu.
Nie wiem jak to sensownie sprawdzić - czas działania itp. ale spróbuję zrobić jakiś test.

CN kupiłem bo zależy mi właśnie na żarówkach z Ikei które jak twierdzą inni - działają tylko z bramką w wersji CN.

I jak to w praktyce wyglada? Bramka EU komunikuje się bez problemu z bramką CN?

Tzn. nie używałem obu bramek jednocześnie.

Czujniki z zestawu eu komunikują się bez problemu z bramą chińską.

Co do szybkości działania - jest podobnie. Czasem wydaje mi się że chińska potrafi zadziałać szybciej.

Większe problemy mam po stronie aplikacji. Gdy jest ustawiona na Chiny mam wrażenie że działa dużo ociężalej, wszystko się jakby dłużej wgrywa (choćby lista podpiętego sprzętu).

Teraz walczę z żarówkami GU10 z ikea.

Myślałem ze bramki są sparowane tak aby przedłużyć zasięg do czujników ( np. góra, dół w domu) a sceny przypisuje się do jednej. Piszesz ze sensory EU działają z bramka CN. Ciekawe czy na odwrót tez to działa? Czyli bramka EU i do niej sensory CN. 
Czy jesteś w stanie zarządzać bramką poza zasięgiem wifi? Znowu gdzieś wyczytałem ze do wyjścia „na świat” są potrzebne bramki xiaomi BLE. Straszny chaos wśród tych urządzeń xiaomi. Mnie najbardziej podpasowała Aqara Gateway v3 EU ale mało opinii/informacji na jej temat. 
ps. Twoja chińska bramka to aqara?

Niestety, na większość pytań nie odpowiem.
Co do sterowania z poza zasięgu wifi - na 99% nie.
Czasem nawet będąc 2 metry od bramki coś się dzieje i bramka jest jakby offline.
Nie mam żadnych chińskich czujników ale z tego co wyczytałem - to działają z EU bramką, tylko trzeba zmienić region na chiny.
Tak mam przynajmniej z listwą zasilającą.

Ogólnie to niestety ale poległem.
To co chciałem zrobić nie działa (żarówki z Ikei) więc cały plan .... trafił.

A do zwykłych żarówek przekaźnik dopuszkowy? Spięty ze zwykłym włącznikiem.  Działa całkiem fajnie. Ja mam tak oświetlenie zewnętrzne domu. Urządzenie kupiłem na słynnym portalu z wgranym oprogramowaniem HomeKit. Ogólnie wgrywają co tylko potrzeba zigbee, Tuya itp. Natomiast nie wiem jak by to miało działać z bramka. 

• Developer

temat jest o aqara, a @mini21 ma bramki mi ;) co do aqara, eu dziala duzo lepiej, niz china, ale jak bedziesz uzywal przez homekit lub xiaomi sceny lan to nie bedzie takiej roznicy. problem wolnych serwerow bedzie dotyczyl glownie urzadzen wifi. sensory nie maja regionalizacji, dzialaja z wszystkimi hubami jesli ich firmware obsluguje dany sensor, a jedyna regionalizacja wynika z list urzadzen na danym regionie w mi home. na eu jest mniej sensorow, niz na china, ale lista jest dosc dluga.

lumi.sensor_magnet.aq2 - Aqara Door and Window Sensor
lumi.sensor_magnet.v2 - Mi Window and Door Sensor
lumi.sensor_motion.aq2 - Aqara Motion Sensor
lumi.sensor_motion.v2 - Mi Motion Sensor
lumi.sensor_wleak.aq1 - Water Leak Sensor
lumi.weather.v1 - Temperature and Humidity Sensor
lumi.vibration.aq1 - Aqara Vibration Sensor
lumi.sensor_cube.aqgl01 - Aqara Cube
lumi.plug.maus01 - Aqara Smart Plug
lumi.plug.mmeu01 - Mi Smart Plug
lumi.curtain.v1 - Aqara Curtain Controller
lumi.light.aqcn02 - LED Light Bulb(Tunable White)
lumi.relay.c2acn01 - Aqara Wireless Relay Controller (2 Channels)
lumi.sensor_switch.aq2 - Aqara Wireless Mini Switch
lumi.sensor_switch.aq3 - Aqara Wireless Mini Switch (Advanced)
lumi.remote.b1acn01 - Aqara Wireless Mini Switch
lumi.sensor_switch.v2 - Mi Wireless Switch
lumi.ctrl_neutral1.v1 - Aqara Wall Switch (No Neutral, Single Rocker)
lumi.ctrl_neutral2.v1 - Aqara Wall Switch (No Neutral, Double Rocker)
lumi.ctrl_ln1.v1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Single Rocker)
lumi.ctrl_ln2.v1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Double Rocker)
lumi.ctrl_ln1.aq1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Single Rocker)
lumi.ctrl_ln2.aq1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Double Rocker)
lumi.sensor_86sw1.v1 - Aqara Wireless Remote Switch (Single Rocker)
lumi.sensor_86sw2.v1 - Aqara Wireless Remote Switch (Double Rocker)
lumi.remote.b186acn01 - Aqara Wireless Remote Switch (Single Rocker)
lumi.remote.b286acn01 - Aqara Wireless Remote Switch (Double Rocker)

w mi home bramka zigbee mozesz zarzadzac z innej sieci, nie ma z tym problemu. do homekit z tego co wiem to potrzebny jest jeszcze jakis hub apple (tv/homepod), ale sam z homekit raczej nie korzystam, bo nie lubie ekosystemu apple (mam 1 iphona na ktorym czasem cos sprawdzam).

gorzej z urzadzeniami wifi ekosystemu mijia. na eu jest ich duzo mniej, niz na china.

Edited by rezmus

Dzięki Ci kolego za wyjaśnienie. Listę urządzeń znam, wyczytałem w sieci. Niby to co mnie narazie interesuje to jest. Gorzej jak z czasem zachce się czegoś więcej :) Ale odnoszę wrażenie ze aqara to taka marka premium xiaomi wiec chyba jej nie porzuca. 

Edited by iBlazej

1 godzinę temu, rezmus napisał:

temat jest o aqara, a @mini21 ma bramki mi ;) co do aqara, eu dziala duzo lepiej, niz china, ale jak bedziesz uzywal przez homekit lub xiaomi sceny lan to nie bedzie takiej roznicy. problem wolnych serwerow bedzie dotyczyl glownie urzadzen wifi. sensory nie maja regionalizacji, dzialaja z wszystkimi hubami jesli ich firmware obsluguje dany sensor, a jedyna regionalizacja wynika z list urzadzen na danym regionie w mi home. na eu jest mniej sensorow, niz na china, ale lista jest dosc dluga.

lumi.sensor_magnet.aq2 - Aqara Door and Window Sensor
lumi.sensor_magnet.v2 - Mi Window and Door Sensor
lumi.sensor_motion.aq2 - Aqara Motion Sensor
lumi.sensor_motion.v2 - Mi Motion Sensor
lumi.sensor_wleak.aq1 - Water Leak Sensor
lumi.weather.v1 - Temperature and Humidity Sensor
lumi.vibration.aq1 - Aqara Vibration Sensor
lumi.sensor_cube.aqgl01 - Aqara Cube
lumi.plug.maus01 - Aqara Smart Plug
lumi.plug.mmeu01 - Mi Smart Plug
lumi.curtain.v1 - Aqara Curtain Controller
lumi.light.aqcn02 - LED Light Bulb(Tunable White)
lumi.relay.c2acn01 - Aqara Wireless Relay Controller (2 Channels)
lumi.sensor_switch.aq2 - Aqara Wireless Mini Switch
lumi.sensor_switch.aq3 - Aqara Wireless Mini Switch (Advanced)
lumi.remote.b1acn01 - Aqara Wireless Mini Switch
lumi.sensor_switch.v2 - Mi Wireless Switch
lumi.ctrl_neutral1.v1 - Aqara Wall Switch (No Neutral, Single Rocker)
lumi.ctrl_neutral2.v1 - Aqara Wall Switch (No Neutral, Double Rocker)
lumi.ctrl_ln1.v1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Single Rocker)
lumi.ctrl_ln2.v1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Double Rocker)
lumi.ctrl_ln1.aq1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Single Rocker)
lumi.ctrl_ln2.aq1 - Aqara Wall Switch (With Neutral, Double Rocker)
lumi.sensor_86sw1.v1 - Aqara Wireless Remote Switch (Single Rocker)
lumi.sensor_86sw2.v1 - Aqara Wireless Remote Switch (Double Rocker)
lumi.remote.b186acn01 - Aqara Wireless Remote Switch (Single Rocker)
lumi.remote.b286acn01 - Aqara Wireless Remote Switch (Double Rocker)

w mi home bramka zigbee mozesz zarzadzac z innej sieci, nie ma z tym problemu. do homekit z tego co wiem to potrzebny jest jeszcze jakis hub apple (tv/homepod), ale sam z homekit raczej nie korzystam, bo nie lubie ekosystemu apple (mam 1 iphona na ktorym czasem cos sprawdzam).

gorzej z urzadzeniami wifi ekosystemu mijia. na eu jest ich duzo mniej, niz na china.

Co do HomeKit, tak, aby mieć dostęp poza wifi jest potrzebny AppleTV, HomePod bądź iPad. Oczywiście z nie starszym oprogramowaniem niż 2 lata ???? ale działa to naprawdę dobrze. 
Jeszcze dla pewności, załóżmy ze mam bramkę aqara EU (na serwerach EU) a w przyszłości dokupię inna bramkę np. Xiaomi Gateway 3 i uruchomię ja na serwerach chińskich, obie obsługują zigbee czy one będą ze sobą „gadać”? A urządzenia podpięte do nich współpracować? Np. czy w przypadku włączenia się alarmu na jednej bramce spowoduje uruchomienie alarmu na drugiej. Nie wydaje mi się to możliwe ale cały czas mysle skoro zigbee obsługuje jedna i druga...

• Developer

urzadzenia z roznych regionow dla siebie nie istnieja. moze w homekit tak, ale nie w mi home. w mi home bramki na tym samym regionie moga ze soba wspolpracowac, ale tez nie tak, ze tworza jedna siec dla urzadzen zigbee. kazdy hub dziala osobno. mozna robic lokalna automatyzacje przez wifi przykladowo mini switch podpiety pod huba g2 moze zrobic toggle na mi eu plug podpietym pod aqara (scena lan wykonana po wifi).